θ

Translate

7 Μαΐου 2022

Βρέθηκε υποβρύχιο που είχε εξαφανιστεί το 1914

Για 103 χρόνια μετά την εξαφάνιση του υποβρυχιου ΑΕ1 της Αυστραλίας, κανείς δεν μπορούσε να βρει κανένα ίχνος του πλοίου. Το «ΑΕ-1» βυθίστηκε αύτανδρο με 35αμελές πλήρωμα, όταν έκανε περιπολία για γερμανικά πολεμικά πλοία, στις 14 Σεπτεμβρίου του 1914 και 13 ξεχωριστές αποστολές για την ανεύρεσή του κατά τη διάρκεια των δεκαετιών δεν είχαν βρει το παραμικρό ίχνος του. Πολλοί πίστευαν ότι το υποβρύχιο χάθηκε για πάντα, αλλά αυτή την εβδομάδα μια αποστολή ανακάλυψε το ναυάγιο σχεδόν 300 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού.
 
Το HMAS AE1 είχε λάβει μέρος στην αποστολή κατάληψης της γερμανικής Νέα Γουινέα το 1914. Μια μέρα μετά τη παράδοση των Γερμανών της αποικίας, το πλοίο εξαφανίστηκε χωρίς να εκπέμψει σήμα κινδύνου.
Την περασμένη εβδομάδα, μια κοινή αποστολή του Βασιλικού Αυστραλιανού Ναυτικού και ορισμένων ιδιωτικών ομάδων είδε ένα “αντικείμενο ενδιαφέροντος” στα 300 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, κοντά στις ακτές της νήσου του Δούκα του Υόρκ στην Παπούα Νέα Γουινέα. Περαιτέρω εξέταση αποκάλυψε ότι ήταν το ΑΕ1.
Ενώ η αιτία του ναυαγίου δεν έχει ακόμη καθοριστεί, μια συνοπτική εξέταση φαίνεται να υποδηλώνει ότι η αιτία ήταν πιθανότατα ένα ατύχημα κατά τη κατάδυση. “Το υποβρύχιο φαίνεται να χτύπησε τον πυθμένα με αρκετή δύναμη για να απομακρύνει το πτερύγιο από τη βάση του, αναγκάζοντάς το να στρέψει προς τα εμπρός την εμπρόσθια ακμή του, προσκρούοντας στο περίβλημα”, δήλωσε ο απόστρατος αντιναύαρχος Peter Briggs, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.
Τώρα που βρέθηκε το υποβρύχιο, η κυβέρνηση θα ψάξει τους απογόνους του πληρώματος και ξεκινά επίσημη έρευνα για το τι συνέβη. Έτσι 103 χρόνια αργότερα, αυτό το μυστήριο τελειώνει τελικά.

.

πηγη factchecker.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.