θ

Translate

31.5.24

Η δολοφονία του Δηλιγιάννη

Στις 31 Μαΐου του 1905 έπεσαν αιφνίδια οι τίτλοι τέλους για τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας. Ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης διετέλεσε πέντε φορές πρωθυπουργός και υπήρξε ο μεγάλος αντίπαλος του Χαρίλαου Τρικούπη.
Ήταν περισσότερο λαϊκός και προσηνής προς του πολίτες, γεγονός που, όπως πιστεύεται από πολλούς, του κόστισε και τη ζωή. Τον Φεβρουάριο του 1905 είχε νικήσει στις εκλογές τον διάδοχο του Τρικούπη, Γεώργιο Θεοτόκη, όντας πλέον ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού στη χώρα. Κανείς, όμως, δεν περίμενε ότι αυτό θα κρατούσε μόλις για λίγους μήνες.
Ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης έφτασε με την άμαξά του στην είσοδο του Βουλευτηρίου στην οδό Σταδίου, συνοδευόμενος από τον σωματοφύλακά του Γιάννη Πάνο, προκειμένου να παραστεί σε μία συνεδρίαση ρουτίνας. Ένας άνδρας περίπου 35 ετών προθυμοποιήθηκε να του ανοίξει την πόρτα της άμαξας. Ο ανύποπτος Δηληγιάννης, δίχως να το γνωρίζει, ευχαρίστησε τον δολοφόνο του. Δευτερόλεπτα αργότερα, θα μαχαιρωνόταν μέχρι θανάτου.
Δράστης ήταν ο διαβόητος Μανιάτης χαρτοπαίκτης και μόνιμος θαμώνας χαρτοπαικτικών λεσχών Αντώνης Γερακάρης (τον φώναζαν και Κωσταγερακάρη, από το όνομα του πατέρα του), επειδή είχε απαγορεύσει τη λειτουργία τους. Ο Γερακάρης εργαζόταν ως πορτιέρης και μπράβος σε χαρτοπαικτική λέσχη, η οποία είχε κλείσει εξαιτίας του νόμου που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του δολοφονημένου Δηλιγιάννη.
Ο Κωστογερακάρης, ηλικίας 38 ετών και πατέρας πέντε παιδιών, τον δολοφόνησε από εκδίκηση. Συνελήφθη και δικάστηκε στο Κακουργιοδικείο Αθηνών με την τιμωρία να είναι η βαρύτερη δυνατή: τιμωρήθηκε με θανατική ποινή και καρατομήθηκε στο Παλαμήδι του Ναυπλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.