θ

Translate

21 Απριλίου 2019

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ:Ποιο φιλότιμο;,,,ΔΟΝ ΠΑΠΑΡΟΝΕ;.....

Ποιος έχασε το φιλότιμο για να το βρει ο Σπίρτζης; Λίγο φιλότιμο αν είχε αυτός ο άνθρωπος, λίγη τσίπα, θα έπρεπε να είχε υποβάλει την παραίτησή του και να γυρίσει στη δουλειά του εργολάβου. Μετά το σεισμό στη Λέσβο ζήτησε την παρέμβαση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να επιβάλει
-με την απειλή δίωξης- σιωπή στους σεισμολόγους. Μιλούσε για «άτομα που επικαλούμενοι την επιστημονική τους ιδιότητα, προβαίνουν δημοσίως σε
ατεκμηρίωτες, αβάσιμες και ανακριβείς δηλώσεις και εκτιμήσεις [και] δημιουργούν αδικαιολόγητο πανικό και αναστάτωση στους κατοίκους, πλήττοντας το δημόσιο συμφέρον και ζημιώνοντας περαιτέρω ανεπανόρθωτα την οικονομία των νησιών εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου». Ηταν μια πρωτοφανής ενέργεια. Ποτέ δεν τόλμησε υπουργός να βγει και να ζητήσει να επιβληθεί σιωπή στους σεισμολόγους, επικαλούμενος τον τουρισμό, τον οποίο βάφτισε «δημόσιο συμφέρον». Μετά τον καταστροφικό και θανατηφόρο σεισμό στην Κω, εκείνο που επιβεβαιώθηκε είναι πως δε φταίνε οι σεισμολόγοι (όσες υπερβολές κι αν πουν), αλλά η αδιαφορία για τη σεισμική αντοχή των κτιρίων, ειδικά σε μέρη που υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων. Και γι' αυτό υπεύθυνοι δεν είναι οι σεισμολόγοι, αλλά οι υπουργοί.

Ποια αυτοκριτική;
Ο Τσίπρας έχει κάνει «αυτοκριτική» για τις «αυταπάτες» που είχε όταν έγινε πρωθυπουργός, σχετικά με τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Τώρα έκανε και «αυτοκριτική» για τα «μεγάλα λάθη» που έκανε, κυρίως στην επιλογή προσώπων για κρίσιμα πόστα. Μόνο για όσα έλεγε για το ομόλογο των Σαμαροβενιζέλων το 2014, το οποίο ανανέωσε τώρα (όχι στο σύνολό του μάλιστα) δεν έκανε «αυτοκριτική».
Δε θα τον άφηναν ήσυχο, βέβαια, οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Πρώτος, πριν ακόμα ολοκληρωθεί η δημοπρασία του «ομολόγου Τσιπροκαμμένων», κάλεσε τον Τσίπρα να ζητήσει συγγνώμη από τον Σαμαρά και τον Στουρνάρα για όσα τους έσουρνε το 2014, ο Μπαρουφάκης. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι ήταν ο ίδιος (ο Μπαρουφάκης) ο άνθρωπος που υπαγόρευε στον Τσίπρα τι να πει για το ομόλογο των Σαμαροβενιζέλων το 2014 (και μάλλον έχει δίκιο, αν θυμηθούμε το ύφος και την επιχειρηματολογία των δηλώσεων Τσίπρα).
Μετά, ακολούθησε η αντιπολίτευση. Η οποία δεν απαίτησε συγγνώμη, αλλά ενέταξε το «τότε» και το «τώρα» του Τσίπρα στο συνολικό αντιπολιτευτικό της «αφήγημα», που περιλαμβάνει την «ανικανότητα» και την «αναξιοπιστία» του Τσίπρα, σε συνδυασμό και με την Βαρουφακειάδα των ημερών, για να καταλήξει στο ότι ο Τσίπρας κάνει ό,τι και ο Σαμαράς το 2014, αλλά στο μεταξύ «προκάλεσε τεράστια ζημιά στην οικονομία».

Κοτούλες
«Η συνετή εφαρμογή του προγράμματος και η αξιοπιστία είναι ωστόσο σημαντικά για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η ΤτΕ έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες για αυτό». Ο Μάριο Ντράγκι κάλυψε απόλυτα, με δημόσια δήλωσή του, τον Στουρνάρα. Οπότε μπορούμε να εικάσουμε πόσο «χοντρά» τα είπε παρασκηνιακά στους συριζαίους. Κι αυτοί πήραν το μήνυμα, εξού και δεν υπήρξε καμιά κυβερνητική επίθεση στον Στουρνάρα, μετά τη δήλωσή του ότι η «έξοδος στις αγορές» τώρα θα ήταν πρόωρη. Μπροστά στον Ντράγκι είναι κοτούλες (μπας και κάποια στιγμή τους βάλει, έστω και για μερικούς μήνες, στην «ποσοτική χαλάρωση», για να 'χουν να πανηγυρίζουν).

Μπαρούφες (1)
«Σ' εκείνο το σημείο, ο Αλέξης θύμωσε. “Το πρώτο πράγμα που θα κάνω ως πρωθυπουργός είναι να απαιτήσω την παραίτηση του Στουρνάρα. Θα τον σύρω έξω από την κεντρική τράπεζα κλωτσώντας και φωνάζοντας αν χρειαστεί“. Ο Παππάς παρουσίασε έναν αριθμό πιο δραστικών λύσεων σ' αυτό το πρόβλημα».
Το απόσπασμα είναι από την αγγλική έκδοση του μπαρουφοβιβλίου. Κι εμείς αναρωτιόμαστε: καλά ο Τσίπρας ήταν άσχετος και πούλαγε μαγκιά καφενειακού τύπου. Οι «δραστικότερες λύσεις» του Παππά ασφαλώς δεν περιελάμβαναν τη φυσική εξόντωση του Στουρνάρα. Ο «διαβασμένος» Μπαρουφάκης δεν ήξερε ότι τον διοικητή της ΤτΕ τύποις διορίζει η κυβέρνηση, ενώ στην πραγματικότητα τον υποδεικνύει η ΕΚΤ, η οποία και τον προστατεύει σε βαθμό που καμιά κυβέρνηση να μην μπορεί να τον κουνήσει; Γιατί δεν μας λέει ποια ήταν η δική του πρόταση προς τον Τσίπρα και τον Παππά;

Μπαρούφες
Ο Μπαρουφάκης λέει πως πολλά απ' όσα περιγράφει στο… βίπερ του τα έχει γραμμένα. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς έχει γραμμένο. Αν δηλαδή καθόταν να μιλήσει με τον Τσίπρα και τους άλλους συριζαίους και είχε πατημένο το REC στο κινητό του. Τον εαυτό του, πάντως, τον «έγραφε» (εικόνα και ήχο) να συνομιλεί από τηλεφώνου με διάφορους. Η σύζυγός του δεν έκανε άλλη δουλειά από το να τον καταγράφει με το κινητό της. Ισως, ενόψει της ελληνικής έκδοσης του βίπερ, η σχετική διαφημιστική καμπάνια να κορυφωθεί με καναδυό τέτοια βιντεάκια. Και τότε είναι που θα αλληλομαστιγώνονται οι Τσιπραίοι, επειδή έβαλαν στην παρέα τους αυτόν τον απίθανο τύπο. Πάντως, είτε βγάλει βιντεάκια ο Μπαρουφάκης είτε όχι, το πικρό ποτήρι θα το πιει μέχρι τον πάτο ο Τσίπρας. Γιατί αυτός είναι που εκτέθηκε τόσο πολύ, αποθεώνοντας τον Μπαρουφάκη.

Ούτε τα προσχήματα
Η μη διάψευση της είδησης και η μη απάντηση στην καταγγελία της ΝΔ επιβεβαιώνουν ότι πράγματι η Βασιλική Θάνου συναντήθηκε με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Η συνάντηση δεν ήταν κοινωνικού επιπέδου, αλλά έγινε στο γραφείο της δεύτερης (γι' αυτό και δεν έμεινε κρυφή). Η επικεφαλής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού επισκέπτεται την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία χειρίζεται υποθέσεις που απασχολούν την πολιτική αντιπαράθεση, χωρίς να ανακοινώνεται ούτε η συνάντηση ούτε το περιεχόμενό της. Δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα πλέον οι ξεσαλωμένοι (και σε παραζάλη από την πολιτική τους κατρακύλα) συριζαίοι.

Δημοκρατικότατα
Μέσα στην πρωτοτυπία ο Τζανακόπουλος, δήλωσε ότι «οι ανασχηματισμοί δεν διαψεύδονται και δεν επιβεβαιώνονται». «Ανήκουν στην προνομία του πρωθυπουργού» συμπλήρωσε. Πράγματι, το ελληνικό αστικό Σύνταγμα προβλέπει ότι ο πρωθυπουργός είναι αυτός που διορίζει και παύει τους υπουργούς. Πουθενά, όμως, δεν απαγορεύει στον πρωθυπουργό να μεταφέρει αυτή την αρμοδιότητά του στα συλλογικά όργανα του κόμματός του. Θα μπορούσε ο Τσίπρας, αν ήθελε, να θέσει τη σύνθεση του υπουργικού συμβούλιου στην κρίση της κεντρικής επιτροπής ή έστω της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που λέει ότι είναι αριστερό κόμμα, δημοκρατικά δομημένο, με συλλογική λειτουργία. Ακούγεται σαν καλαμπούρι, φυσικά. Ακόμα και σ' αυτό το επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει και εξακολουθεί να αποδεικνύει ότι δε διαφέρει σε τίποτα από τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Διαδικτυακός βόθρος
Το Διαδίκτυο είναι ένα Μέσο επικοινωνίας ανοιχτό σε όλο τον κόσμο, και απ' αυτή την άποψη χρήσιμο, ταυτόχρονα όμως είναι και ένα Μέσο χειραγώγησης, αποπροσανατολισμού και παραπληροφόρησης, καθώς σ' αυτό κυκλοφορεί κάθε είδους «τρολιά», η οποία αναπαράγεται εν ριπή οφθαλμού από τεράστιο αριθμό χρηστών, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να σκεφτούν, να αναλύσουν, να καταλάβουν τι είναι αληθινό και τι κατασκευασμένο. Αυτοί που έχουν χρήμα μπορούν και ελέγχουν σε σημαντικό βαθμό το Διαδίκτυο. Διαθέτουν στρατιές από αδίστακτους πληρωμένους γκεμπελίσκους, οι οποίοι κάνουν για λογαριασμό τους τη βρόμικη δουλειά. Γι' αυτό και σε μια κοινωνία ταξικά δομημένη, είναι τουλάχιστον αφέλεια να χαρακτηρίζεται το Διαδίκτυο ως «το πιο δημοκρατικό Μέσο».
Θεωρήσαμε απαραίτητο αυτόν τον μικρό πρόλογο, όταν είδαμε τον εκδότη των «Παραπολιτικών» και «στενό φίλο» του Μαρινάκη, Γιάννη Κουρτάκη, να ξεμπροστιάζει ένα από τα γκεσέμια του συριζαϊκού διαδικτυακού βόθρου, διαχειριστή του «κίτρινου» συριζαϊκού σάιτ periodista.gr, Δημήτρη Μπεκιάρη. Ο Κουρτάκης εμφανίζεται ως μέντορας του Μπεκιάρη στα πρώτα δημοσιογραφικά του βήματα. Δε θ' αναφερθούμε στο γεγονός ότι εργάστηκε στη «Χώρα» και στα «Παραπολιτικά» (γνωρίζουμε αρκετούς δημοσιογράφους που έχουν εργαστεί σε δεξιά Μέσα, χωρίς να ταυτιστούν μ' αυτά), αλλά στα εξής που γράφει ο Κουρτάκης: «Αν δεν με απατά η μνήμη μου, εγώ τον έφερα σε επαφή και με τον στενό φίλο μου, δημοσιογράφο Μενέλαο Τασιόπουλο. Και κάπως έτσι ξεκίνησε να μπαινοβγαίνει στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης επί των ημερών της υπουργίας του δεξιού Βουλγαράκη (ΝΔ), για να συνεχίσει μετά και επί της υπουργίας Χρυσοχοΐδη (ΠΑΣΟΚ). Στο κτίριο της Κατεχάκη, αν δεν κάνω λάθος, γνώρισε και τον προερχόμενο από τη Δεξιά, πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Λευτέρη Οικονόμου, με τον οποίο συνδέθηκε και με κουμπαριά». Μιλάμε για κανονικό ξεμπρόστιασμα ενός από τα γκεσέμια του Νίκου Παππά, με τα οποία ο Διόσκουρος του Τσίπρα κάνει «δουλίτσα» στο Διαδίκτυο.

Ιδια σκηνοθεσία
Αυτή τη φορά δεν έβαλαν το κοινό να καθήσει σε μπάλες από τριφύλλι. Για την ακρίβεια, στις τρεις φωτογραφίες που διένειμε το επιτελείο προπαγάνδας της ΝΔ από την επίσκεψη του Κούλη στην Καβάλα, δε φαίνεται πού κάθονται οι μερικές δεκάδες άνθρωποι που παρακολουθούν την ομιλία, ξημερώματα στην προκυμαία (μετά το γέλιο που έπεσε με τις φωτογραφίες από τη Θεσσαλία, φαίνεται πως επικράτησαν δεύτερες σκέψεις και δεν τους έβαλαν να καθήσουν σε ψαροκασέλες). Ομως το στήσιμο είναι ίδιο: το ακροατήριο καθιστό εν είδει κοινού θεάτρου, σε τακτοποιημένες σειρές σε δύο στήλες, και ο Κούλης όρθιος, με κάζουαλ ντύσιμο (πουκάμισο καθημερινό, με σηκωμένα τα μανίκια, χωρίς γραβάτα) να μιλάει χειρονομώντας έντονα!

Η πρώτη μάχη στο Mega
Εκτακτη γενική συνέλευση στις 12 το μεσημέρι της 12ης Αυγούστου, συγκάλεσε η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ, η εταιρία που έχει στην ιδιοκτησία της το Mega. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι: Επικύρωση μεταβολών στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, Εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου, Λοιπές ανακοινώσεις. Μετά την αποχώρηση (τους υποχρέωσαν σε παραίτηση, φυσικά) των Μπομπολαίων, Γιώργου και Φώτη, οι μεγαλομέτοχοι του Mega θα ξαναμοιράσουν την τράπουλα μεταξύ τους. Ποιοι είναι αυτοί; Κατά σειρά μετοχικής ισχύος, η οικογένεια Βαρδινογιάννη, ο Μαρινάκης και ο Σαββίδης. Οπότε, η σύνθεση του νέου διοικητικού  συμβουλίου ενδέχεται να μας δώσει μια πρώτη «γεύση» των συμφωνιών που έχουν γίνει στο παρασκήνιο. Οι πληροφορίες λένε ότι Βαρδινογιάννηδες και Μαρινάκης τα έχουν βρει και θ' αφήσουν τον Σαββίδη με… τις μετοχές (που αγόρασε από τον Μπόμπολα) στο χέρι. Οταν πρόκειται για συμφωνίες μεταξύ καπιταλιστών, όμως, ποτέ δεν πρέπει να εκφράζει κανείς σιγουριά, αν δεν έχει γνώση του παρασκήνιου. Οι καπιταλιστές, όπως ξέρουν να κερδίζουν, ξέρουν και να χάνουν. Και να κλείνουν συμφωνίες ανάλογα με τη θέση που βρίσκονται μετά από κάθε φάση του μεταξύ τους ανταγωνισμού. 
eksegersi.gr
μονταζ eimailefteros
 31/7/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.