θ

Translate

22 Αυγούστου 2017

Σοβαρή κρίση Σερβίας-ΠΓΔΜ: Το Βελιγράδι ανακάλεσε όλους τους διπλωμάτες – Παίρνει πίσω την αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» αν…

Κατασκοπευτικό θρίλερ εξελίσσεται στην σκοπιανή πρωτεύουσα από την «υπόγεια»σύγκρουση Σέρβων και Σκοπιανών και την αποχώρηση ολόκληρη της σερβικής διπλωματικής αποστολής . 
Η «βόμβα » ήρθε από τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς , ο οποίος για το ζήτημα της αποχώρησης Σέρβων διπλωματών από τα Σκόπια   δήλωσε πριν λίγο  ότι,
«οι διπλωματικοί υπάλληλοι  αποσύρθηκαν επειδή υπήρξαν ενδείξεις ,  επιθετικών ενεργειών κατά της Σερβίας, με την παρουσία του ξένου παράγοντα».
Εξήγησε ότι οι υπάλληλοι της πρεσβείας της Σερβίας στη ΠΓΔΜ  έχουν αποσυρθεί «επειδή έχει καθοριστεί με σαφήνεια, με σαφή τεκμήρια, ότι υπήρξε αυξημένη επιθετική δραστηριότητα κατά της Δημοκρατίας της Σερβίας, με την βοήθεια ξένου παράγοντα  που είναι ασφαλώς παρών».
ΗΠΑ, Αλβανία ή και τα δύο; Μένει να το δούμε.
Η φιλοαλβανική κυβέρνηση της πΓΔΜ, η οποία λαμβάνει εντολές από την δύση έχει καταρτίσει πρόταση για να υποστηρίξει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου  στην UNESCO, αναφέρει ο σερβικός τύπος .
Αυτός είναι «ένας από τους λόγους» για τον οποίο το Σερβικό Υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να αποσύρει το προσωπικό της πρεσβείας της χώρας στα Σκόπια για επείγουσες διαβουλεύσεις, ανέφερε η υπηρεσία.
Ερωτηθείς ο πρόεδρος Βούτσιτς για το αν η ανάκληση του προσωπικού συνδέεται με το ζήτημα της ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO, ανέφερε πως η Σερβία θα περιμένει να δει αν οι Αλβανοί θα κινήσουν θέμα ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO και τι θέση θα πάρουν τα Σκόπια και η Ποντγκόριτσα.
«Πρέπει οι άνθρωποί μας να είναι έτοιμοι και να ξέρουν τι θα απαντήσουμε», σημείωσε ο Σέρβος Πρόεδρος και τόνισε ότι η Σερβία πρέπει να προστατεύσει τις δράσεις της από την επιρροή έξωθεν παραγόντων.
Ο Σέρβος ΥΠΕΞ δήλωσε:
«Αν η “Μακεδονία” ψηφίσει πράγματι υπέρ της ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO, ενώ γνωρίζει πόσο αυτό πονάει τη Σερβία και τον Σερβικό λαό, θα προτείνω στον πρόεδρο Βούτσιτς στο θέμα του ονόματος, με το οποίο αναγνωρίζουμε την “Μακεδονία”, να λάβουμε υπόψη τη θέση της ΕΕ, όπως θα κάνουν και αυτοί (σ.σ. η πΓΔΜ) σε σχέση με την ένταξη του Κοσόβου στην UNESCO».
Πρόσθεσε επίσης, ότι «η προαναγγελία των επίσημων Σκοπίων πως θα ακολουθήσουν τη θέση της πλειοψηφίας των κρατών-μελών της ΕΕ σημαίνει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO και αυτό έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, ότι η χώρα του θα απέχει από την ψηφοφορία, κάτι που είχε επαναλάβει και στη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Σερβίας, Άννα Μπίρναμπιτς, στην Τεργέστη».
Εν τω μεταξύ, δεν έχει δοθεί επίσημη δικαιολογία από το Βελιγράδι για το θέμα αυτό , το οποίο  η Σερβίδα  πρωθυπουργός Άνα Μπράναβιτς χαρακτήρισε  σήμερα το πρωί ως «όχι μικρή υπόθεση».
Ο Μπράναβιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα εκδώσει σύντομα δηλώσεις τις οποίες επεξεργάζεται «από κοινού».

Νωρίτερα τη Δευτέρα, η σερβική κρατική τηλεόραση RTS ανέφερε ότι έλαβε επιβεβαίωση ότι ολόκληρο το προσωπικό της Σερβικής πρεσβείας στα Σκόπια έχει αποσυρθεί για επείγουσες διαβουλεύσεις στο Βελιγράδι.
Η Πρέσβης της Σερβίας Νουσάνκα Ντιβιάκ-Τόμιτς και το προσωπικό, όπως αναφέρθηκε, έφτασαν χθες το βράδυ (Κυριακή) στο Βελιγράδι. Μια λεπτομερής εξήγηση για το τι συμβαίνει θα δοθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας σήμερα από τον Υπουργό Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς, ανακοίνωσε το κρατικό κανάλι RTS.
Εν τω μεταξύ, τα σκοπιανά  μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ ανακοίνωσε ότι έλαβε ένα σημείωμα από την πρεσβεία της Σερβίας στα Σκόπια, ενημερώνοντας ότι το προσωπικό της πρεσβείας κλήθηκε να μεταβεί στο Βελιγράδι για διαβουλεύσεις.
«Το Υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι εξοικειωμένο με τους λόγους αυτής της απόφασης και ως εκ τούτου διατηρεί επικοινωνία με τις σερβικές αρχές . Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις, τα θεσμικά όργανα της Δημοκρατίας των Σκοπίων  λαμβάνουν μέτρα για να προστατεύσουν  την ασφάλεια και την ακεραιότητα της πρεσβείας της Σερβίας στα Σκόπια », καταλήγει η ανακοίνωση .

Σύμφωνα με σερβικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, η Σερβική πρεσβεία,  ζήτησε από τις σκοπιανές  αρχές να ενισχύσουν την ασφάλεια της πρεσβείας.
Ο δημοσιογράφος του καναλιού  είπε ότι «όλα τα παράθυρα στην πρεσβεία ήταν σκοτεινά», ενώ «όλα ήταν  σε κανονικό ρυθμό καθώς  μπροστά στο κτίριο  δεν υπήρχε αυξημένη αστυνομική παρουσία».
Τα σενάρια ακόμη είναι πολλά και διάφορα, και η πραγματική αλήθεια θα ήταν για παράδειγμα ευθεία απειλή της ζωής των Σέρβων διπλωματών και των οικογενειών τους.
Το ζήτημα είναι  όμως ότι η κίνηση αυτή  από το Βελιγράδι  μας προϊδεάζει πάντως για πολύ άσχημες εξελίξεις στην «γειτονιά μας» αρχής γενομένης από τα Σκόπια.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.