α

==► Το τίμημα της ελευθερίας – Νεκρή από καρκίνο η επιμελήτρια της Παιδιατρικής Κλινικής στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Κατερίνας Τσερλεντάκη  ==► Ευρωπαϊκή έρευνα: Οι Έλληνες καταναλωτές στην πιο δεινή θέση  ==► Ξεφτιλίζει τον δικτάτορα της Ελλάδος η ετήσια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Καταπάτησε τα πάντα με σκοπό να παραμείνει στην εξουσία  ==► ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΤΣΙ ΛΕΩ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΛΑΖΟΣ)  ==► Το τραγούδι της αλληλεγγύης (Μπέρτολτ Μπρεχτ - Χανς Άισλερ)  ==► 8 Μαίου 1945: Άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας  ==► Ο ματωμένος Μάης του ’36  ==► Η Μάχη της Γραβιάς  ==► ΜΟΥΓΚΡΗΤΑ της ΓΗΣ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ – ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΣΕΙΣΜΟ-ΒΙΝΤΕΟ  ==► Τα ναζιστικά Τάγματα Εφόδου  ==► ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: Οι μυστικές θεραπείες των Ινδιάνων  ==► Ανεύρυσμα: Τι είναι και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;   ==► Ερρίκος Ντυνάν 1828 – 1910  ==► Έλεος: Η Ματίνα Παγώνη που πρωτοστατούσε στην κορωνο-τρομοκρατία, λέει τώρα ότι ήταν κατά της υποχρεωτικότητας! (Βιντεο)  ==► Ο ναπολεοντισμός ενός «γενίτσαρου»  ==► ΟΙ ΤΗΛΕΘΕΑΤΕΣ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΗ ΔΕΞΙΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ ΣΚΑΪ.  ==► Από ποιο δέντρο έπεσες ;  ==► Καρκίνος του προστάτη: Τα πρώτα σημάδια  ==► Χάρρυ Κλυνν 1940 – 2018  ==► Η Μισέλ Ομπάμα ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ  ==► Ο μύθος της ανεμώνης  ==► Οδηγίες για το ταξίδι στον Άδη - Ορφικά   ==► Σπετσες: το κοσμοπολιτικο νησι του Αργοσαρωνικου  ==► "H Αθηνά Παλλάδα έχει τα χέρια της πάνω από μας".   ==► DON'T CRY FOR ME, ARGENTINA    By The best widgets

Translate

10:58:01 PM

08/05/2025

31.3.17

Το παράδοξο του Θησέα

Το παραδοξο του Θησέα είναι ένα φιλοσοφικό ερώτημα που απασχόλησε τους ανθρώπους από τα αρχαία ακόμη χρόνια. Βασίζεται στο ερώτημα: Αν σε ένα αντικείμενο αντικατασταθούν όλα του τα μέρη το αντικείμενο παραμένει το ιδιο;
Το φιλοσοφικό ερώτημα απασχόλησε τον Ηράκλειτο, το Σωκράτη, τον Πλάτωνα αλλά και σύγχρονους φιλοσόφους όπως ο Τόμας Χομπς και ο Τζον Λοκ. Αυτός όμως που το ανέδειξε περισσότερο είναι ο Πλούταρχος βασισμένος στον παρακάτω μύθο:
«Το πλοίο με το οποίο ο Θησέας και οι νέοι της Αθήνας επέστρεψαν από την Κρήτη (όπου αντιμετώπισαν το Μινώταυρο) είχε τριάντα κουπιά, και διατηρήθηκε από τους Αθηναίους μέχρι την εποχή του Δημητρίου του Φαληρέως(κυβέρνησε το διάστημα 317-307 π.Χ.), όταν και αντικαταστάθηκαν τα παλιά ξύλα που σάπισαν με καινούρια. Από τότε οι φιλόσοφοι άρχισαν να διαφωνούν σχετικά με την υπόσταση του αντικειμένου. Η μία πλευρά, υποστήριζε ότι το πλοίο παρέμενε το ίδιο ενώ η άλλη ότι δεν είναι το ίδιο.»
Αργότερα το θέμα επκτάθηκε ακόμη περοσσότερο από τον Τόμας Χομπς, που έθεσε ένα νέο προβληματισμό, αναρωτώμενος «Τί θα γινόταν αν μετά την αντικατάσταση όλα τα παλιά κομμάτι συγκεντρώνονταν και επανατοποθετούνταν ώστε να δημιουργήσουν ένα δεύτερο πλοίο; Ποιο από τα δύο πλοία θα ήταν αυτό του Θησέα;».
Όπως σε όλα τα φιλοσοφικά ερωτήματα αναπτύχθηκαν πολλές προσεγγίσεις για να απαντήσουν ωστόσο η απάντηση θα είναι πάντα υποκειμενική. Ο Ηράκλειτος εισήγαγε την έννοια της ποσοτικής και αριθμητικής ταύτισης. Ο Αριστοτέλης υποστήριξε ότι υπάρχουν 4 αιτίες που χαρακτηρίζουν ένα αντικείμενο η μορφή, το υλικό, η χρήση και ο τελικός σκοπός.
Μια άλλη προσέγγιση είναι η έννοια του κρίσιμου στοιχείου. Όσο αυτό δεν αντικαθίσταται το αντικείμενο παραμένει το ίδιο αν αντικατασταθεί τότε το αντικέινο αλλάζει.
perierga.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς. Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.