α

==► ΠΗΓΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ Ο ΠΑΠΑΣ;   ==► Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο σύγχρονος ποιητής φανφάρας. Από τη συλλογή: «Το τελευταίο μίλι». - (βίντεο που πρέπει να δείς)   ==► ΜΗΝ Μ'ΑΦΗΝΕΙΣ ΜΟΝΟ ΜΟΥ (ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ)  ==► ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - Έλληνες είναι αυτοί που μετέχουν της ημετέρας παιδείας, αυτοί που αισθάνονται Έλληνες και θέλουν να μάθουν τη γλώσσα, να ζήσουν εδώ, να κάνουν οικογένεια εδώ   ==► ΓΩΝΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΚΑΙ Β. ΣΟΦΙΑΣ Γωνία Μεσογείων και Β. Σοφίας – Η βίλα που έγινε έκτρωμα [εικόνες]  ==► Μαρία Πολυδούρη 1902 – 1930  ==► ‘‘Οι τρίλλιες που σβήνουν’’ (1928) της Μαρίας Πολυδούρη.  ==► Κωνσταντίνος Καβάφης 1863 – 1933  ==► Κ. Καβάφης:«Σα μια σειρά κεράκια αναμένα»…  ==► Κωνσταντίνος Καβάφης "Ας φρόντιζαν" (1930).  ==► Ναζισμός και αποκρυφισμός   ==► Νταχάου.   ==► «Είναι δύσκολο να το εξηγήσω πως επέζησα από το Νταχάου»...ΤΟ ΖΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΤΩΡΑ...ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ....ΤΩΝ ΔΩΣΙΛΟΓΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ.....ΑΓΝΩΣΤΕ ΗΡΩΑ....!!!  ==► Αλφρεντ Χίτσκοκ  ==► Ο Χίτσκοκ και οι ξανθιές  ==► Γιάννης Καλατζής 1943 – 2017  ==► ΠΕΣ ΠΩΣ Μ'ΑΝΤΑΜΩΣΕΣ (ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΟΚΟΤΑΣ)   ==► ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΑ ΦΛΩΡΙΔΗ απ΄τον Χασαπόπουλο για τα Τέμπη (Βιντεο)  ==► Η Γενική Γραμματεία Μεταφορών είχε προειδοποιήσει τον μακελάρη Καραμανλή από το 2021 για τα προβλήματα στον σιδηρόδρομο τα οποία αγνόησε στέλνοντας στον τάφο 57 ψυχές  ==► Τα χαρακτηριστικά των ελεύθερων ανθρώπων  ==► Το ταξίδι της ψυχής σε αυτή τη ζωή!  ==► Ο ιδιαίτερος ρόλος του άστρου γνωστό ως Σείριος  ==► Μπάλτο: Ο σκύλος που αψήφησε τα πάντα και έσωσε μια ολόκληρη πόλη της Αλάσκας το 1925   ==► Το ταξίδι έχει μεγαλύτερη σημασία από τον προορισμό  ==► Κάσος, η λησμονημένη καπετάνισσα του Αιγαίου    By The best widgets

Translate

10:14:24 AM

01/05/2025

21.12.24

Χειμερινό ηλιοστάσιο: Ξεκινά επίσημα ο φετινός χειμώνας

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 21 Δεκεμβριου, στις 00:23 ώρα Ελλάδας 22 Δεκεμβρίου, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο χειμερινό ηλιοστάσιο και έτσι θα ξεκινήσει και τυπικά (αστρονομικά) ο φετινός χειμώνας
στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα. Στο χειμερινό ηλιοστάσιο είναι αφιερωμένο και το σημερινό Doodle της Google.

Το βράδυ του ηλιοστασίου και τα αμέσως επόμενα θα είναι και τα μεγαλύτερα του έτους σε διάρκεια. Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει το καλοκαίρι, με τη διάρκεια της μέρας στο αποκορύφωμά της.
Όταν ο Ήλιος φτάνει στο φθινοπωρινό ισημερινό σημείο του το Σεπτέμβριο, υπάρχει περίπου ίση μέρα και νύχτα, αλλά στη συνέχεια σταδιακά αυξάνεται η νύχτα σε βάρος της μέρας. Όταν ο Ήλιος περάσει το χειμερινό ηλιοστάσιο, αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στον ουρανό, με αποτέλεσμα η ημέρα να κερδίζει ξανά το χαμένο «έδαφος», εωσότου στην εαρινή ισημερία το φως και το σκοτάδι έχουν πάλι σχεδόν ίση διάρκεια.
Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν «πέφτει» πάντα την ίδια ημερομηνία, αλλά κυμαίνεται μεταξύ της 20ής και της 23ης Δεκεμβρίου, με πιο πιθανές ημερομηνίες την 21η και την 22α. Την τελευταία φορά που το χειμερινό ηλιοστάσιο έπεσε στις 23 Δεκεμβρίου ήταν το 1903 και δεν θα ξανασυμβεί πριν το 2303. Οι ημερολογιακές αυτές διακυμάνσεις οφείλονται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.
Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν συμβαίνει πια στις 25 Δεκεμβρίου, όπως στην εποχή του Χριστού, αλλά λίγο νωρίτερα, επειδή έχει αντικατασταθεί το παλαιότερο Ιουλιανό Ημερολόγιο, που είχε εισάγει ο Ιούλιος Καίσαρ από το 44 π.Χ. και το οποίο είχε θεσπίσει το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά έχανε μία ημέρα κάθε 128 χρόνια. Το 1582, ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ' εισήγαγε ένα νέο ημερολόγιο, που πήρε το όνομά του (Γρηγοριανό) και το οποίο χάνει μόνο μία ημέρα στα 4.000 χρόνια.
Ο Ήλιος λατρεύτηκε από τους αρχαίους σαν θεός και σχεδόν όλοι οι αρχαίοι λαοί καθιέρωσαν προς τιμή του διάφορες γιορτές, από τους Σκανδιναβούς και Ιρανούς έως τους Μάγια και τους Ίνκας. Σχεδόν παντού, οι μεγαλύτερες γιορτές γίνονταν κατά την εποχή του χειμερινού ηλιοστασίου, που εθεωρείτο η γιορτή της γέννησης του Ήλιου, που σηματοδοτούσε και την έναρξη του νέου έτους. Προϊστορικά μνημεία όπως το Στόουνχεντζ στη Βρετανία πιστεύεται ότι σχετίζονταν με την καταγραφή των κινήσεων του Ήλιου στον ουρανό.
Κεντρική σημασία για τους Ρωμαίους είχε η γιορτή του «αήττητου Ηλίου» στις 25 Δεκεμβρίου, όταν εορταζόταν ότι ο Ήλιος άρχιζε και πάλι να ανεβαίνει στον ουρανό και έτσι να μεγαλώνουν οι ημέρες. Οι πρώτοι χριστιανοί στη Ρώμη, που κατέφευγαν κρυφά στις κατακόμβες τους, αποφάσισαν να γιορτάζουν τη γέννηση του Χριστού την ίδια ημερομηνία, στις 25 Δεκεμβρίου, όταν οι Ρωμαίοι ασχολούνταν με τις δικές τους γιορτές των Σατουρναλίων.
πηγη  news247.gr
 μονταζ teo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς. Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.