θ

Translate

23 Ιουλίου 2019

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: Τιμή και Δόξα στους ήρωες μας

Λαέ μην ξεχνάς, τους φασίστες και τα τάνκς
Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την προδοσία του 1974 γιατί μας την θυμίζουν, οι ήρωες μας, μέσα από τα μνήματα τους!
Ασχολίαστο δεν μπορεί να μείνει το γεγονός ότι οι πρωταγωνιστές της προδοσίας του 1974 είναι ξανά πρωταγωνιστές απλά
ντυμένοι με διαφορετικές στολές.
Σαράντα-δυο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από την εκδήλωση του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974. Η αντίστροφη μέτρηση για τη διχοτόμηση της Κύπρου ξεκίνησε όταν το 1967 την εξουσία στην Ελλάδα κατέλαβε η στρατιωτική δικτατορία. Οι σχέσεις μεταξύ αυτού του καθεστώτος και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μακάριου ΙΙΙ ήταν τεταμένες. Με το σήμα «Αλέξανδρος εισήλθε νοσοκομείον», ο επικεφαλής των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο ταξίαρχος Μ. Γεωργίτσης ανήγγειλε στην ηγεσία της ελληνικής χούντας, το πρωί της 15ης Ιουλίου 1974, την έναρξη του πραξικοπήματος ενάντια στον δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Κύπρου.
Το φασιστικό πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄ επιχείρησε την ανατροπή και τη δολοφονία του Μακαρίου και είχε ως αποτέλεσμα τη βάρβαρη εισβολή του τουρκικού Αττίλα. Η ανίερη δράση των πραξικοπηματιών ήταν η αφορμή που περίμενε η Τουρκία για να εισβάλει και να κατακτήσει την Κύπρο.
Χρησιμοποιώντας την εγκληματική αυτή πράξη ως πρόσχημα, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο πέντε ημέρες αργότερα. Σε μια εισβολή δύο φάσεων, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, και παρά τις εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη γρήγορη αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στο νησί, η Τουρκία κατέλαβε το 36,2% της εδαφικής επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκτόπισε βίαια περίπου 200.000 Ελληνοκυπρίους από τις εστίες τους.
Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, χαρακτηρίζει την επέτειο ως μια από τις πιο μελανές σελίδες της νεώτερης ιστορίας της Κύπρου. Ήταν το αποκορύφωμα ενός προμελετημένου εγκλήματος που είχε σχεδιαστεί από χρόνια.
Την ίδια αποφράδα μέρα, την 15η Ιουλίου, 41 χρόνια μετά, έμελλε να αναγνωριστεί η θυσία 17 αντιστασιακών και μαρτύρων της φασιστικής θηριωδίας της ΕΟΚΑ Β'. Κηδεύτηκαν τα λείψανα των αντιστασιακών αστυνομικών και άλλων θυμάτων τα οποία βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο Κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.
41 χρόνια μετά ήρθε η μερική δικαίωση για τους συγγενείς των 17 νεκρών πεσόντων αντιστασιακών προασπιστών της Κυπριακής Δημοκρατίας και αθώων θυμάτων του προδοτικού πραξικοπήματος. Άνθρωποι που έθεσαν εαυτόν στην υπηρεσία της Δημοκρατίας, κινδύνευσαν, απειλήθηκαν από τους πραξικοπηματίες. Εκτελέστηκαν εν ψυχρών και κάποιοι από αυτούς αφέθηκαν να ξεψυχήσουν αιμορραγώντας.
Οι 17 νεκροί της Αντίστασης, αστυνομικοί και πολίτες, πέρασαν στο πάνθεον των Αθανάτων. Η πολιτεία και η κοινωνία τους ανακήρυξαν Άξιους…
Άξια τέκνα της πατρίδας…
24h.com.cy
μονταζ eimailefteros.blogspot.gr/
 16/7/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.