α

==► Οικογένεια Ντε Γκρες: Ανάμεσα στους δωρητές της αιματολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού για τους ογκολογικούς ασθενείς  ==► Τα φαντάσματα του Αλκατράζ   ==► Πρόταση Καρυστιανού για Προανακριτική / Βαριές ποινικές ευθύνες σε Μητσοτάκη, Καραμανλή   ==► #ΞΑΦΝΙΚΑ και ΑΙΦΝΙΔΙΑ εκτελέστηκε στην καμπίνα του ο Γάλλος Κυβερνήτης και μοναδικός επιβάτης του σκάφους από τις υποχρεωτικές #Pfizer  ==► «Καίει» η τιμή της ξαπλώστρας – Πόσο κοστίζει το μπάνιο στις οργανωμένες παραλίες της Αττικής  ==► Κάρολος Παπούλιας   ==► ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ:...ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ …ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΕ ΗΔΗ ΩΣ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ  ==► Πήραμε τη ζωή μας λάθος…   ==► Ο ΠΙΟ ΜΥΣΤΙΚΙΣΤΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 24. ΔΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ...   ==► Το υπερμοντέλο από τη Σερβία σου κόβει την ανάσα   ==► Αγνώριστοι στα νιάτα τους: Δείτε σπάνιες φωτογραφίες των αξέχαστων πρωταγωνιστών του ελληνικού κινηματογράφου  ==► Σωτήρης Μουστάκας 1940 – 2007  ==► Ανακαλύφθηκε 1700 ετών Ελληνικό σχολείο στην Αίγυπτο  ==► Ήλιος της Βεργίνας - Η Ιστορία του αρχαίου Ελληνικού συμβόλου  ==► Ασκληπιείο Επιδαύρου - Εκεί όπου γίνονταν θαύματα  ==► Η Άλωση της Αθήνας από τους Οθωμανούς Τούρκους  ==► Ντίνος Ηλιόπουλος (1915 – 2001)   ==► Η Σφαγή της Πλατείας Τιεν Αν Μεν  ==► ΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΩ (ΘΕΜΗΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΔΗΣ)  ==► ΜΟΥ'ΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΚΟΛΑΣΗ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ)  ==► Αύξηση των καρκίνων Τούρμπο μετα τις ενέσεις covid  ==► Φ.Σκορδά κατά Α.Πορτοσάλτσε: «Κοροϊδεύετε τη νοημοσύνη μας»  ==► Η αρχαία ελληνική επιγραφή που έκρυβε την κατάρα του χορευτή – Αποκρυπτογραφήθηκε μετά από 1.500 χρόνια  ==► ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΕΡΑΣΕ (ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ)  ==► Η ΑΝΑΛΥΣΗ DNA ΤΩΝ ΕΠΙΜΗΚΩΝ ΚΡΑΝΙΩΝ ΤΗΣ ICA ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ     By The best widgets

Translate

07:30:43 PM

05/06/2025

27.4.25

Μια ανάμνηση από τα ζεστά καλοκαιρινά απογεύματα της παιδικής ηλικίας.

Η βανίλια υποβρύχιο κατέχει περίοπτη θέση ανάμεσα στα ελληνικά παραδοσιακά γλυκα.  Αποκτά δε, ακόμη μεγαλύτερη αξία ως βίωμα, καθώς εν πολλοίς παραμένει ταυτισμένη με το σπίτι του παππού και της γιαγιάς, με το ευωδιαστό τρατάρισμα στους επισκέπτες - στους μεγαλύτερους μαζί με ελληνικό καφέ- αλλά και με τα καφενεία των μικρών νησιών (των λιγότερο τουριστικών, εννοείται), πριν από μερικές δεκαετίες.
Η λευκή και κυρίως, ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, ζαχαρόπαστα - σε μία εποχή που δεν υπήρχαν ψυγεία για να διατηρηθούν τα ευαίσθητα κρεμώδη γλυκά - ήταν επίσημο κέρασμα του Πατριαρχείου.
Στις μέρες μας, το «υποβρύχιο» (πόσο ταιριαστό όνομα για το κουταλάκι του γλυκού που σερβίρεται με την τυλιγμένη βανίλια βυθισμένο στο νερό του ψηλού ποτηριού) εκτός από τη μαστίχα, κυκλοφορεί σε διάφορες γεύσεις και αρώματα -τριαντάφυλλο, μανταρίνι, περγαμόντο- όπως και σε νέες εκδοχές, πιο προωθημένες και συμβατές με τις σύγχρονες καταναλωτικές απαιτήσεις, για παράδειγμα, στο ίδιο βαζάκι με γλυκό του κουταλιού.
Η προφορική παράδοση θέλει η χρήση της ζαχαρόπαστας στη μορφή που την ξέρουμε, να ξεκίνησε από τη συνοικία του Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη από Χιώτες ζαχαροπλάστες.
Το «άσπρο γλυκό», όπως ήταν γνωστό, το έφτιαχναν οι Κωνσταντινοπολίτισσες (με ζάχαρη, νερό, λεμόνι, βανίλια ή μαστίχα) και ήταν το κέρασμα που σέρβιραν σε όλα τα ελληνικά σπίτια.
Η πρώτη, η αρχική ονομασία του υποβρυχίου δε, ήταν ζαχαροκάντιο ζυμωτή -η φράση που λέμε στα κάλαντα και δεν ξέρουμε τι σημαίνει.
Στο βιβλίο της με τίτλο «Η Πολίτικη Κουζίνα των 4 Εποχών. Μνήμες και Γεύσεις της Πόλης» (εκδόσεις Πατάκη), η συγγραφέας και ερευνήτρια Σούλα Μπόζη, γράφει:
«... Ανάμεσα στα γλυκά του κουταλιού πρωτιά είχε το «άσπρο γλυκό», η γνωστή μας βανίλια. Ως τις μέρες μας παραμένει επίσημο κέρασμα του Πατριαρχείου. Διαδόθηκε στην Πόλη από τους Χιώτες ζαχαροπλάστες όταν άνοιξαν τα πρώτα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία στον Γαλατά τον 17ο αιώνα. Δείγμα επιτηδειότητας και τελετουργίας ως προς τον τρόπο σερβιρίσματος – στο κέντρο ασημένιου δίσκου, ασημένια κουταλοθήκη με τα ειδικά ασημένια κουταλάκια του γλυκού, συνήθως δώρο αρραβώνα ή γάμου, επίσης κρυστάλλινη κούπα με καπάκι για να φυλάσσεται το άσπρο γλυκό και ολόγυρα κρυσταλλένια ποτήρια του νερού. Στις απλές καθημερινές επισκέψεις σερβιριζόταν με ασημένιο κουτάλι μια υπερχειλισμένη ποσότητα «άσπρου γλυκού» μέσα σε ποτήρι με κρύο νερό. Όπως μας πληροφορεί η Τακουί Τοβμασιάν στο βιβλίο της Ευλογημένο το τραπέζι σας, που μεταφράστηκε στα ελληνικά από τη γράφουσα, και οι Αρμένισες νοικοκυρές στην Πόλη συνήθιζαν να προσφέρουν «άσπρο γλυκό» στις ονομαστικές τους γιορτές...»
Συνταγή
Υλικά
2 φλυτζάνια νερό
2 κουταλιές μέλι
1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας ή μαστίχας
1 κουταλιά σούπας χυμό λεμόνι
Εκτέλεση
Βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μέτρια θερμοκρασία και μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, προσθέτουμε το μέλι. Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε το μείγμα για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Το χτυπάμε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια, ανακατεύουμε χρησιμοποιώντας ξύλινη κουτάλα.
Όταν το λευκό μείγμα πήξει σημαίνει ότι είναι έτοιμο και το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο βαζάκι.
πηγη huffingtonpost.gr
μονταζ teo 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς. Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.