Αποχώρηση «αλα Αφγανιστάν»;
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την σχετική πρόσφατη δημοσίευση της ρωσικής σελίδας, τοπικά μέσα φαίνεται να αναφέρουν την έναρξη της αποχώρησης αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Βίντεο που δημοσιεύθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει Αμερικανούς στρατιώτες με σάκους να περιμένουν σε ουρά για να επιβιβαστούν σε ένα αεροσκάφος. Το εν λόγω βίντεο φαίνεται πως καταγράφηκε σε ένα από τα αμερικανικά στρατιωτικά αεροδρόμια του Ιράκ.
Δείτε το εν λόγω βίντεο εδώ.
Ιρακινοί δημοσιογράφοι δήλωσαν πως αυτή η ενέργεια αποτελεί μέρος του σχεδίου του πενταγώνου να μειώσει την στρατιωτική παρουσία του στην περιοχή, τουλάχιστον την χερσαία παρουσία του, μιας και πολεμικά πλοία των ΗΠΑ συνεχίζουν να οργώνουν τα νερά της Μέσης Ανατολής.
Ένας από τους κύριους λόγους αυτής της αμερικανικής απόφασης φαίνεται πως είναι ο συνεχής βομβαρδισμός αμερικανικών στρατιωτών βάσεων, αναφέρει η ρωσική Avia-pro. Σύμφωνα με αναφορές που επιβεβαιώνουν και επίσημες αμερικανικές πηγές, τα πλήγματα έναντι αμερικανικών στρατιωτών στόχων στο Ιράκ και στην Συρία έχουν δει τεράστια αύξηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δηλαδή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.
Οι Αμερικανοί εικάζουν πως πίσω από αυτές τις εντονότερες επιθέσεις κρύβονται ισλαμικές ομάδες, οι οποίες υποστηρίζονται και χρηματοδοτούνται από το Ιράν. Μέχρι στιγμής πάντως καμία γνωστή οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για κάποιο από τα πλήγματα που σημειώθηκαν έναντι αμερικανικών βάσεων στην Μέση Ανατολή.
Το πεντάγωνο δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει δημόσια την αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Αυτό σημαίνει πως οι παραπάνω αναφορές δεν είναι επιβεβαιωμένες, μιας και το βίντεο δεν μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη απόδειξη.
Ωστόσο αδιαμφισβήτητα είναι ιδιαίτερα λογικό και έξυπνο από μέρους των ΗΠΑ να μειώσουν την στρατιωτική παρουσία τους σε χώρες της Μέσης Ανατολής όπως το Ιράκ, αφού οι βάσεις τους γίνονται εύκολοι στόχοι φθηνών εχθρικών όπλων, όπως ρουκετών και drones καμικάζι.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν με την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Αφγανιστάν είχε δείξει ότι στόχος της είναι η μείωση του ρίσκου απώλειας αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού σε κάθε άκρη του πλανήτη, κάτι που όπως φαίνεται συνεχίζει να εφαρμόζει και σήμερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου