Translate

7


17 Μαΐου 2018

Η απόδραση ενός Νορβηγού που κάλυψε 200 μίλια σε χιονισμένα βουνά, πηδώντας από δέντρο σε δέντρο για να μην αφήνει ίχνη!

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε η απίστευτη ιστορία ενός Νορβηγού, μέλους της Νορβηγικής αντίστασης, ο οποίος επέδειξε μοναδική γενναιότητα και τόλμη, όταν μετά την απόδρασή του από τους Γερμανούς διέσχισε 200 μίλια σε χιονισμένο τοπίο. Ο Σβεν Σομ μετά από μία επιτυχή απόδραση και αφού επί δύο μήνες προσπαθούσε να διαφύγει από την χώρα, γλίτωσε
την εκτέλεση και έφτασε τελικά στην Αγγλία.
Σήμερα, περίπου 70 χρόνια μετά, βρέθηκε ένα μεγάλο αρχείο από μυστικά έγγραφα που είχε συγκεντρώσει ο ίδιος ο Σβεν Σομ.
Ο Σβεν Σομ, ως μέλος της αντίστασης, είχε αποστολή να φωτογραφίζει στην πατρίδα του με μυστική κάμερα Γερμανικές στρατιωτικές βάσεις, στρατηγικής σημασίας και να στέλνει τα μικροφίλμ στους συμμάχους κρυμμένα κάτω από γραμματόσημα σε επιστολές.
Η σύλληψη και η δραπέτευση
Norwegian spy Sven Somme
Ο Σβεν Σομ συνελήφθη από τους Γερμανούς το 1944 για κατασκοπεία, κατηγορία που τιμωρείται με θάνατο, αλλά κατάφερε να δραπετεύσει ανοίγοντας τις χειροπέδες του και περπατώντας στις μύτες των ποδιών του μπροστά από τον δεσμοφύλακά του που κοιμόταν.
Στη συνέχεια κι ενώ 900 Γερμανοί στρατιώτες εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό με σκύλους ανίχνευσης, αυτός κατάφερε να διανύσει 200 μίλια σε χιονισμένο τοπίο πηδώντας από δέντρο σε δέντρο ώστε να μην αφήνει πίσω του ίχνη.
Τελικά γλίτωσε, όταν έφτασε αρχικά στην ουδέτερη Σουηδία και λίγο αργότερα στην Αγγλία. 
Τα ντοκουμέντα «μίλησαν» 70 χρόνια μετά
Μετά τον θάνατο της γυναίκας του κι ενώ ο ίδιος είχε πεθάνει νωρίτερα, η κόρη του η Έλι Τάργκετ που ζει στο Χήρφορντσηρ της Αγγλίας, βρήκε τα μυστικά έγγραφα που παραλίγο να του κοστίσουν τη ζωή. Ανάμεσά τους υπήρχαν φάκελοι με μυστικούς χάρτες και μικροσκοπικές αναφορές κρυμμένες κάτω από γραμματόσημα.
Η Έλι Τάργκετ, 60 ετών σήμερα, βρήκε επίσης οδηγίες που είχαν στείλει οι αντιστασιακοί σύντροφοι του Σβεν Σομ, οι οποίες είχαν γραφτεί με αόρατο μελάνι σε μία κόλλα Α4. Επίσης ανακάλυψε το ένταλμα σύλληψης των Ναζί γραμμένο και στα Νορβηγικά και στα Γερμανικά, καθώς επίσης και ένα χειρόγραφο χάρτη που χρησιμοποίησε στην απόδραση.
Norwegian spy_secret map
Στα έγγραφα που βρέθηκαν υπήρχαν λεπτομερείς χάρτες! Η Έλι Τάργκετ βρήκε το κατασκοπικό υλικό που παραλίγο να κοστίσει τη ζωή του πατέρα της
Η Έλι Τάργκετ βρήκε όλα τα έγγραφα αλλά και τα δερμάτινα παπούτσια του μακαρίτη πατέρα της που φορούσε τις πρώτες μέρες μετά την απόδραση. Ο Σομ είχε ανταλλάξει τα καφέ αυτά δερμάτινα παπούτσια με ένα ζευγάρι ορειβατικά μποτάκια με μια οικογένεια που του προσέφερε καταφύγιο, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει. Η οικογένεια που είχε κρύψει τον Σβεν Σομ είχε κρατήσει τα παπούτσια ως ενθύμιο και τα παρέδωσε στην κόρη του όταν εκείνη ανακάλυψε μετά από έρευνα την συγκεκριμένη οικογένεια το 2004. 
 Ο Σβεν Σομ δείχνει πως πηδούσε από δέντρο σε δέντρο για να μην αφήνει ίχνη πίσω του
Φωτο : Ο Σβεν Σομ δείχνει πως πηδούσε από δέντρο σε δέντρο για να μην αφήνει ίχνη πίσω του
Η Έλι Τάργκετ είπε: » Γνώριζα ότι ο πατέρας μου ήταν κατάσκοπος και ότι θα τον εκτελούσαν όταν τον έπιασαν, επειδή ο ίδιος είχε καταγράψει όλη την περιπέτειά του στα Αγγλικά, όταν πλέον έφτασε σώος στην Αγγλία. Αλλά δεν περίμενα ότι θα έβρισκα όλα αυτά τα μυστικά έγγραφα. Μετά τον θάνατο του πατέρα μου, τα είχε κρατήσει όλα η μητέρα μου και όταν πέθανε και αυτή, όλα τα πράγματα κατέληξαν στο γκαράζ μου. Όταν πήγα να δω τα πράγματα, βρέθηκα μπροστά σε όλα αυτά τα ιστορικά ντοκουμέντα. Μόλις τα είδα κατάλαβα περί τίνος επρόκειτο, επειδή ο πατέρας μου μου είχε αναφέρει ότι έστελνε το κατασκοπικό υλικό κρυμμένο κάτω από τα γραμματόσημα.
«Όταν σκάναρα ένα έγγραφο στον υπολογιστή μου διαπίστωσα ότι ήταν οδηγίες της αντίστασης προς τον πατέρα μου για να φωτογραφίσει τις βάσεις των γερμανικών υποβρυχίων, γεγονός που οδήγησε και στην σύλληψή του.
«Ο Σβεν Σομ εργαζόταν σε υπηρεσία του λιμενικού, υπεύθυνος για θέματα αλιείας, όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Νορβηγία το 1940.
Ο Σβεν και ο αδερφός του ο Τζέικομπ, μπήκαν στην αντίσταση και έδιναν πολύ σημαντικές πληροφορίες στους συμμάχους για τις θέσεις και το μέγεθος των στρατιωτικών δυνάμεων των Ναζί.
Ο Τζέικομπ συνελήφθη και εκτελέστηκε από τη Γκεστάπο για τη συμμετοχή του στο περίφημο σαμποτάζ των εγκαταστάσεων στο Τέλεμαρκ, που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί το 1943 στην προσπάθειά τους να κατασκευάσουν ατομική βόμβα.
Ο Σομ, τότε 43 ετών, συνελήφθη όταν Γερμανοί στρατιώτες αντιλήφθηκαν την αντανάκλαση των ηλιακών ακτίνων πάνω στο φακό της κάμερας του, ενώ προσπαθούσε να φωτογραφίσει την γερμανική βάση στο νησί Ότεροϊ.
Η κόρη του εξιστορεί τα γεγονότα:
«Ο Σβεν είχε οδηγίες να φωτογραφίσει τη βάση των υποβρυχίων στη δυτική ακτή, καθώς επίσης και τα στρατεύματα.
Πρόλαβε να κρύψει την κάμερα κάτω από μια πέτρα όταν είδε τους Γερμανούς στρατιώτες  να τρέχουν προς το μέρος του και να πυροβολούν εναντίον του. Τους είπε ότι απλά παρακολουθούσε τα πουλιά και εκείνοι τον πίστεψαν και τον άφησαν.
Όταν όμως προσπάθησε να φύγει από το νησί, δύο Γερμανοί στρατιώτες τον συνέλαβαν, καθώς είχε ήδη βρεθεί η κάμερα του και είχε δοθεί σήμα να συλληφθεί. Όταν το σκάφος που τον μετέφερε στην ενδοχώρα αγκυροβόλησε αργά τη νύχτα, ο Σβεν κατάφερε να δραπετεύσει ενώ ο φρουρός κοιμόταν, πριν να μεταφερθεί στα κεντρικά της Γκεστάπο.»
Norwegian spy_secret documents
Η κόρη του βρήκε ένα τεράστιο αρχείο από μυστικά έγγραφα που είχε συλλέξει ο ίδιος, ενώ δρούσε ως κατάσκοπος
Η Έλι Τάργκετ συνεχίζει την αφήγηση: » Οι Γερμανοί όταν συνέλαβαν τον πατέρα μου και του είπαν ότι θα τον εκτελούσαν. Τη νύχτα, κι ενώ ήταν κρατούμενος πάνω στο πλοίο, κατάφερε να ανοίξει τις χειροπέδες και να περάσει μπροστά από τον φύλακα που κοιμόταν. Αφού βγήκε από το πλοίο, πέρασε μπροστά από πέντε ένοπλους φρουρούς οι οποίοι νόμισαν ότι ο Σβεν ήταν ένας απλός πολίτης και στη συνέχεια αυτός το έσκασε στα βουνά.
Μία ώρα αργότερα, οι Γερμανοί αντιλήφθηκαν την απόδραση και έστειλαν 900 στρατιώτες και σκύλους ανίχνευσης για να τον εντοπίσουν. Ο Σβεν πέρασε από ρεματιές και ρυάκια ώσπου βρέθηκε πολύ ψηλά στα βουνά.
Απόδραση στο χιόνι
Όσο πιο ψηλά όμως ανέβαινε, τόσο πιο πολύ χιόνι έβρισκε. Εκεί βρήκε την οικογένεια που τον περιέθαλψε και του χάρισε τα ορειβατικά μποτάκια που του έσωσαν τη ζωή, αφού μέχρι εκείνη την στιγμή φορούσε ένα απλό ζευγάρι παπούτσια γραφείου, ακατάλληλα για τις αντίξοες συνθήκες των νορβηγικών βουνών.
Ένα από τα μυστικά γράμματα που έστελνε ο Σβεν στους συμμάχους βρέθηκε κρυμμένο κάτω από γραμματόσημο!
Η φιλική αυτή οικογένεια τον έκρυψε για πέντε εβδομάδες έως ότου οι αντιστασιακοί φίλοι του να καταφέρουν να τον προμηθεύσουν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, ώστε να διασχίσει τα σύνορα προς την Σουηδία. Όταν έφτασε στην Αγγλία, συνάντησε και γνώρισε προσωπικά τον βασιλιά της Νορβηγίας που βρισκόταν εκεί εξόριστος.
 Ο Σομ με την σύζυγο του Πρίμροουζ που γνώρισε στην Αγγλία.
Ο Σομ με την σύζυγο του Πρίμροουζ που γνώρισε στην Αγγλία
Στην Αγγλία γνώρισε και την σύζυγό του με την οποία απέκτησε τρία παιδιά. Με το τέλος του πολέμου επέστρεψε στη Νορβηγία όπου πέθανε από καρκίνο το 1961 στην ηλικία των 58.
Η οικογένεια του τότε εγκαταστάθηκε στο Ντέβον της Αγγλίας.
Η καριέρα του «Ιπτάμενου Ολλανδού» Γιόχαν Κρόιφ θα ενέχει πάντα μια αντίφαση. Υπήρξε ηγέτης μιας Εθνικής που μάγεψε στο Μουντιάλ της Δυτικής Γερμανίας το 1974, αλλά δεν κατάφερε να κατακτήσει το πολυπόθητο τρόπαιο. Γιόχαν Κρόιφ και Εθνική Ολλανδίας έμειναν στην ποδοσφαιρική ιστορία ως βασιλείς χωρίς στέμμα. Ο Γιόχαν Κρόιφ άρχισε από μικρός να παίζει στα τσικό της ιστορικής ομάδας του Άμστερνταμ. Οι αντιξοότητες, το καχεκτικό του σώμα, αλλά και ένα επεισόδιο στο οποίο είχε εμπλακεί δέρνοντας τον διαιτητή σε ένα αγώνα, θα μπορούσαν να αποθαρρύνουν το επιτελείο του Άγιαξ. Ωστόσο, ο Γιόχαν κατάφερε να αντισταθμίσει τα εμπόδια, να εντυπωσιάσει τον Άγιαξ με τις εξαιρετικές του δυνατότητες και να αποτελέσει βασικό μέλος της ομάδας για χρόνια. Αρχικά υπό την καθοδήγηση του Ρίνους Μίχελς και στη συνέχεια του Ρουμάνου Στέφαν Κόβατς, ο Γιόχαν κατέκτησε με τον Άγιαξ τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών. Ο Γιόχαν Κρόιφ στον Άγιαξ το 1972 Το πρώτο ήταν το 1971 απέναντι στον Παναθηναϊκό στο στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου. Το 1972 στον τελικό απέναντι στην Ίντερ πέτυχε και τα δύο γκολ του Άγιαξ. Τρίτη και συνεχόμενη χρονιά για τον τροπαιούχο Άγιαξ, το 1973 όταν κερδίσε τη Γιουβέντους με 1-0. Όσο έπαιζε στον ολλανδικό σύλλογο κατέκτησε δύο φορές τη «Χρυσή Μπάλα» ως ο καλύτερος ευρωπαίος ποδοσφαιριστής. Τον τίτλο τον ξανακέρδισε το 1974 για τα επιτεύγματά του με την Εθνική Ολλανδίας. Η παρουσία του στην ομάδα της Μπαρτσελόνα στέφθηκε και αυτή με επιτυχία. Κατέκτησε το πρωτάθλημα Ισπανίας μετά από ένα εντυπωσιακό 5-0 εκτός έδρας εναντίον της αιώνιας αντιπάλου, της Ρεαλ Μαδρίτης. Ο Γιόχαν Κρόιφ στην Εθνική Ολλανδίας Ο Κρόιφ ήταν ο φυσικός ηγέτης των ομάδων που έμειναν στην ιστορία του ποδοσφαίρου για τις τεχνικές καινοτομίες που επέφερε ο προπονητής Ρίνους Μίχελς. Το «ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο» ήταν η τεχνική που καθιερώθηκε όταν όλοι οι παίχτες άλλαζαν διαρκώς θέσεις μέσα στο γήπεδο. Οι μικρές αποστάσεις ανάμεσα στις γραμμές, η άμυνα ζώνης και οι συνεχείς πάσες προκαλούσαν την απόλυτη σύγχυση σε κάθε αντίπαλο. Ο Μίχελς εφάρμοσε το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο με την Εθνική Ολλανδίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας το 1974. Ο Γιόχαν Κρόιφ στην Εθνική Ολλανδίας Ηγέτης και σε αυτή τη διοργάνωση ήταν ο Γίοχαν Κρόιφ. Η Ολλανδία μέχρι τότε ήταν σχεδόν άσημη ως Εθνική Ομάδα. Ωστόσο κατάφερε στη μετά τον Πελέ εποχή να διδάξει μοντέρνο ποδόσφαιρο σε Ευρωπαίους και Νοτιαμερικανούς και να αναδειχθεί η μεγάλη δύναμη του Μουντιάλ. Στη δεύτερη φάση οι «Οράνιε» επιβλήθηκαν στην Αργεντινή με το ισοπεδωτικό 4-0 και στη Βραζιλία, την προηγούμενη παγκόσμια πρωταθλήτρια, με 2-0. Ο Κρόιφ είχε πετύχει τρία γκολ, δύο εναντίον της Αργεντινής και ένα απέναντι στη Βραζιλία. Το χαμένο Μουντιάλ Στο μεγάλο τελικό εμφανίστηκαν απέναντι στους Δυτικογερμανούς, οικοδεσπότες και πρωταθλητές πριν από δύο χρόνια. Μέσα σε 40 δευτερόλεπτα οι παίχτες της Ολλανδίας κατάφεραν να αλλάξουν μεταξύ τους τη μπάλα 15 φορές χωρίς να την ακουμπήσει κανένας αντίπαλος. Στο πρώτο λεπτό κέρδισαν πέναλτι, με το οποίο και προηγήθηκαν. Το σκληρό παιχνίδι συνεχίστηκε με τους Δυτικογερμανούς να ισοφαρίζουν και στη συνέχεια να καταφέρνουν να κατακτήσουν τελικά το παγκόσμιο τρόπαιο. Ο Γίοχαν Κρόιφ πέρασε στην ποδοσφαιρική μυθολογία ως «βασιλιάς χωρίς στέμμα». Η ήττα ωστόσο δεν εμπόδισε τον «Νουρέγιεφ της μπάλας» να κατακτήσει τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη της διοργάνωσης. O Γιόχαν Κρόιφ στο Μουντιάλ του 1974 Με την Εθνική του ο Γιόχαν έδωσε μάχες, αλλά δεν υπήρξε νικητής. Δύο χρόνια μετά το χαμένο μουντιάλ η Ολλανδία, ενώ βρισκόταν ακόμα στην ακμή της, έχασε από την Τσεχοσλοβακία στα ημιτελικά του Euro. O Kρόιφ σε εκείνο το κρίσιμο παιχνίδι ήταν πάλι παρών-απών. O Γιόχαν ήταν βαθιά πολιτικοποιημένος και αριστερών φρονημάτων πολίτης. Στο Μουντιάλ της Αργεντινής η Ολλανδία ταξίδεψε χωρίς τον μεγάλο της ηγέτη. Φήμες στήριξαν ότι η άρνηση του να συμμετάσχει στη διοργάνωση προέκυψε ως πολιτικού χαρακτήρα αντίδραση στο στρατιωτικό καθεστώς του Βιντέλα που οργάνωσε το Μουντιάλ. Ωστόσο, σε μια συνέντευξη του σε καταλανικό ραδιοφωνικό σταθμό το 2008 ανέφερε ότι οι λόγοι απουσίας του ήταν ψυχολογικοί. Ο Γιόχαν Κρόιφ έφυγε από τη ζωή στις 24 Μαρτίου 2016....

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/giochan-kroif-o-vasilias-choris-stemma-xekinise-dernontas-ena-diaititi-alla-exelichtike-se-mago-toy-podosfairoy-den-katektise-omos-pote-to-moyntial/