α

==► Μια μέρα.....  ==► Στράτος Διονυσίου 1935 – 1990  ==► Μπομπ Μάρλεϊ 1945 – 1981  ==► H τελευταία συναυλία του Μάρλεϊ  ==► Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα.  ==► Η παιδεία των γυναικών στην αρχαία Ελλάδα....  ==► ΤΟ ΕΣΩΡΟΥΧΟ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ...  ==► Η ιστορία της μίνι φούστας  ==► Η «άγρια» μόδα της δεκαετίας του 1920 και τα υπέροχα flapper girls   ==► Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΤΟΥ ΜΑΖΥ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ....ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΗΝ ΜΙΝΙ ΦΟΥΣΤΑ.....«Ε, ρε, πού είσαι, Πάγκαλε!»  ==► Πεθαίνοντας από την πείνα: Ο κατοχικός λιμός της Αθήνας   ==► Ο χρονικογράφος των δύσκολων καιρών   ==► Η απεργία στην «Πούλμαν»  ==► ΤΟ ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΟ (ΣΤ. ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ)  ==► Όταν ο Α.Γεωργιάδης ούρλιαζε το αγαπημένο σύνθημα των νεοναζιστών σε όλο τον κόσμο σε εκδήλωση του ΛΑΟΣ  ==► Μαχητές της ζωής  ==► ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: Σαν σήμερα με εντολή της φόνισσας του Μπάκιγχαμ,απαγχονίζονται τραγουδώντας τον εθνικό μας ύμνο,τα αμούστακα παιδιά της ΕΟΚΑ,Καραολής-Δημητρίου!!!  ==► ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: Καραολής και Δημητρίου, οι δύο νέοι που κρέμασαν οι Άγγλοι  ==► ΚΥΠΡΟΣ..."Φυλακισμένα μνήματα": Ιστορία ελευθερίας μέσα στη φυλακή...  ==► Ζητω τα παραλογα Ζητω μας και μας Μαλακα φραπελληνα  ==► Ενας αφανης μαλακας....  ==► "Στράτος Δανιήλ λεγόταν ο ακορντεονίστας.  ==► Εν Αθήναις....ο μικρός του μαγαζιού  ==► Εν Αθήναις....διάλεξε ...πλήρωσε και πάρε μνήμες  ==► Μάρκος Βαμβακάρης 1905 – 1972    By The best widgets

Translate

01:09:47 AM

12/05/2025

26.2.19

Ο «Μυστράς του Αιγαίου» όπου κανείς δεν μπορούσε να ανέβει (Φωτο)

Ένας από τους σημαντικότερους και ιστορικούς μεσαιωνικούς οικισμούς στην Ελλάδα βρίσκεται στην Χίο. Είναι ο Ανάβατος, ο «Μυστράς του Αιγαίου», όπως τον αποκαλούν, ή ο «Μυστράς της Χίου».
Μία μεσαιωνική πολιτεία άγριας ομορφιάς, που στέκεται αγέρωχη και περήφανη στην πλευρά ενός απόκρημνου βράχου ύψους 450 μέτρων.
Ο Ανάβατος διαθέτει φυσική οχύρωση και περιβάλλεται από δύο φαράγγια, ενώ η είσοδος στον οικισμό είναι δυνατή μόνο από τα βόρεια.
Μάλιστα, το όνομά του έχει άμεση σχέση με την τοποθεσία του, αφού δηλώνει πως είναι το μέρος, όπου κανείς δε μπορεί να ανεβεί. Η ίδρυση του Ανάβατου τοποθετείται στους μέσους βυζαντινούς χρόνους. Σύμφωνα με την παράδοση, δημιουργήθηκε από τους εργάτες που έφτασαν στη Χίο για την κατασκευή της Νέας Μονής επί Κωνσταντίνου του Μονομάχου. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο οικισμός δημιουργήθηκε λόγω των πειρατικών επιδρομών που μάστιζαν τα δυτικά παράλια του νησιού.
Ο παλιός πυρήνας του οικισμού καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των γεγονότων της Σφαγής της Χίου, όταν ο Ανάβατος πολιορκήθηκε και αλώθηκε από τα οθωμανικά στρατεύματα. O κυρίως οικισμός εγκαταλείφθηκε οριστικά μετά το σεισμό του 1881 και οι εναπομείναντες κάτοικοί του εγκαταστάθηκαν στο κατώτερο τμήμα του Ανάβατου, ενώ το 1918 εγκαταστάθηκαν προσωρινά πρόσφυγες από τα παράλια της Μικράς Ασίας.
Ο επισκέπτης ανάμεσα στα πέτρινα κτίσματα, στις καμάρες, στις εκκλησίες της Παναγίας και του Tαξιάρχη, έρχεται σε επαφή και σε ένα ταξίδι τον χρόνο με την ένδοξη ιστορία του Ανάβατου.
Ο οικισμός αποτελείται από τρία τμήματα: την Ακρόπολη στην κορυφή του βραχώδους εξάρματος, το Μεσοχώρι και το Νέο Χωριό, που απλώνονται στην ανατολική κλιτύ του βράχου. Στην απογραφή του 2011 ο Ανάβατος είχε μία κάτοικο.






.
πηγη iellada.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς. Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.