θ

Translate

4 Ιουλίου 2023

Επιχείρηση Εντέμπε

Την 4η Ιουλίου 1976 οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν πολύνεκρη επέμβαση στο αεροδρόμιο της πόλης Εντέμπε της Ουγκάντα.
Επιχείρηση Εντέμπε ή Επιχείρηση Κεραυνός ή Επιχείρηση Ιωνάθαν ήταν ονομασίες για μία πολύνεκρη επέμβαση ειδικών δυνάμεων (κομάντος) των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) στο αεροδρόμιο της πόλης Εντέμπε της Ουγκάντα. Στο εν λόγω αεροδρόμιο είχε καθηλωθεί από αεροπειρατές ένα πολιτικό αεροσκάφος (AirBus A300) της εταιρείας Air-France, το οποίο είχε απογειωθεί από το Τελ Αβίβ με κατεύθυνση το Παρίσι με 248 επιβάτες. Ενδιάμεσος σταθμός ήταν το αεροδρόμιο του Ελληνικού στην Αθήνα όπου και επιβιβάστηκαν οι αεροπειρατές.
Οι αεροπειρατές ανήκαν στην οργάνωση «Λαϊκό Μέτωπο Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης - Ομάδα ειδικών αποστολών» και δρούσαν υπό την ηγεσία του Ουαντί Χαντάντ, γνωστού και ως Άμπου Χάνι, και δύο Γερμανών-μελών επαναστατικής οργάνωσης. Η κυβέρνηση της Ουγκάντα, υπό τον Ίντι Αμίν, έλαβε ξεκάθαρη θέση υπέρ των αεροπειρατών.
 Οι Παλαιστίνιοι (μέλη της «Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης»), οι Γερμανοί της οργάνωσης «Επαναστατικοί Πυρήνες» και οι Άραβες αεροπειρατές είχαν καταλάβει το αεροπλάνο στις 27 Ιουνίου 1976 και ζητούσαν την απελευθέρωση συνολικά 53 Παλαιστινίων που κρατούνταν σε φυλακές του Ισραήλ και τεσσάρων ακόμη χωρών. Θα γινόταν ανταλλαγή με τους 106 από τους 248 επιβάτες, που κράτησαν τελικά ως ομήρους, απελευθερώνοντας σταδιακά τους υπόλοιπους, όλους μη Ισραηλινούς. Δώδεκα μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους κρατήθηκαν όμηροι. Οι αεροπειρατές απείλησαν επανειλημμένα ότι θα σκότωναν τους ομήρους σε περίπτωση μη υλοποίησης του αιτήματός τους και αυτή η απειλή οδήγησε στην επέμβαση των ειδικών δυνάμεων, κατόπιν σχεδιασμού της κυβέρνησης του Ισραήλ, σε συνεργασία με τη μυστική της υπηρεσία (Μοσάντ).
Η επιχείρηση υλοποιήθηκε από 100 κομάντος, που μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στο Εντέμπε από το Ισραήλ, είχε στόχο την απελευθέρωση των ομήρων και έλαβε χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες της 4ης Ιουλίου 1976. Το αποτέλεσμά της, μέσα σε 90 λεπτά που διήρκεσε, υπήρξε επιτυχές, καθώς όλοι οι αεροπειρατές έπεσαν νεκροί από τα πυρά των Ισραηλινών, ενώ σκοτώθηκαν ο επικεφαλής των Ισραηλινών, 55 στρατιώτες της Ουγκάντα (οι οποίοι επενέβησαν υπέρ των αεροπειρατών) και τέσσερις όμηροι. Επίσης, καταστράφηκαν 11 αεροπλάνα των ενόπλων δυνάμεων της Ουγκάντα. Μετά τη σύγκρουση έγιναν μαζικές εκτελέσεις Κενυατών ως αντίποινα για τη συνεργασία των τελευταίων με τις δυνάμεις του Ισραήλ.
πηγη fosonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.