θ

Translate

29 Απριλίου 2018

Το άλυτο μυστήριο της επιγραφής του σπαθιού της Βρετανικής Βιβλιοθήκης

Οι ιστορίες με αρχαία μυστήρια, αινιγματικές επιγραφές και ούτω καθεξής είναι παραδοσιακά εξαιρετικά δημοφιλείς χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα αποτελούν τα βιβλία του Νταν Μπράουν, αλλά και άλλων συγγραφέων, που πολύ συχνά εμπλέκουν και θρησκειολογικά/ θεολογικά στοιχεία μέσα, ή παραπέμπουν σε μύθους και θρύλους που μπορεί να κρύβουν αλήθειες μέσα τους.

Ωστόσο, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, τέτοια μυστήρια δεν ανήκουν μόνο στη σφαίρα της φαντασίας: χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το χειρόγραφο Βόινιτς, ο χάρτης του Πίρι Ρέις, τα κρυστάλλινα κρανία που βρέθηκαν στην κεντρική Αμερική και άλλα πολλά.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το αινιγματικό ξίφος του 13ου αιώνα που εκτέθηκε στη Βρετανική Βιβλιοθήκη, το οποίο φέρει στη λεπίδα του μια επιγραφή που ουδείς είναι σε θέση να αποκρυπτογραφήσει:
Το σπαθί βρέθηκε στον ποταμό Γουΐθαμ στο Λίνκολνσαϊρ και ελπίζεται ότι κάποιο μέλος του κοινού θα μπορούσε να βοηθήσει στη λύση του μυστηρίου. Τα πρώτα τρία γράμματα (NDX) θα μπορούσαν να είναι για το «Noster Dominus Christus», ωστόσο τα υπόλοιπα είναι αίνιγμα.
Πρόκειται για ένα αμφίστομο ξίφος, που είχε βρεθεί το 1825. Το βάρος του είναι 1,2 κιλά και έχει μήκος 964 χιλιοστά.
Σημειώνεται πως το ξίφος εκτίθεται μαζί με ένα χειρόγραφο του 14ου αιώνα (Grandes chroniques de France), όπου απεικονίζεται η γαλλική εισβολή στη Νορμανδία το 1203. Κάποιοι εκ των πολεμιστών φαίνονται να κρατούν παρόμοια σπαθιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.