θ

Translate

31.10.24

Τα πιο διάσημα cafés του κόσμου

Τι κοινό είχε ο Πικάσο με τον Προυστ, ο Σαρτρ με τον Χέμινγουεϊ; Εκτός του ότι έγραψαν ιστορίa, έκαναν dolce vita στα ίδια μέρη. Δείτε τα πιο ιστορικά cafés της Ευρώπης…
Από τον Πικάσο, τον Χέμινγουεϊ, τον Φελίνι και τον Προυστ μέχρι τον Λένιν, τον Τίτο και τον Χίτλερ, οι πελάτες κάποιων café σημάδεψαν
τόσο την ιστορία παγκοσμίως -όσο και τα ίδια τα cafés.
Caffè Florian, Βενετία
Ήταν το πρώτο που επέτρεψε την είσοδο στις γυναίκες και λόγω αυτού το τίμησαν με την παρουσία τους
μερικά από τα λαμπρότερα μυαλά της Ευρώπης, όπως ο Λόρδος Βύρων, ο Κάρολος Ντίκενς και ο Μαρσέλ Προυστ. Βρίσκεται στη Piazza San Marco και σήμερα φημίζεται για τον καφέ και το φαγητό του. Ελάχιστα cafés στην Ευρώπη μπορούν να συγκριθούν μαζί του.
Les Deux Magots, Παρίσι
Βρίσκεται στην καλλιτεχνική περιοχή του Saint Germain des Prés κάτι που θα ήταν από μόνο του αρκετό για να είναι γεμάτο κάθε στιγμή τη μέρας. Αυτό το καφέ, όμως, έχει και μεγάλη καλλιτεχνική ιστορία, αφού εδώ σύχναζαν οι Πικάσο, Χέμινγουεϊ, Σαρτρ, Ντε Μποβουάρ και πολλοί ακόμα. Ίσως να είναι και το καφέ που μιμούνται όλα τα υπόλοιπα της Ευρώπη.
Café de Flore, Παρίσι
Είναι ο αντίζηλος του Les Deux Magots, αφού βρίσκεται και αυτό στο Saint Germain des Prés, και υπήρξε επίσης στέκι διανοούμενων όπως οι Ζαν Πολ Σαρτρ και Σιμόν ντε Μποβουάρ. Αυτοαποκαλείται το «σπίτι του Υπαρξισμού» αν και το Deux Magots διαφωνεί καθέτως. Η αντιζηλία τους, όμως, δε μας αφορά, αυτό που μας νοιάζει είναι πως πρόκειται για το κατεξοχήν παριζιάνικο café.
Café Central, Βιέννη
Το έχουν επισκεφτεί ο Τρότσκι, ο Φρόιντ, ο Χίτλερ, ο Τίτο και ο Λένιν. Οπότε μπορούμε ίσως να πούμε ότι ολόκληρη η μοντέρνα ιστορία της Ευρώπης γράφτηκε πάνω από τα φλιτζάνια του Café Central και να μην είναι υπερβολή. Αισθητικά παραμένει μέχρι σήμερα ακριβώς όπως φαντάζεται κανείς ένα Βενετσιάνικο café.
Café de la Rotonde, Παρίσι
Άνοιξε το 1911 και είναι ένα από τα γνωστότερα café της Μονμάρτρης. Στην περίοδο του μεσοπολέμου το κατάστημα ήταν η Μέκκα των σουρεαλιστών, με πιο γνωστό τον Πικάσο που απολάμβανε και εκεί πολύ συχνά το καφεδάκι του. Σήμερα το μέρος έχει γίνει διάσημο στέκι σκηνοθετών.
Café New York, Βουδαπέστη
Το 1894, που άνοιξε, χαρακτηρίστηκε «το ομορφότερο café του κόσμου». Χτισμένο σε στιλ μπαρόκ, με μάρμαρο, μπρούτζο, βελούδο και μετάξι, συχνά το παρομοίαζαν με παλάτι. Ο θρύλος λέει ότι τη μέρα των εγκαινίων ο συγγραφέας Φέρενς Μολνάρ πέταξε τα κλειδιά του καταστήματος στα νερά του Δούναβη για να μένει ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο. Στη διάρκεια του πρώτου μισού του 20ου αιώνα το μέρος ήταν σημείο συνάντησης για όλων των ειδών τους καλλιτέχνες. Ανάμεσα στους διάσημους θαμώνες του ήταν συγγραφείς όπως οι Φερένκ Μολνάρ και Ζίγκμοντ Μόριτς, δημιουργοί όπως ο Μάικλ Κέρτις (ο τιμημένος με Όσκαρ σκηνοθέτης του «Καζαμπλάνκα»), ακόμα και συνθέτες όπως ο Pongrác Kacsó.
Caffè Giubbe Rosse, Φλωρεντία
Ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά κέντρα του κόσμου. Ιστορικά περιοδικά όπως τα La Voce, Lacerba και Solaria οφείλουν τα μέγιστα στο Caffè που έχει σερβίρει μεταξύ άλλων τους συγγραφείς και ποιητές Μαρινέτι, Παπίνι, Πρεζολίνι, Γκάντα, το βραβευμένο με Νόμπελ λογοτεχνίας Μοντάλε.ή το διάσημο ζωγράφο και γλύπτη Μποτσιόνι. Ο σημερινός ιδιοκτήτης εκδίδει (κι αυτός) ποιητικές συλλογές.
Café de Paris, Ρώμη
Βρίσκεται σε έναν από τους γνωστότερους (και πιο ακριβούς) δρόμους της Ρώμης και πρωταγωνίστησε στην ταινία του Φεντερίκο Φελίνι «La Dolce Vita». Οπότε, αν και το όνομα του θυμίζει Γαλλία, προτείνεται ανεπιφύλακτα για μια πιο cinema italiano εμπειρία της πόλης.
A Brasileira, Λισαβόνα
Το πιο γνωστό της Πορτογαλίας γι αυτό και πάντα καταμέστο από κατοίκους και επισκέπτες της Λισαβόνας. Στο εσωτερικό του αρτ ντεκό κτηρίου, δεκάδες καθρέπτες διακοσμούν τους τοίχους, ενώ η επιβλητική μπάρα φτιαγμένη από οξιά είναι σημείο αναφοράς. Πολλοί το επισκέπτονται για να απολαύσουν το καφέ τους στον εξωτερικό χώρο, μαζί με το μπρούτζινο άγαλμα του ποιητή Φερνάντο Πεσόα που καθόταν και αυτός πολύ συχνά εδώ.
Café Slavia, Πράγα
Ως γνωστό, το πιο σημαντικό πράγμα για να απολαύσεις τον καφέ σου είναι η καλή παρέα. Στο Café Slavia σου κρατάει συντροφιά το φάντασμα του Φρανς Κάφκα που όσο ζούσε όχι μόνο ήταν τακτικός θαμώνας του μαγαζιού, αλλά έπινε νερό (ή μάλλον καφέ) στο όνομα του. Από την άλλη ποιός ξέρει, μπορεί να βρείτε εκεί τον Μίλαν Κούντερα που ακόμα είναι τακτικός πελάτης όποτε βρεθεί στην Πράγα. Το Café Slavia άνοιξε το 1881, έκλεισε το 1991 για να ξανανοίξει επτά χρόνια μετά στην αρτ ντεκό μορφή που το χαρακτήριζε στη δεκαετία του 1930.
Gran Café de Gijón, Μαδρίτη
Αν θέλετε να πιείτε τον καφέ σας στην ατμόσφαιρα της Ισπανίας του Φράνκο, ένα είναι το μέρος: το Gran Café de Gijón που άνοιξε το 1888 στο απόγειο της Μπελ Επόκ. Στα τραπεζάκια του έκαναν αμέτρητες tertulias (καλλιτεχνικές συζητήσεις) οι συγγραφείς Ορτέγκα υ Γκασέτ και Μιγκέλ ντε Ουναμούνο. Αν βρεθείτε εκεί καλοκαίρι, απολαύστε το blanco y negro σας (σκέτο καφέ με παγωτό) στον κήπο του.
Από τον Χαράλαμπο Μιχαλόπουλο
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς. Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.