θ

Translate

31 Αυγούστου 2017

Το κακάο βοηθάει τους διαβητικούς

Ακούγεται απίθανο αλλά, σύμφωνα με νέα έρευνα, η σοκολάτα θα μπορούσε να αποτρέψει την ανάπτυξη διαβήτη.
Συγκεκριμένα, μία ένωση στο κακάο, γνωστή ως επικατεχίνη, ενισχύει την έκκριση ινσουλίνης από συγκεκριμένα κύτταρα.
Η επικατεχίνη είναι
φλαβονοειδές που υπάρχει στο κακάο και το τσάι. Μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο μετά από αγγειοεγκεφαλικό επεισόδιο, αυξάνοντας τα κυτταρικά σήματα που προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα από βλάβες.
Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ενεργοποίησης του Nrf2 και της αύξησης του νευροπροστατευτικού ενζύμου ΗΟ1.
Η ένωση αυτή συμβάλλει επίσης στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και αυξάνει την ικανότητα των ζώων να αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Αν και η μελέτη διεξήχθη μόνο σε ζώα, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να ωφεληθούν από μεγάλες ποσότητες της συγκεκριμένης ένωσης.
Ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Jeffery Tessem από το Πανεπιστήμιο Brigham Young (BYU), δήλωσε: «Ίσως χρειαστεί να φάτε πολύ κακάο αλλά δεν πρέπει να το συνδυάσετε με ζάχαρη. Είναι η ένωση στο κακάο που χρειάζεστε».
Οι ερευνητές βασίστηκαν σε προηγούμενη έρευνα του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου και Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.
Οι επιστήμονες έδωσαν επικατεχίνη σε ζώα που ακολουθούσαν διατροφή με πολλά λιπαρά.
Διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη ένωση μείωσε την παχυσαρκία και βελτίωσε την ικανότητα των ζώων να αντιμετωπίσουν τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επικατεχίνη ενισχύει την ικανότητα των β-κυττάρων να εκκρίνουν ινσουλίνη.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Tessem, η επικατεχίνη προστατεύει τα κύτταρα και αυξάνει την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν το οξειδωτικό στρες.
Ο συν-συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Andrew Neilson πρόσθεσε: «Αυτά τα αποτελέσματα θα μας βοηθήσουν να φτάσουμε πιο κοντά στην αποτελεσματική χρήση αυτών των ενώσεων σε τρόφιμα ή συμπληρώματα για να διατηρήσουμε τον φυσιολογικό έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και ενδεχομένως να καθυστερήσουμε ή να αποτρέψουμε την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2».
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Journal of Nutritional Biochemistry.
Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.