α

==► ΔΕΝ Μ'ΑΓΑΠΑΣ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΛΑΖΟΣ  ==► Mendilibar story: Το μεγάλο μυστικό της επιτυχίας του «στρατηγού» του Ολυμπιακού  ==► Κομισιόν σε κυβέρνηση για το έγκλημα των Τεμπών: «Σας είχαμε προειδοποιήσει – Στείλτε πίσω τα λεφτά μας»  ==► Ρ. Σβίγκου: Υπάρχει πλειοψηφία 151 βουλευτών για τη συμφωνία των Πρεσπών. ΑΘΕΑ ΣΙΧΑΜΑΤΑ ΕΦΙΑΛΤΕΣ.....!!!!  ==► ΣΕ ΓΥΡΕΥΩ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ)   ==► 5 Μαΐου 2010: Η τραγωδία της Marfin και οι δολοφόνοι που δεν βρέθηκαν ποτέ  ==► Αυτή είναι η περιοχή της Αθήνας που έχει πάρει το όνομά της από έναν… μπακάλη  ==► 207 χρόνια από τη γέννηση του Μαρξ: Το άγαλμα από Κίνα και οι αντιδράσεις   ==► Ο Μαρξ και η Ιστορία   ==► Για να αλλάξουμε τον κόσμο …πρέπει πρώτα να τον κατανοήσουμε  ==► ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΝΑΥΑΓΙΟ ΜΕ… «ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΕΝΟΥΣ» ΕΛΛΗΝΕΣ!  ==► Νίκος Γούναρης 1915 – 1965  ==► «Η εκδίκησή μας θα είναι το γέλιο των παιδιών μας»   ==► «Το να αγωνίζεται κανείς είναι κι αυτό μια ηδονή»  ==► Ο πόλεμος της 4ης γενιάς..ΠΕΣ ΜΟΥ ΡΕ ΠΡΟΒΑΤΟ....ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ???  ==► Πώς γεννήθηκαν η Αριστερά και η Δεξιά;  ==► Γαλλία: Όργια, σεξ και απιστίες στα Ηλύσια Πεδία   ==► Ναπολέων - Η ζωή και η δράση του ''μικρού δεκανέα'' από την Κορσική  ==► Ναπολέων Βοναπάρτης: Η νέα θεωρία για τον θάνατό του και οι αμφιλεγόμενες ελληνικές του ρίζες  ==► Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 4-2: Ο αυτοκράτορας του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν χαρίζεται σε κανέναν! Highlights  ==► Στις 4 Μαϊου 1980 πεθαίνει ο Γιόζεπ Μπροζ Τίτο, ηγέτης της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας  ==► Αλέξης Δαμιανός, ήταν ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης, σύμφωνα με πολλούς η πλέον εμβληματική μορφή του ελληνικού κινηματογράφου  ==► Ο Ομηρικός πόλεμος των άστρων   ==► Χρήστος Ευθυμίου 1900 – 1971  ==► Αντώνης Παπαδόπουλος 1932 – 1983    By The best widgets

Translate

02:03:09 AM

06/05/2025

19.4.25

Το μοναδικό σπήλαιο στην Ελλάδα με σκαλισμένα αγάλματα στο εσωτερικό του βρίσκεται στον Υμηττό (Βιντεο & Φωτο)

Στον Υμηττό, μόλις 50 λεπτά από την Ομόνοια, φιλοξενείται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σπήλαια του ελλαδικού χώρου.
C messier / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)
Πρόκειται για το σπήλαιο του Νυμφολήπτου γνωστό και ως Σπήλαιο Πανός αλλά και Σπήλαιο Αρχέδημου.
C messier / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)
Βρίσκεται κοντά στην περιοχή της Βάρης, στις νότιες πλαγιές του Υμηττού, σε υψόμετρο 270 μ.

Το σπήλαιο αποτελεί σημαντικό αρχαιολογικό χώρο καθώς το εσωτερικό του είναι διακοσμημένο από τον Θηραίο γλύπτη Αρχέδημο. Τον 5ο π.Χ αιώνα ο γλύπτης από τη Θήρα εγκαταστάθηκε στο σπήλαιο και το μετέτρεψε σε τόπο λατρείας των Νυμφών, του Πάνα και του Απόλλωνα. 
Kostas Vassis / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Αδιάψευστη μαρτυρία των πολυάριθμων επεμβάσεων του Αρχέδημου αποτελούν οι σωζόμενες σήμερα επιγραφές, τα λαξεύματα (βαθμίδες, θέσεις τοποθέτησης αφιερωμάτων, αύλακες, υδατοδεξαμενές, βωμοί), καθώς και τα ανάγλυφα που σκάλισε στα τοιχώματα και το εσωτερικό του σπηλαίου.
Ανάμεσά τους βρίσκεται κατά χώρα το άγαλμα ακέφαλης ένθρονης θεότητας, καθώς επίσης και το ανάγλυφο ανθρώπινης μορφής που απεικονίζει, όπως δηλώνει διπλή επιγραφή, τον ίδιο τον Αρχέδημο.5telios at English Wikipedia / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)
Εγκαταλείφθηκε ξαφνικά στα μέσα του 3ου αιώνα π.Χ. Άρχισε να χρησιμοποιείται πάλι από τους νεοπλατωνικούς κατά την εποχή του Ιουλιανού του Παραβάτη, τον 4ο αιώνα μ.Χ., και μέχρι τα τέλη του ίδιου ή τις αρχές του 5ου αιώνα, οπότε σταματά οριστικά η λειτουργία του ως λατρευτικού χώρου. Το άνοιγμά του, με διαστάσεις 5 επί 2 μέτρα, είναι σχεδόν κάθετο και στο χείλος έχουν σκαλιστεί σκαλοπάτια τα οποία σήμερα έχουν καταστραφεί.

Μέχρι και ο Λόρδος Βύρων αλλά και το βασιλικό ζεύγος του Όθωνα και της Αμαλίας το επισκέφθηκαν για να θαυμάσουν το απόκρυφο αρχαίο ιερό. Τρία από τα σπηλαιόμορφα μαρμάρινα αφιερωματικά ανάγλυφα, που βρέθηκαν στο σπήλαιο, εκτίθενται στη Συλλογή Γλυπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

.

πηγη ksipnistere.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς. Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.