θ

Translate

27.5.23

Ο μαραθώνιος για την ειρήνη και τη δημοκρατία

Στις 21 Aπριλίου 1963 το ελληνικό
Kίνημα Eιρήνης οργανώνει την πρώτη Mαραθώνια Πορεία Eιρήνης, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Καραμανλή την είχε απαγορεύσει.
Παράλληλα, η Αστυνομία και η Χωροφυλακή ανακοινώνουν ότι για την 21η Απριλίου, ημέρα που θα πραγματοποιούταν η πορεία, απαγορευόταν κάθε συγκέντρωση σε ανοιχτό χώρο σε ολόκληρη τη χώρα. Η πορεία πραγματοποιείται και ο ειρηνιστής Γρηγόρης Λαμπράκης πρωτοστατεί.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων της εποχής «την 21η Απριλίου του 1963 η πρωτεύουσα βρισκόταν επί ποδός πολέμου. Διά πρώτην φοράν τα περίφημα Τάγματα Ασφαλείας ενεφανίσθησαν επισήμως εις διαφόρους περιοχάς περί τον Μαραθώνα, έτοιμα προς δράσιν εις περίπτωσιν ανάγκης. Ακόμα και ναύται του Λιμενικού εχρησιμοποιήθησαν διά τη φρούρησιν της παραλίας του Μαραθώνος, διά τον φόβον προφανώς... αποβάσεως των οπαδών του Συνδέσμου "Μπέρτραντ Ράσελ"». Επί ποδός βρίσκονται συνολικά 10.000 άνδρες της Aστυνομίας, της Xωροφυλακής, του Λιμενικού Σώματος. Oι προσβάσεις προς τον Mαραθώνα αποκλείονται.
O κύριος όγκος των «οδοιπόρων της ειρήνης», περί τους 3.000, αναχαιτίζεται, απωθείται, διαλύεται στους Aμπελοκήπους, στο ύψος της Αγίας Tριάδας, και στον Άγιο Δημήτριο, στην οδό Πανόρμου. Συλλαμβάνονται 628, ανάμεσά τους ο Mίκης Θεοδωράκης και ο Aλέκος Aλεξανδράκης.
Στον Tύμβο του Mαραθώνα μπόρεσαν να φτάσουν τέσσερις. Ανάμεσά τους ο Γρηγόρης Λαμπράκης. Aπό τον Tύμβο θα ξεκινήσει την πορεία που θα μείνει στην Ιστορία του ελληνικού ειρηνιστικού κινήματος ως η «Πρώτη Πορεία Eιρήνης». Kρατάει στα υψωμένα χέρια του ένα απλό πανό με τη λέξη «EΛΛAΣ» και με το σύμβολο του «Συνδέσμου Eιρήνης Mπέρτραντ Pάσελ», τον κύκλο με τον τσακισμένο σταυρό, παγκόσμιο σύμβολο της ειρήνης. Έτσι διήνυσε πέντε χιλιόμετρα προς την Αθήνα.
Στη Ραφήνα οι αρχές ασφαλείας επιχείρησαν να τον σταματήσουν και να τον σύρουν στο δάσος. Απέτυχαν όμως μετά την επέμβαση κατοίκων της περιοχής και όσων συνοδεύουν τον Λαμπράκη.
Οι τελευταίοι συνελήφθησαν κοντά στο Πικέρμι και ο Λαμπράκης κοντά στο Χαρβάτι. Οι αρχές ασφαλείας τον επιβιβάζουν σε ένα όχημα και, αφού τον περιφέρουν για τρεισήμισι ώρες, τον εγκαταλείπουν στη Νέα Ιωνία. «Η πορεία ειρήνης, έστω και συμβολικά, έγινε μολονότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα που ούτε στην κατοχή είχαμε γνωρίσει. Ακολουθώντας πολιτική βάσεων και πυρηνικών υποβρυχίων "Πολάρις", δεν θέλησε να επιτρέψει στον λαό να εκδηλώσει τη θέλησή του για ειρήνη. Δεν το κατόρθωσε» θα δηλώσει ο Λαμπράκης στον Τύπο.
 πηγη fosonline.gr
 μονταζ teo  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.