θ

Translate

30 Ιουνίου 2017

Ο Δ.Ο.Λ και η 4η Αυγούστου....ΚΡΑΤΑΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΗ Η....ΜΠΟΧΑ.....!!!!

Στο «Ελεύθερον Βήμα» της 6ης Αυγούστου η αναφορά στο πραξικόπημα γίνεται μόνο με μια φωτογραφία, αλλά και έναν υπέρτιτλο. Τίποτε άλλο στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας. Ήταν κι αυτή κάποιας μορφής αποδοκιμασία Το 1936 ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη αποτελούσε τον κύριο εκφραστή
της Βενιζελικής παράταξης. Οι δύο εφημερίδες του, το πρωινό «Ελεύθερον Βήμα» και τα απογευματινά «Αθηναϊκά Νέα» δεν είχαν εξαιρετικά μεγάλες κυκλοφορίες, αλλά είχαν κύρος και δυνατότητα παρέμβασης στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Κι οι δύο εφημερίδες, όπως φυσικά και όλη η χώρα αιφνιδιάστηκαν από την επιβολή δικτατορίας τη συγκεκριμένη στιγμή.
Το άρθρο των "Αθηναϊκών Νέων" με τίτλο "Φήμαι" αναφέροταν στις πληροφορίες για επιβολή δικτατορίας. Δημοσιεύτηκε στις 4 Αυγούστου 1936!
Το άρθρο των «Αθηναϊκών Νέων» με τίτλο «Φήμαι» αναφέροταν στις πληροφορίες για επιβολή δικτατορίας. Δημοσιεύτηκε στις 4 Αυγούστου 1936!
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 4 Αυγούστου τα «Αθηναϊκά Νέα» δημοσιεύουν άρθρο στη πρώτη σελίδα τους για το πολιτικό μέλλον της χώρας στο οποίο αναφέρουν μεταξύ άλλων:
«… Η πολιτική κατάστασις της χώρας χωρίς να είναι επιθυμητή, δεν εκφράζει όμως και καμμίαν μεγάλην ανωμαλίαν η οποία θα εδικαιολογούσε την έκρηξιν μιας ανωμαλίας μεγαλυτέρας από αυτήν…»
Αντίθετα την ίδια μέρα το «Ελεύθερον Βήμα» ασχολείται με την απεργία που έχουν κηρύξει τα εργατικά σωματεία. Αφορμή ήταν η κυβερνητική απόφαση οι διαφορές εργοδοτών – εργαζομένων να περνούν πρώτα από διαιτησία. Το γεγονός αυτό, αντιγραφή του ιταλικού φασιστικού μοντέλου, περιόριζε το δικαίωμα της απεργίας. Η εφημερίδα δεν το θεωρεί, για τις δεδομένες συνθήκες κακό και υπενθυμίζει ότι η ίδια κυβέρνηση θέσπισε το κατώτατο ημερομίσθιο που ήταν πάγιο αίτημα των εργαζομένων.
Η τελευταία σελίδα των "Αθηναϊκών Νέων" στις 5 Αυγούστου φιλοξένησε το ρεπορτάζ για την πολιτική μεταβολή στη χώρα.
Η τελευταία σελίδα των «Αθηναϊκών Νέων» στις 5 Αυγούστου φιλοξένησε το ρεπορτάζ για την πολιτική μεταβολή στη χώρα.
Στις 5 Αυγούστου δεν εκδόθηκε το «Ελεύθερον Βήμα», αλλά μόνο τα «Αθηναϊκά Νέα» στα οποία απουσιάζει το κυρίως άρθρο, αλλά φιλοξενούνται οι δηλώσεις συμπαράστασης στο νέο καθεστώς των αρχηγών των μεγάλων μονάδων. Πιτσίκας (Α’ Σώμα Στρατού), Σερμακέζης (Β’ Σώμα), Πολίτης (Γ’ Σώμα), Παπανικολάου (8η Μεραρχία Ηπείρου) εκφράζουν την ευαρέσκειά τους για την πολιτική αλλαγή που συντελέσθη.
Σε μάλλον άτυχο χρόνο ο ιδιοκτήτης και ιδρυτής του συγκροτήματος Δημήτρης Λαμπράκης δικαιολόγησε την παρουσία των εφημερίδων του στη διάρκεια της δικτατορίας ως υποχρεωτική. Μόνο που το γνωστοποίησε σε κύριο άρθρο του όταν οι Γερμανοί είχαν μπει ήδη στην Αθήνα τον Απρίλιο του 1941.
 https://prwtiselida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.