Ο Σκοπιανός ακτιβιστής Κρις Άνγκελκοφ, ο οποίος ευρίσκεται στην Αυστραλία, μαζί με χιλιάδες άλλους, ξεκίνησε κίνημα ενάντια στο νέο όνομα της χώρας “ Βόρεια Μακεδονία”, θέλοντας κάποια στιγμή να μείνει σκέτο “Μακεδονία”.
Ο ίδιος μέσω πρακτικών που “πουλάνε” στα κοινωνικά δίκτυα προτεινει στις σλαβοακεδονιες ομαδες να δείχνουν με ένα τρόπο την “αντίσταση τους” στην σημερινή ονομασία του κρατιδίου, ώστε κάποια στιγμή στο μέλλον να μείνει σκέτο το “Μακεδονία”.
«Με την καταστροφική πολιτική κατάσταση στην χώρα μας και την προδοσία της συμφωνίας με την Ελλάδα, τη διαφθορά και την εγκληματικότητα να γονατίζει τη χώρα, εμείς στη διασπορά είμαστε σχεδόν αβοήθητοι να κάνουμε κάτι για αυτό.
Προτείνω μια συμβολική αλλά σημαντική απάντηση που θα μπορούσαμε να αναλάβουμε.
Ίσως πριν από κάθε αγώνα ποδοσφαίρου, αυστραλιανού ποδοσφαίρου, χάντμπολ ή ράγκμπι που παίζουν οι “μακεδονικές” ομάδες, οι παίκτες μας να εκτελούσαν κάτι παρόμοιο με το «Haka» της Νέας Ζηλανδίας με τη δική μας δυνατή και περήφανη κλήση του «Nikogash Severna Samo Makedonija!».
Με αυτό τον τρόπο κρατάμε αναμμένη τη φλόγα ότι δεν θα δεχθούμε ποτέ αυτή την παράνομη αλλαγή του ονόματός μας», ανέφερε ο ίδιος ο οποίος επηρεάζει χιλιάδες συμπατριώτες του σε όλο τον κόσμο.
Οι Σκοπιανοί ζητούν αναγνώριση "μακεδονικής"μειονότητας σε Ελλάδα και Βουλγαρία
Σύμφωνα με σκοπιανά ΜΜΕ, η Βουλγαρία θέλει να αλλάξει την ιστορία των Σκοπίων, απαλείφοντας την “μακεδονική εθνική ταυτότητα”, για να επιτρέψει την είσοδο του κρατιδίου στην ΕΕ.
Συγκεκριμένα αναφέρται ότι " η Βουλγαρία αρνείται καν την ύπαρξη της σκοπιανής μειονότητας, η οποία αντιμετωπίζει διακρίσεις.
Με τις ενέργειές της, η Βουλγαρία συνεχίζει να ακολουθεί το παράδειγμα της Ελλάδας, η οποία μπλόκαρε για πολλά χρόνια κάθε αίτημα, ενώ με την συμφωνία των Πρεσπών επέβαλε το εξαιρετικά προσβλητικό όνομα "Βόρεια Μακεδονία" (σκοπός αυτού του ονόματος είναι να αρνηθεί τη μακεδονική εθνική ταυτότητα και η Ελλάδα να πάρει το όνομα " Μακεδονία»), ενώ αποκηρύχτηκε η μεγάλη διωκόμενης “μακεδονική” μειονότητα στην Ελλάδα.
Σε αντάλλαγμα για αυτούς τους όρους, η Ελλάδα θα άρει το βέτο της για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Πιστεύουμε ότι οι περισσότεροι ευρωβουλευτές και πολιτικοί αγνοούν τις καταστροφικές συνέπειες της αναγκαστικής αλλαγής ονόματος, ταυτότητας και ιστορίας στους “Μακεδόνες” στα Βαλκάνια, καθώς και την εκθετική αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ρητορικής μίσους και επιθέσεων κατά των “Μακεδόνων” που υποφέρουν μετά από αυτά τα γεγονότα.
Όπως τονίζει επανειλημμένα το MHRMI, το καθεστώς στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της “Μακεδονίας” καταπνίγει κάθε διαφωνία ενάντια στην αναγκαστική αλλαγή του ονόματος και επιβάλλει μια ατμόσφαιρα φόβου χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες τακτικές: σύλληψη αντιφρονούντων. επιθέσεις από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας που ξυλοκοπούν και συλλαμβάνουν ειρηνικούς διαδηλωτές· Απόλυση (από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα) χιλιάδων πολιτών, κλείσιμο των μέσων ενημέρωσης και επιβολή ποινών φυλάκισης σε δημοσιογράφους, αποκλεισμό της πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για άτομα και μέσα ενημέρωσης· απαγόρευση και ποινικοποίηση της χρήσης του ονόματος «Μακεδονία»·
Έρευνες και απειλές κατά πολιτών της ΠΓΔΜ κατά των οποίων οργανώνονται σωματικές επιθέσεις και εμπρησμοί· και την περαιτέρω, παράνομη κράτηση Μακεδόνων πολιτικών κρατουμένων κάτω από άθλιες συνθήκες.
Η ουσία της λεγόμενης μακεδονικής «σύγκρουσης» είναι απλή, κανένα έθνος δεν έχει το δικαίωμα να ονομάσει (ή να αλλάξει) και να ορίσει (ή να επαναπροσδιορίσει) ένα άλλο έθνος.
Επιπλέον, Βούλγαροι και Έλληνες δεν κρύβουν ότι τα αιτήματά τους προς τα Σκόπια, αποσκοπούν στην άρνηση της ύπαρξης και των διώξεων των “Μακεδόνων” εντός των συνόρων τους.
Παρά τις δημόσιες δηλώσεις Βουλγάρων και Ελλήνων πολιτικών που αρνούνται την ύπαρξη “Μακεδόνων”, μας χαρακτηρίζουν ως «κατώτερη μορφή λαού» και πανηγυρίζουν τις πρόσφατα υπογραφείσες συμφωνίες των Πρεσπών, οι οποίες μας αρνούνται το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, καθώς οι ηγέτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ συνεχίζουν να διακηρύσσουν αυτές τις συμφωνίες ως " διπλωματικές επιτυχίες».
Για παράδειγμα, αφού η Βουλγαρία ανακοίνωσε τα άμεσα αιτήματά της στα Σκόπια απαιτώντας να δηλώσουμε ότι οι “Μακεδόνες” πολίτες στην Βουλγαρία είναι "βουλγαρικής καταγωγής", ότι η “μακεδονική γλώσσα” είναι "διάλεκτος της βουλγαρικής γλώσσας", και ότι "δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα στη Βουλγαρία", ζητά να αλλάξουμε την ιστορία μας, αρνούμενοι ότι η Βουλγαρία ήταν σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας στα Σκόπια κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ότι "δεν ήταν υπεύθυνη για την απέλαση περισσότερων από 7.000 Εβραίων των Σκοπίων στο στρατόπεδο θανάτου της Τρεμπλίνκα", αναφέρει ανακοίνωση Σκοπιανών εθνικιστών μεταξύ άλλων.
Όποιος νομίζει ότι δεν υπάρχει καταρχήν εσωτερικό ζήτημα στα Σκόπια με την συνθήκη των Πρεσπών, απλά δεν αναγνωρίζει την πραγματικότητα, ενώ συμφωνία με την Βουλγαρία απέχει πολύ, ειδικά στο θέμα της ιστορίας, το οποίο θα πρέπει να παραβλεφθεί τελείως για να επέλθει συμφωνία, με κίνδυνο να υπάρξει αστάθεια και σε βουλγαρικό έδαφος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου