α

==► ΜΟΥ'ΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΚΟΛΑΣΗ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ)  ==► Ύπουλος τρόπος εισαγωγής του σφραγίσματος   ==► Οι γυναίκες ελεύθεροι σκοπευτές που δεν αστοχούσαν ποτέ (εικόνες)  ==► Παρέλαση του πρωταθλητή Ολυμπιακού στο εξοχικό, έβαλε «ταφόπλακα» στην ΑΕΚ!(Highlights)  ==► ΚΑΛΟΤΡΩΤΕ ΦΑΛΑΚΡΟ ΚΑΘΑΡΜΑ  ==► Κλάους Σβαμπ: Κανένας δεν θα είναι ασφαλής αν δεν εμβολιαστεί το 100% του γενικού πληθυσμού  ==► Μια ανάμνηση από τα ζεστά καλοκαιρινά απογεύματα της παιδικής ηλικίας.  ==► Οι Γερμανικές οφειλές και πάλι στο προσκήνιο   ==► Αθήνα, 1941. Γερμανική Κατοχή....ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΟΙ ΝΑΖΙ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΚΩΛΟΤΡΥΠΙΔΑΣ  ==► ΕΦΥΓΑΝ ΠΟΤΕ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ???   ==► ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΟΙ ΟΥΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ  ==► Οδοιπορικό στο Άουσβιτς: Η εκδρομή που δεν θέλεις, αλλά πρέπει να κάνεις   ==► Άντολφ Άιχμαν (1906 – 1962) ΦΙΛΟΣ ΦΙΛΤΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΑΛΑΚΑ ΦΙΛΟΥ ΜΑΣ...  ==► Τα φρικιαστικά πειράματα στο Άουσβιτς: Ποιες ήταν οι γυναίκες του διαβόητου «Μπλοκ 10»   ==► Η σαδίστρια των SS και οι φρικαλεότητες που την ικανοποιούσαν  ==► Μνήμες Άουσβιτς: Δεν φανταζόμουν ότι δίπλα μου έκαιγαν ζωντανούς ανθρώπους  ==► Η αδιαφορία... του Αντόνιο Γκράμσι  ==► O Γκράμσι και η Ρωσική Επανάσταση  ==► Η νίκη ως το σύμβολο του πνεύματος και της ενότητας ( Ολυμπιακοί Αγώνες )  ==► 10 από τους μεγαλύτερους αθλητές στην Αρχαία Ελλάδα   ==► Μάριος Τόκας: Δεν έφυγε ποτέ απ’ τις παρέες μας και την καρδιά μας   ==► ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: Ένα σύντομο βιογραφικό του πιο άχρηστου και ανεπάγγελτου πρωθυπουργού όλων των εποχών...Ο ΓΚΑΒΟΣ ΤΟΥ ΖΑΠΠΕΙΟΥ 18.....ΣΚΥΨΕ ΚΙ ΑΛΛΟ.....!!!  ==► Η «Σιωπή» της Πηνελόπης Δέλτα. ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΑΛΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΓΛΑΝΟΥ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΗ   ==► ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: Τι θα έκανε η Πηνελόπη Δέλτα εάν ήξερε τι θα κάνει ο Σαμαράς ως πρωθυπουργός;  ==► Μακρυγιάννης: ένας ήρωας στα χρόνια της Επανάστασης    By The best widgets

Translate

07:54:56 AM

28/04/2025

13.4.25

Κυριακή των Βαΐων

Θριαμβευτική είσοδος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ, «καθήμενος επί πώλου όνου». «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου», αναφωνούσε το πλήθος, που τον υποδέχθηκε με «τα βαΐα των φοινίκων».
Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, μετά το πέρας της πρωινής λειτουργίας, μοιράζονται στους πιστούς φύλλα δάφνης (βάγιες).
Σε πολλά μέρη του χριστιανικού κόσμου,
αντί για φύλλα δάφνης, μοιράζονται φύλλα ελιάς ή άλλων δέντρων και κλαριά φοινίκων, που είναι σύμφωνο με τα Ευαγγέλια. Η έκφραση «μετά βαΐων και κλάδων», που υποδηλώνει τη θριαμβευτική υποδοχή κάποιου ή κάποιων, έχει αναφορά σε αυτή τη θρησκευτική εορτή.
Το βράδυ στις εκκλησίες ψάλλεται κατ’ οικονομίαν ο όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας, όπου τιμάται ο Ιωσήφ ο Πάγκαλος και γίνεται αναφορά στο γεγονός της ξηρανθείσης συκής.
Ο Ιωσήφ ο Πάγκαλος ήταν δισέγγονος του Αβραάμ και υιός του Ιακώβ. Ιδιαίτερα αγαπητός στον πατέρα του, φθονήθηκε από τον αδελφό του, έπεσε σε δυσμένεια και πωλήθηκε ως σκλάβος στην Αίγυπτο. Ύστερα από πολλές περιπέτειες, βρίσκεται κάποτε γενικός άρχοντας στην Αυλή του Φαραώ. Θεωρήθηκε από την εκκλησία ως προεικόνιση του Χριστού, αφού πέρασε περιπέτειες, που θυμίζουν ανάλογα το Θείο Μαρτύριο.
Η υμνογραφία της ημέρας είναι αφιερωμένη στον Ιωσήφ και την παραβολή της ξηρανθείσης συκής. Οι δυο πιο γνωστοί ύμνοι, που αποδίδονται στον Ρωμανό τον Μελωδό, είναι το τροπάριο Ιδού ο Νυμφίος και το εξαποστειλάριο Τον νυμφώνα σου βλέπω.

Ευαγγέλιο (Κατά Ματθαίον κα’ 18-43)

Στη διαδρομή προς τα Ιεροσόλυμα, ο Ιησούς επείνασε και αφού είδε μία άκαρπο συκιά μόνο με το φύλλωμά της, την καταράσθηκε και αυτή ξεράθηκε. Οι μαθητές του θαύμασαν το κατόρθωμά του και αυτός τους απάντησε ότι εάν έχουν πίστη όχι μόνο θα κάνουν το ίδιο, αλλά και βουνά θα σηκώσουν.

Έθιμα

  • Στο χωριό Πετροκέρασα Χαλκιδικής φιλοξενείται κάθε χρόνο (τουλάχιστον από το 1768) τμήμα του Τιμίου Σταυρού που έρχεται από τη Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους. Το Τίμιο Ξύλο φυλάσσεται στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία την Κυριακή των Βαΐων και τη Μεγάλη Δευτέρα, προσελκύοντας πλήθος πιστών. Το έθιμο γίνεται σε ανάμνηση της σωτηρίας του χωριού από θανατηφόρα αρρώστια, πιθανώς πανώλη.
  • Την Κυριακή των Βαΐων, στην Κέρκυρα, γίνεται η μεγάλη λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα με τη συνοδεία των φιλαρμονικών της πόλης, σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από τη φοβερή πανώλη που το 1629 χτύπησε αλύπητα τους Κερκυραίους.
  • Στα βάγια, που μοιράζονται στην εκκλησία, ο λαός αποδίδει μαγική δύναμη, γι' αυτό τα φυλάσσει στο εικονοστάσι του σπιτιού ως πρόχειρο μέσο κατά της βασκανίας.
  • Την ημέρα αυτή συνηθίζονται τα βαγιοχτυπήματα, να χτυπά δηλαδή ο ένας τον άλλο με βάγια, στη βάση της αρχέγονης αντίληψης για τη μετάδοση με τον τρόπο αυτό της δύναμης του χλωρού κλαδιού σε αυτόν που δέχεται το χτύπημα.
  • Παλαιότερα άδονταν κάλαντα και την Κυριακή των Βαίων.
sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς. Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.