Την
ευκαιρία να αποκομίσουν περισσότερες γνώσεις και στοιχεία για την
ιστορία του ανθρώπου δίνει στους αρχαιολόγους η κλιματική αλλαγή, καθώς
το λιώσιμο των πάγων φέρνει συχνά στην επιφάνεια πολύτιμα ευρήματα.Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο χιτώνας που βρέθηκε πρόσφατα σε
πολύ καλή κατάσταση στον παγετώνα «Norwegian Lendbreen» στα βουνά της
Νορβηγίας.
Ο χιτώνας ήταν αρκετά σκληρός και είχε «μπαλώματα» σε δυο σημεία που είχε σκιστεί.Εκτιμάται ότι φτιάχτηκε την περίοδο μεταξύ 230 και 390 μ.Χ. και θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό εύρημα καθώς ελάχιστοι χιτώνες έχουν διασωθεί από εκείνη την εποχή.
Από τις εξετάσεις στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο προέκυψε ότι ο χιτώνας αποτελείται από δυο υφάσματα, τα οποία φτιάχτηκαν από μαλλί αρνιού ή μαλλί ενήλικου προβάτου.
«Ο χιτώνας του παγετώνα Lendbreen μας δίνει μια πρώτη εικόνα για τα ζεστά ρούχα που φορούσαν οι κυνηγοί στους πάγους της Σκανδιναβίας ψάχνοντας για ταράνδους. Δεν είχε κουμπιά ή δεσίματα αλλά ο κάτοχός του το φορούσε από το κεφάλι, όπως ακριβώς ένα φούτερ», δήλωσε η Δρ. Marianne Vedeler από το πανεπιστήμιο του Όσλο, η οποία ανέλυσε το ένδυμα.
«Τα μπαλώματα δείχνουν ότι αυτό δεν ήταν το πρώτο στάδιο ζωής του χιτώνα. Στην πραγματικότητα ο κυνηγός που τον εγκατέλειψε πιθανότατα δεν ήταν ο πρώτος ιδιοκτήτης του», προσέθεσε η Δρ. Vedeler.
Εκτός από τον χιτώνα οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στον παγετώνα Lendbreen βέλη και θραύσματα από τόξο ηλικίας 6.000 ετών, δηλαδή πολύ αρχαιότερα ευρήματα που χρονολογούνται από την Νεολιθική εποχή.
«Αυτά είναι μοναδικά ευρήματα και δείχνουν πως κάτι αλλάζει εκεί πάνω. Καθώς το χιόνι λιώνει, σε πολλά διαφορετικά μέρη ανακαλύπτονται αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία συχνά έχουν διατηρηθεί σε πάρα πολύ καλή κατάσταση», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δρ. Martin Callanan από το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας της Νορβηγίας.
Τα νέα ευρήματα στον παγετώνα Lendbreen χαρακτηρίζονται καλοδιατηρημένα για την αρχαιότητά τους και το πόσο εύθραυστα είναι, ωστόσο όσο η κλιματική αλλαγή επιταχύνει το λιώσιμο των πάγων υπάρχει περίπτωση άλλα αρχαία αντικείμενα να καταστραφούν πριν καν ανακαλυφθούν.
(econews)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου