θ

Translate

26.8.24

Ο τραγουδιστής του καλοκαιριού

Στις 26 Αυγούστου 1943 έρχεται στη ζωή ο πασίγνωστος Έλληνας τραγουδιστής, Δάκης.
Ο Βρασίδας Χαραλαμπίδης, όπως ήταν το όνομά του, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Έλληνες γονείς Αιγυπτιώτες.
Το 1963 θα έρθει στην Ελλάδα και σχεδόν έναν χρόνο μετά ξεκίνησε να τραγουδά σε χώρους διασκέδασης και θεαμάτων, υιοθετώντας το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Δάκης, που ήταν το όνομα που τον φώναζαν οι γονείς του από μικρό παιδί. Παράλληλα, ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο στα αγγλικά με τίτλο «Deep in the heart of Athens», ενώ ακολούθησαν κι άλλοι δίσκοι στα γαλλικά, τα ιταλικά και τα αγγλικά, με τραγούδια που γνώρισαν αμέσως επιτυχία, όπως «Monsieur Cannibal», «Tu veux ou tu veux pas», «Mourir ou vivre», «Gaston». Το 1965, αντικαθιστώντας τον Θέμη Ζέρβα στη θέση του τραγουδιστή, έγινε μέλος του συγκροτήματος Adam’s Boys που αργότερα μετονομάστηκαν σε Playboys.
Το 1968 αποτελεί χρονιά-σταθμό στη σόλο καριέρα του, αφού ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο στα ελληνικά με τίτλο «Γεια σου, σ′ ευχαριστώ» με τον συνθέτη Κώστα Ξενάκη. Αμέσως μετά ακολούθησε η μεγάλη συνεργασία του με τον Μίμη Πλέσσα, από την οποία γεννήθηκαν οι διαχρονικές επιτυχίες «Τόσα καλοκαίρια» και «Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά».
Εκτός από τον Μίμη Πλέσσα, θα κάνει σημαντικές συνεργασίες στην καριέρα του με καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Κατσαρός, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Κώστας Χατζής, ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς, ο Αλέξης Παπαδημητρίου, ο Γιώργος Μανίκας, ο Σάκης Τσιλίκης, ο Χάρης Χαλκίτης, ο Βαγγέλης Πιτσιλαδής, ο Γιώργος Κριμιζάκης, ο Κώστας Ξενάκης, ο Γιώργος Θεοφάνους, ο Πυθαγόρας, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Μάνος Ελευθερίου, ο Δημήτρης Ιατρόπουλος και η Σώτια Τσώτου.
Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ τραγουδιού, αποσπώντας διακρίσεις και βραβεία, ενώ το 1980 συμμετείχε στον διαγωνισμό για το τραγούδι που θα εκπροσωπούσε τη χώρα μας στη Γιουροβίζιον. Ερμήνευσε τη σύνθεση των Κώστα Χατζή και Ξενοφώντα Φιλέρη «Πάρε ένα κοχύλι από το Αιγαίο» και κατετάγη δεύτερος πίσω από την Άννα Βίσση που εκπροσώπησε τελικά την Ελλάδα με το τραγούδι «Οτοστόπ».
Παράλληλα, είχε παρουσία και σε ελληνικές ταινίες, με μνημειώδεις τις συμμετοχές του στις ταινίες «Γοργόνες και μάγκες» του 1968 και «Η θεία μου η χίπισσα» του 1970. Είχε συμμετάσχει ακόμα σε πολλές θεατρικές παραστάσεις στα Θέατρα Βέμπο, Παρκ, Κοτοπούλη-Ρεξ και αλλού.
Έφυγε από τη ζωή στις 29 Μαΐου 2022, σε ηλικία 78 ετών, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο.
 πηγη fosonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς. Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.