Μια ριζική αλλαγή του τρόπου νομοθέτησης στο Κοινοβούλιο μπορούμε να τη
δούμε μόνο στο τέλος των δεσμεύσεων της χώρας από τα Μνημόνια, δηλώνει ο
πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης,
σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή».
Παράλληλα τονίζει ότι η διερεύνηση υποθέσεων από τις Εξεταστικές
Επιτροπές της Βουλής αλλά και από τη Δικαιοσύνη, δεν είναι εκδίκηση αλλά
μια ιστορική ακριβοδίκαιη αντιμετώπιση στα κρίσιμα ερωτήματα που
πλανώνται στη χώρα.Ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος της Βουλής εκτιμά, πως είναι δεδομένη η ανάληψη της ευθύνης εκ μέρους των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε ό,τι αφορά την ψηφοφορία για τη συμφωνία. «Δεν έχουμε καμιά ανησυχία για την κυβερνητική πλειοψηφία, γιατί ακριβώς η δεύτερη αξιολόγηση οδηγείται σε μια περαίωση που δίνει έναν ανοιχτό δρόμο για περίπου ενάμιση χρόνο, προκειμένου να βγει η χώρα στις αγορές και να υπάρξει εφαρμογή κοινωνικών αντίμετρων», τονίζει.
Επίσης εμφανίζεται απαισιόδοξος για το ορατό μέλλον, σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου σε πολιτικό επίπεδο, αλλά σημειώνει ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να συμβεί αυτό σε κοινωνικό επίπεδο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφέρει ότι «υπάρχει μια ανοχή ταυτόχρονα με προσμονή σε τμήματα της κοινωνίας που εμπιστεύθηκαν τη δική μας κυβέρνηση. Αυτή η κατάσταση όμως παρατείνεται και μπορεί να εξελιχθεί σε προσδοκία και εκ του γεγονότος ότι κανείς από αυτούς που δεν είναι πιστοί οπαδοί της ΝΔ δεν πιστεύει ότι είναι δυνατόν οι θύτες της προηγούμενης περιόδου και υπεύθυνοι της χρεοκοπίας της χώρας και των μνημονιακών πολιτικών να γίνουν σωτήρες».
Αναφερόμενος στο θέμα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ο κ. Βούτσης υπογραμμίζει ότι «είναι αυτονόητη η ανάγκη καταψήφισης και συρρίκνωσης των δυνάμεων που εκπροσωπεί η κ. Λεπέν». Παράλληλα υποστηρίζει, ότι «μόνο μία ριζοσπαστική πολιτική μπορεί να δώσει λύση στα αδιέξοδα της ΕΕ.
Ο πρόεδρος της Βουλής εκφράζει επίσης την αισιοδοξία του «για μια καλύτερη διεθνή συγκυρία» και εκτιμά, πως «μέσα από τον ευρωπαϊκό εκλογικό κύκλο του 2017, αναδεικνύεται μια διαφορετική ατζέντα, η οποία εμπεριέχει επιτέλους και τα πραγματικά αδιέξοδα και ζητήματα της πορείας της οικονομίας αλλά και ευρύτερα της ΕΕ. Η χώρα μας, ως πόλος σταθερότητας στην περιοχή και έχουσα μια κυβέρνηση η οποία αντιτάχθηκε στη στρατηγική της λιτότητας σε ευρωπαϊκή κλίμακα είναι παρούσα», σημειώνει.
Ερωτηθείς τέλος, για το εάν το νέο πολιτικό πλαίσιο στην Ευρώπη, θα μπορούσε να δώσει λαβές για επαναδιαπραγμάτευση κάποιων πλευρών της τρέχουσας συμφωνίας απαντά ότι «αυτό είναι σύμφυτο κάθε συμφωνίας. Η δυνατότητα μέσα σε νέους όρους και προϋποθέσεις αναδιαπραγμάτευσης κάποιων ζητημάτων είναι δεδομένη και δυστυχώς έχει εφαρμοσθεί και σε βάρος μας», συνεχίζει ο κ. Βούτσης και καταλήγει.
«Άρα, χωρίς να μπαίνει υπό αίρεση η εφαρμογή της συμφωνίας από μέρους μας, δεν θα πρέπει, σε καμιά περίπτωση, να αποκλεισθεί αλλά ίσα- ίσα, πρέπει να αποτελεί οργανικό στοιχείο του προγράμματος υπέρβασης της κρίσης, το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης κάποιων αρνητικών στοιχείων της συμφωνίας.
ksipnistere.com
μονταζ teo
29/4/17
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου