θ

Translate

30.3.24

Μια ατμοσφαιρική τρύπα πάνω από τη Μογγολία πάγωσε πέντε εκατομμύρια πρόβατα. (Βιντεο)

Οι ακραίες χειμερινές συνθήκες της Μογγολίας δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης και η χώρα, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, το πληρώνει ακριβά, χάνοντας 5,2 εκατομμύρια ζώα ή το 8% του συνόλου των ζώων της.
Πολλά παιδιά στις περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί περισσότερο, όπου περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι νομάδες, λείπουν επίσης το σχολείο λόγω του κλεισίματος των δρόμων που προκαλούνται από το πυκνό χιόνι και τον πάγο.
Περίπου 5,2 εκατομμύρια κεφάλια ζώων αναφέρθηκαν νεκρά αυτόν τον χειμώνα από τα 64,7 εκατομμύρια ζώα που καταγράφηκαν στα τέλη του 2023.
Ο κτηνοτροφικός τομέας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της οικονομίας της Μογγολίας, αντιπροσωπεύοντας κατά μέσο όρο το 13% του ΑΕΠ της χώρας. Αντιπροσωπεύει επίσης περίπου το ένα τέταρτο όλων των θέσεων εργασίας και αποτελεί μέρος του παραδοσιακού τρόπου ζωής για αιώνες.

Παλαιότερα, τέτοιου είδους κρυοπαγήματα συνέβαιναν στη Μογγολία περίπου κάθε δέκα χρόνια, αλλά τα τελευταία χρόνια η συχνότητά τους έχει αυξηθεί και στο μέλλον αναμένεται ότι παρόμοια γεγονότα θα συμβαίνουν μία φορά κάθε δύο χρόνια.

Σχόλιο από το The Big The One: Μετά από τέτοια ενημερωτικά μηνύματα, θα ήθελα, φυσικά, να ρωτήσω την Αγία Γκρέτα για την υπερθέρμανση του πλανήτη για 33η φορά και να την στείλω μαζί με άλλους διάσημους κλιματολόγους σε μια εκδρομή. Επιπλέον, όχι απαραίτητα στη Μογγολία – η Κίνα είναι επίσης κατάλληλη:

Μπορείτε φυσικά να μιλήσετε για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, που σαν φίδι σφίγγει σταδιακά τα πηνία του. Μείον 10% του κοπαδιού κάθε δέκα χρόνια μπορεί να επιβιώσει, αλλά αν μείον το 10% κάθε χρόνο, τότε θα απομείνει ελάχιστα από το κοπάδι και η κτηνοτροφία θα χάσει το νόημά της.

Αλλά τα προβλήματα με την παραγωγή τροφίμων δεν είναι μόνο στη Μογγολία – κάθε περιοχή έχει τα δικά της προβλήματα. Για παράδειγμα, στην Ουκρανία, οι Μόκσα π-ντόρα σκόρπισαν τα χωράφια με τα ορυχεία τους και οι Ουκρανοί αγρότες συνέβαλαν κάπως στην παροχή σιτηρών στη Βόρεια Αφρική.

Αλλά το πιο σημαντικό ερώτημα, φυσικά, είναι ο λόγος για τέτοια άγρια ​​κρύα. Οι geeks του κλίματος έχουν το δικό τους παλιό τραγούδι για την υπερθέρμανση του πλανήτη, τις πολικές δίνες και όλα αυτά, αλλά οι σκεπτόμενοι άνθρωποι βρίσκονται τώρα στην πρώτη γραμμή της εκδοχής που εκφράστηκε τόσο στην ταινία «The Day After Tomorrow» όσο και από αρκετούς πολίτες που έχουν δει το μελλοντικός.

Δηλαδή, μιλάμε για κάποιου είδους φρεάτια δίνης που μπαίνουν κάπου στη στρατόσφαιρα και επιτρέπουν στον αέρα που έχει μέση θερμοκρασία στην Ανταρκτική, δηλαδή κάπου γύρω στους -90, να φτάσει στην επιφάνεια.

Οι Μογγόλοι εκτρέφουν πρόβατα από την εποχή του Τζένγκις Χαν και πολύ νωρίτερα, αλλά τα χρονικά κατά κάποιο τρόπο δεν αντικατοπτρίζουν ότι τα ζώα μετατράπηκαν σε πέτρα κατά τη διαδικασία μάσησης χόρτου. Και τώρα κάτι ανάλογο συμβαίνει, όταν το άγριο κρύο χτυπάει ξαφνικά σαν κεραυνός.

Μέχρι στιγμής, μόνο η Μογγολία, η Κίνα και η Κεντρική Ασία, δηλαδή χώρες με έντονα ηπειρωτικό κλίμα, υποφέρουν από τέτοια φαινόμενα. Σε άλλα μέρη, όπου η ατμόσφαιρα είναι πιο υγρή, το νερό δέχεται το κρύο σοκ και όπου εμφανίζεται ένα τέτοιο πηγάδι, γιγάντιο χαλάζι ή χιόνι απλώς πέφτει στο διάστημα στη μέση του καλοκαιριού. Όμως αργά ή γρήγορα τα σύννεφα δεν θα προστατεύουν πια και στη μέση του καλοκαιριού οι άνθρωποι στους δρόμους θα μετατραπούν σε αγάλματα πάγου, οπότε παρακολουθούμε τις εξελίξεις. 

πηγη korakas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.