α

==► Οι φυσικοί του CERN πεθαίνουν σαν τις μύγες. Γιατί ;  ==► ΠΑΝΤΑ ΕΣΕΝΑ ΣΥΛΛΟΓΙΕΜΑΙ (ΣΤ.ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ)   ==► Εχουμε Παπα....  ==► Μην το ξεχνας ποτε.....9 Μαη 1945  ==► Κατιουσα 9 ΜΑΗ 1945 ......Σκασε κουρουνα  ==► 9 Μαη 1945  ==► Ο ΜΑΗΣ ΤΟΥ ’68: Νοσταλγία ή διάψευση;»  ==► Θεσσαλονίκη. 9 Μάη 1936: Σαδιστικός τρόπος εκτέλεσης εργατών άοπλων από αστυνομικές ορδές. Συγκλονιστικό απόσπασμα από βιβλίο του Θέμου Κορνάρου  ==► ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: Ο υιος Βρυκολακας μιλησε. Απολύσεις, χωρίς να ντρέπεται...  ==► ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: Και γιατι να το κρυψωμεν αλλωστε...  ==► ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: Πως ο Μητσοτάκης "παρέδωσε" το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια  ==► Ο ματωμένος Μάης του ’36  ==► Κείνο που με σώζει – Η βιογραφία του Καραγκιόζη (Βιντεο)   ==► Το τίμημα της ελευθερίας – Νεκρή από καρκίνο η επιμελήτρια της Παιδιατρικής Κλινικής στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Κατερίνας Τσερλεντάκη  ==► Ευρωπαϊκή έρευνα: Οι Έλληνες καταναλωτές στην πιο δεινή θέση  ==► Ξεφτιλίζει τον δικτάτορα της Ελλάδος η ετήσια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Καταπάτησε τα πάντα με σκοπό να παραμείνει στην εξουσία  ==► ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΤΣΙ ΛΕΩ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΛΑΖΟΣ)  ==► Το τραγούδι της αλληλεγγύης (Μπέρτολτ Μπρεχτ - Χανς Άισλερ)  ==► 8 Μαίου 1945: Άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας  ==► Η Μάχη της Γραβιάς  ==► ΜΟΥΓΚΡΗΤΑ της ΓΗΣ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ – ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΣΕΙΣΜΟ-ΒΙΝΤΕΟ  ==► Τα ναζιστικά Τάγματα Εφόδου  ==► ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: Οι μυστικές θεραπείες των Ινδιάνων  ==► Ανεύρυσμα: Τι είναι και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;   ==► Ερρίκος Ντυνάν 1828 – 1910    By The best widgets

Russia Victory Day 2025 LIVE: Putin Leads Russia’s Largest Military Parade in Moscow | World News

Translate

12:18:31 AM

09/05/2025

30.10.24

Τάσος Λειβαδίτης: Έτσι γεννήθηκαν οι σημαίες μας...

Πάνω στα ματωμένα πουκάμισα των σκοτωμένων / 
Εμείς καθόμασταν τα βράδια 
Και ζωγραφίζαμε σκηνές απ' την αυριανή ευτυχία του κόσμου / 
Έτσι γεννήθηκαν οι σημαίες μας»
 (Τ. Λειβαδίτης Σημαίες)O Τάσος Λειβαδίτης γεννήθηκε στις 20 Απριλίου του 1922 .
Με έντονη πολιτική δραστηριότητα στο χώρο της Αριστεράς, στην πρώτη φάση της καριέρας του, η ποίησή του επαναστατική...
Με τα έργα του σηματοδοτεί την πρώτη μεταπολεμική γενιά των Ελλήνων ποιητών.
Γόνος του Λύσανδρου Λειβαδίτη και της Βασιλικής Kοντοπούλου, ο Τάσος Λειβαδίτης γεννήθηκε (20 Απριλίου 1922) και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1940 εγγράφεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Αθήνας, όμως την εγκαταλείπει γρήγορα και αφοσιώνεται στην Αντίσταση. Κατά τη διάρκεια της κατοχής οργανώνεται στην Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, τη γνωστή σε όλους μας EΠON. Στην καρδιά της Κατοχής, το 1943, χάνει τον πατέρα του, ενώ 8 χρόνια αργότερα, το 1951, χάνει και τη μητέρα του ευρισκόμενος ο ίδιος εξόριστος στη Μακρόνησο.
Ο Λειβαδίτης υπήρξε εξόριστος από το 1947 στο Μούδρο, στη Μακρόνησο και μετά στον Αϊ Στράτη κι από' κει στις φυλακές Χατζηκώστα στην Αθήνα, απ' όπου αφέθηκε ελεύθερος το 1951, λόγω της έντονης πολιτικής δραστηριότητα που ανέπτυξε στο χώρο της Αριστεράς. Κατά τη διάρκεια της εξορίας του έγραψε το «Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου», το οποίο θεωρήθηκε «κήρυγμα ανατρεπτικό» και κατασχέθηκε. Τελικά, το δικαστήριο τον απάλλαξε λόγω αμφιβολιών (1955), ενώ το εν λόγω έργο του τιμήθηκε με το Πρώτο Βραβείο στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας της Βαρσοβίας.
.
Η πρώτη του ποιητική συλλογή ήταν η «Μάχη στην άκρη της νύχτας», που εκδόθηκε το 1952, ενώ η πρώτη του γνωριμία με το κοινό έγινε το 1946 μέσα από τις σελίδες του περιοδικού «Ελεύθερα Γράμματα» στο οποίο έγραφαν και πολλοί αριστεροί διανοούμενοι της εποχής. Μετά από αρκετά βιβλία που σηματοδότησαν την πρώτη φάση της καριέρας του -«την επαναστατική» σύμφωνα με τους ειδικούς- το 1972, εκδίδει το βιβλίο «Nυχτερινός επισκέπτης», που θεωρείται έναρξη της β' φάσης του έργου του την αποκαλούμενη, «συμβολική αλληγορική».
Η τρίτη φάση της καριέρας του χαρακτηρίστηκε «υπαρξιακή» από τους κριτικούς και ξεκινά από το τέλος της β΄φάσης το 1983, μέχρι και την έκδοση του «Χειρόγραφα του Φθινοπώρου», που εκδόθηκαν το 1990, μετά δηλαδή από το θάνατό του.
Στίχοι του Τάσου Λειβαδίτη μελοποιήθηκαν από το Μίκη Θεοδωράκη και δημιουργήθηκαν αξέχαστα τραγούδια, όπως το «Βρέχει στη φτωχογειτονιά», το «Σαββατόβραδο» αλλά και το «Δραπετσώνα», που στιγμάτισαν εκτός από τις επερχόμενες γενιές, κυρίως αυτή της δεκαετίας του 60.
Ο μεγάλος αυτός ποιητής έφυγε από τη ζωή στις 30 Οκτωβρίου του 1988, σε ηλικία 66 χρονών στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο ύστερα από δυο αλλεπάλληλες εγχειρήσεις για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, που δυστυχώς όμως δεν απέτρεψαν το μοιραίο.
.
tvxs.gr
μονταζ teo  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς. Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.