α

==► 9 ΜΑΗ 1945  ==► ΞΑΦΝΙΚΑ και ΑΙΦΝΙΔΙΑ έσκασε η καρδιά του 54χρονου Κοζανίτη στο τιμόνι! Αν βλέπετε τρελά αμάξια, υπάρχει περίπτωση ΞΑΦΝΙΚΙΤΙΔΑΣ, είναι η ΝΕΑ κανονικότητα υποχρεωτικής ΥΓΕΙΑΣ  ==► Επιστήμη όχι αστεία! Παγώνη για ιλαρά: «Αν το παιδί πει “δεν μπορώ να καταπιώ” πρέπει να πάει κατευθείαν στον γιατρό για τεστ»  ==► Τερατόμορφο ψάρι κατατρόμαξε τους επισκέπτες μιας παραλίας!   ==► Η ιστορία της γυναίκας που την κρατούσαν κλειδωμένη σε ένα «φέρετρο» για επτά χρόνια  ==► Τρίτη και 13...Στα....τετοια μας...!!!  ==► Αφροδίτη, έρωτας και ψυχή, αποσυμβολισμός   ==► Επάγγελμα πόρνη: οι εννέα καλύτεροι ρόλοι  ==► Η Μάχη του Βαλτετσίου  ==► Δέσποινα Αχλαδιώτη: Η γνωστή «Κυρά της Ρω»  ==► Tο Θαύμα της Φάτιμα  ==► Γεώργιος Παπανικολάου 1883 – 1962  ==► ΠΕΡΠΑΤΗΣΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΣΟΥ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ)   ==► ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΧΡΙΣΤΟΣ, ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ & ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ ΜΕ ΤΟ ΚΙΛΟ, ΤΡΕΞΤΕ ΚΟΣΜΕ…  ==► Νάξος: Ένα νησί που τα έχει όλα!  ==► Καρδιά από κρύσταλλο στα χέρια σου  ==► Αποφάσισα να απομακρυνθώ από αυτούς που δεν έχουν χρόνο για μένα.. και είναι απελευθερωτικό!  ==► Μη δίνεις αξία σε ανθρώπους που δεν ξέρουν να εκτιμούν  ==► Πώς οι αγαπημένοι μας που έχουν φύγει από τη ζωή «επικοινωνούν» μαζί μας;  ==► ΕΠΙΒΙΩΣΗ: Απίστευτη γνώση από τους παππούδες μας , δείτε 41 εργαλεία που χρησιμοποιούσαν πραγματικός πλούτος αυτάρκειας και οικονομίας  ==► Εκείνοι που συλλογιούνταν την αγάπη με το κεφάλι μες στα χέρια   ==► ΖΩΗ ΘΕΛΩ ΡΕ ΚΟΠΡΙΤΕΣ   ==► Αλήτες από τον αρχηγό μέχρι τον τελευταίο ψηφοφόρο – Πληρωμένα τρολ από τον εθνικό εγκληματία Μητσοτάκη παρουσιάζουν στα κοινωνικά δίκτυα τη Μαρία Καρυστιανού ως εκδιδόμενη – Αυτό είναι το κόμμα της βρομιάς, της χυδαιότητας που επιβιώνει σκοτώνοντας ανθρώπους μεταφορικά και κυριολεκτικά  ==► Νίκος Γκάτσος 1911 – 1992  ==► ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ του Γιώργου Φαρσακίδη    By The best widgets

Translate

04:11:45 PM

13/05/2025

30.8.17

Μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη! Δείτε τι αποκαλύπτεται σταδιακά στη Σαλαμίνα

Ένα καταποντισμένο, σήμερα, κτίριο, ίσως ένα από τα τελευταία αρχαία δημόσια οικοδομήματα κοντά στον λιμένα της πόλης της Σαλαμίνος,
που ενδεχομένως είδε και αναφέρει στην Περιήγησή του ο Παυσανίας τον 2ο αι. μΧ, αποκαλύπτεται σταδιακά στη Σαλαμίνα.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ, σε μικρή απόσταση από τον νεότερο μώλο,
μήκους 48 μ, που ξεχωρίζει στη βόρεια πλευρά του όρμου του Αμπελακίου και ο οποίος είναι κατασκευασμένος πριν το 1900 από αρχαίο οικοδομικό υλικό, «αποκαλύπτεται, καταποντισμένη σήμερα, σε βουρκώδες περιβάλλον, μεγάλη στιβαρή κατασκευή, από λιθόπλινθους, επιμελούς εμφάνισης, σε μήκος 13 μ. Πρόκειται, κατά πάσα πιθανότητα, για κρηπίδα (με εντοπισμένη ισχυρή θεμελίωση στο νότιο σκέλος της) κτηριακής κατασκευής δημόσιου χαρακτήρα».
«Η μορφή του κρηπιδώματος» συνεχίζει η ανακοίνωση, «μαζί με τα άλλα αρχιτεκτονικά στοιχεία και τα κινητά ευρήματα, σε συνδυασμό με την εύρεση παλαιότερα (το 1882), σε άμεσα γειτονικό σημείο, μαρμάρινου βάθρου αγάλματος με αναθηματική επιγραφή (IG ΙΙ2 1955), οδηγούν στην προκαταρκτική ερμηνεία του κτηρίου ως ναού ή στοάς, σε λειτουργία κατά την Υστερορωμαϊκή εποχή, ιδρυμένου πιθανώς σε παλαιότερους, Υστεροκλασικούς-Ελληνιστικούς χρόνους».
Τα παραπάνω έγιναν γνωστά από το ΥΠΠΟΑ, με αφορμή την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της διεπιστημονικής υποβρύχιας έρευνας στις ανατολικές ακτές της Σαλαμίνος, που εξελίχθηκε, με εντατικούς ρυθμούς, σε θαλάσσια έκταση μείζονος ιστορικής σημασίας:
α) στον όρμο του Αμπελακίου, λιμένα της κλασικής πόλης της Σαλαμίνος, υπό τον έλεγχο του αθηναϊκού κράτους και κύριο χώρο συγκέντρωσης του ενωμένου ελληνικού στόλου την παραμονή της ναυμαχίας του 480 πΧ και β) στην περιοχή στα βόρεια και ανοικτά της χερσονήσου της Κυνόσουρας, επί της οποίας εντοπίζονται τα σημαντικότερα μνημεία της Νίκης.
Στην περιοχή δε, της Κυνόσουρας, οι συστηματικές θαλάσσιες γεωφυσικές έρευνες έδωσαν, μεταξύ άλλων, «πολύ μεγάλο όγκο ψηφιακών δεδομένων υψηλότατης ποιότητας, των οποίων η επεξεργασία αναμένεται να ρίξει φως στην παλαιογεωγραφική εξέλιξη της περιοχής και στον εντοπισμό στόχων αρχαιολογικής σημασίας».
Σκοπός των θαλάσσιων γεωφυσικών ερευνών στον όρμο του Αμπελακίου, καθώς και βόρεια και ανατολικά της Κυνόσουρας, είναι να εντοπιστεί η ακτογραμμή της κλασικής περιόδου και να ανασυντεθεί η παράκτια παλαιογεωγραφία της περιοχής, αφ΄ενός, αλλά και να εντοπιστούν στόχοι πιθανής αρχαιολογικής σημασίας που «αναπαύονται» στην επιφάνεια του πυθμένα ή βρίσκονται θαμμένοι κάτω από αυτόν, αφετέρου.
Η έρευνα πραγματοποιείται στο πλαίσιο τριετούς προγράμματος συνεργασίας (2016-2018), μεταξύ της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ) του ΥΠΠΟΑ και του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (ΙΕΝΑΕ), υπό την διεύθυνση της Δρ. Αγγελικής Σίμωσι, προϊσταμένης της Εφορείας και του Γιάννου Γ. Λώλου, καθηγητή του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και προέδρου του Ινστιτούτου, με την συμμετοχή του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του πανεπιστημίου Πατρών, υπό τον καθηγητή Γιώργο Παπαθεοδώρου, με κύρια συνεργάτιδα την αναπληρώτρια καθηγήτρια, Μαρία Γεραγά.
Εικ. Σαλαμίς, όρμος Αμπελακίου. Καταβυθισμένο τμήμα κρηπιδώματος πιθανόν μεγάλου δημόσιου οικοδομήματος (αριστερά) παρά τον λιμένα της αρχαίας πόλης της Σαλαμίνος, στην βόρεια πλευρά του όρμου (φωτογραφία: Χρ. Μαραμπέα).
el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς. Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.