θ

Translate

4 Μαΐου 2024

Ηράκλειο, εκεί όπου το χθες συναντά το σήμερα

Η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, το τέταρτο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, η ταχύτερα τουριστικά αναπτυσσόμενη περιοχή στην Ευρώπη, το Ηράκλειο, μπορεί να θεωρείται από πολλούς ως η πόλη που δεν χαρακτηρίζεται από ομορφιές και γραφικά σημεία για διακοπές, έχει όμως τη δική της γοητεία. 
Ένα από τα στοιχεία που προσδίδουν σε αυτό το μέρος ατμόσφαιρα άλλης εποχής, το θαλάσσιο φρούριο που κτίστηκε από τους Ενετούς. Κούλες, Καστέλλο ντελ Μόλο, Ρόκκα α Μάρε, Κάστρο της θάλασσας, Κάστρο της Κάντια ή πρώην Χάνδακα, με όποιο όνομα κι αν το ακούσετε, το φρούριο βρίσκεται στην είσοδο του ενετικού λιμανιού. Κατασκευάστηκε με ογκώδεις δομούς, ενώ στο ισόγειο χωρίζεται σε 26 διαμερίσματα που χρησίμευαν κυρίως ως αποθήκες τροφίμων και πολεμοφοδίων, αλλά και ως κελιά φυλακής. Σήμερα, είναι επισκέψιμος ενώ χρησιμοποιείται και για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η διαδρομή από την παραλιακή ως τον Κούλε και μέχρι το τέλος του λιμενοβραχίονα είναι από τους πιο κλασσικές, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.  
Σήμα κατατεθέν του Ηρακλείου και η ενετική Λότζια, το κτίριο που σήμερα στεγάζεται το δημαρχείο του δήμου Ηρακλείου, ενώ στον καιρό της ενετοκρατίας ήταν χώρος συγκέντρωσης ευγενών και αρχόντων που συζητούσαν για διάφορα θέματα. Με ιδιαίτερη και εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, λέγεται ότι το κτίριο μιμείται τη Βασιλική Παλαντιάνα στην Βιτσέντζα.

Η πιο φημισμένη πλατεία της περιοχής, εκείνη των Λιονταριών. Η Κρήνη Μοροζίνι βρίσκεται στην εν λόγω πλατεία, απέναντι από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στο κέντρο του Ηρακλείου. Θεωρείται ένα από τα ωραιότερα ενετικά μνημεία του Χάνδακα (Ονομασία του Ηρακλείου Κρήτης κατά τη Βυζαντινή περίοδο) και σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση. Ο λόγος κατασκευής δεν ήταν αισθητικός αλλά η παροχή νερού στην πόλη. Πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών, χριστιανών και μη, ο ναός του Αγίου Τίτου. Η σημερινή εκκλησία κατασκευάστηκε το 1869 ως Γενί Τζαμί και το 1925 αποδόθηκε στη χριστιανική λατρεία. 

Περατζάδα στην 25ης Αυγούστου
Η οδός 25ης Αυγούστου ξεκινά από το κεντρικό σταυροδρόμι στο Ηράκλειο και συνεχίζει μέχρι το ενετικό λιμάνι και το φρούριο. Κατά μήκος της, βρίσκονται η Βασιλική του Αγίου Μάρκου, η Λότζια και ο ναός τους Αγίου Τίτου, ενώ όσο πλησιάζετε προς το λιμάνι, θα νιώσετε τη δροσιά της θαλασσινής αύρας. Ο εν λόγω πεζόδρομος είναι και ο δρόμος με τα ομορφότερα νεοκλασικά κτίρια στο Ηράκλειο, που σήμερα στεγάζουν τράπεζες, ταξιδιωτικά γραφεία και μαγαζιά με τουριστικά είδη. Τα κτίρια αυτά χτίστηκαν μετά την καταστροφή του 1898 για να δώσουν στο Ηράκλειο την όψη μοντέρνας μεγαλούπολης. 

Ταξίδι στην ιστορία
Το Ηράκλειο διαθέτει αρκετά μουσεία, με σημαντικότερο το αρχαιολογικό. Παρουσιάζεται, σχεδόν, στο σύνολό του ο μινωικός πολιτισμός. Είναι από τα μεγαλύτερα και πιο αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, καλύπτουν περίπου 5.500 χρόνια, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Κυρίαρχη θέση στις συλλογές του κατέχουν τα μοναδικά αριστουργήματα της μινωικής τέχνης. Η συλλογή με τις μινωικές αρχαιότητες είναι η σημαντικότερη στον κόσμο και το μουσείο θεωρείται το κατ' εξοχήν μουσείο του μινωικού πολιτισμού.

Αξίζει να επισκεφθείτε και το μουσείο φυσικής ιστορίας, προσφέροντας στους επισκέπτες του μια μοναδική εμπειρία. Στους εκθεσιακούς του χώρους, που καλύπτουν 3.500 m2, αναδεικνύεται, με τρόπο εντυπωσιακό και καινοτόμο, το φυσικό περιβάλλον της Κρήτης σε σύγκριση με αυτό της Ελλάδας και της ανατολικής Μεσογείου.

Το παλάτι της Κνωσού 
5 χιλιόμετρα μακριά από το Ηράκλειο, στο λόφο της Κεφάλας, δεσπόζει επιβλητικό το ανάκτορο της Κνωσού. Κατά την παράδοση, υπήρξε η έδρα του σοφού βασιλιά Μίνωα, ενώ συναρπαστικοί μύθοι, του Λαβύρινθου με το Μινώταυρο και του Δαίδαλου με τον Ίκαρο, συνδέονται με το παλάτι. Τα σημαντικότερα σημεία, από τα οποία πρέπει να περάσετε, είναι τα νότια προπύλαια, η μεγαλύτερη είσοδος, η δυτική πτέρυγα με τις αποθήκες, η αίθουσα του θρόνου, τα βασιλικά δωμάτια. Στο ανάκτορο της Κνωσού έχουν γίνει ευρείας έκτασης αναστηλώσεις από τον αρχαιολόγο Sir Arthur Evans. Εντύπωση προκαλούν η ποικιλία των δομικών υλικών, τα χρωματιστά κονιάματα, οι ορθομαρμαρώσεις και οι τοιχογραφίες που κοσμούν δωμάτια και διαδρόμους.

Απέραντες αμμουδιές
Παραλίες για κάθε γούστο ξεπροβάλλουν τριγύρω από το Ηράκλειο με δημοφιλέστερη την Αμμουδάρα, μια αμμουδιά με λεπτή καφετιά άμμο. Η παραλία είναι τόσο μεγάλη που υπάρχουν επιλογές για όλους, από αυτούς που θέλουν πολύ κόσμο έως αυτούς που δεν θέλουν καθόλου. Η Αγία Πελαγία βρίσκεται σε μια εύφορη πεδιάδα στην περιφέρεια της Αχλάδας, 21 χλμ δυτικά του Ηρακλείου, με τον οικισμό να έχει εξελιχθεί σήμερα σε ένα πολύ δημοφιλές τουριστικό θέρετρο παρέχοντας κάθε άνεση και πολύ όμορφες παραλίες. 


Ένα ακόμη τουριστικό θέρετρο, η Χερσόνησος. Οι πιο ήρεμες παραλίες βρίσκονται στα Λιμανάκια, ενώ ανατολικά από το λιμάνι και ουσιαστικά μέσα στον αστικό ιστό της μικρής αυτής πόλης υπάρχουν οι πιο πολυσύχναστες παραλίες της περιοχής. Η πρώτη παραλία που θα συναντήσετε, δίπλα στο λιμάνι της Χερσονήσου και κάτω από τον παραλιακό πεζόδρομο με τις ταβέρνες και τα μπαρ, είναι σχετικά μεγάλη σε μήκος, αρκετά στενή και αμμουδερή. Το Κοκκίνη Χάνι αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο τουριστικά, έχοντας  πάρα πολλές παραλίες, οι οποίες προστατεύονται από μικρούς τεχνητούς μόλους που κόβουν το κύμα. Οι παραλίες είναι αμμουδερές και έχουν ρηχά νερά.
Πανδαισία γεύσεων
Κάθε περιοχή της Κρήτης είναι ταυτισμένη στο μυαλό του κόσμου, μεταξύ άλλων, με το καλό φαγητό. Ρακή, το περίφημο κρασί Αρχανών, συνοδεύουν μοναδικά τους εκλεκτούς μεζέδες, τους χοχλιούς, το απάκι, το αντικριστό (κρέας που ψήνεται γύρω από τη φωτιά) και τα δεκάδες ακόμη καλούδια που σερβίρουν οι καλοφαγάδες Κρητικοί. Καλτσούνια, πιταράκια είναι μερικά ακόμη από τα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε, όπως άλλωστε και τα τοπικά τυριά.  

  φωτογραφία: Ge Tzi, Flickr
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.