α

==► Θα ρθεί καιρός κι αρφανοί θα φάνε και θα πιούνε...   ==► ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: Κατρούγκαλος: Αλλάζουμε το νόμο για τις απεργίες για να... πετυχαίνουν ..ΔΩΣΙΛΟΓΕ ΠΡΟΔΟΤΗ...ΔΟΛΟΦΟΝΕ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ.....ΕΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ...!!!  ==► Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ!  ==► Η Μάχη της Κρήτης   ==► Μουσείο για τη Μάχη της Κρήτης χτίζει η Γερμανία στην Κρήτη  ==► Η Κρήτη έδινε ζωή...τα χρόνια της κατοχής - Η αυτάρκεια όπλο κατά της πείνας   ==► Εδιμβούργο, ένα μεσαιωνικό παραμύθι (Φωτο)  ==► Η ιστορία του Όριεντ Εξπρές  ==► Τζο Κόκερ 1944 – 2014  ==► Παπαφλέσσας 1786 – 1825  ==► Η Μάχη στο Μανιάκι – Εκεί που «έπεσε» ο Παπαφλέσσας  ==► Ανδρέας Μιαούλης 1769 – 1835  ==► Αυτοί που αντέχουν, έχουν πονέσει πολύ…  ==► ΞΑΦΝΙΚΑ και ΑΙΦΝΙΔΙΑ αφανίζονται οικογένειες Ελλήνων, φυσικά κανείς δεν ξέρει τον λόγο  ==► Τί γίνεται;; Πού ακριβώς είμαστε και πού το είναι είναι;;   ==► 19 Μαΐου! Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου! ...Ο ΑΘΕΟΣ ΣΑΠΙΛΑΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΑΠΟ ΚΟΥΝΙΑ.....ΝΑΝΟΥΡΙΖΕΤΑΙ....ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΙΑΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ.....ΣΑΒΟΥΡΑ ΠΟΥ ΣΕ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ......!!!!!  ==► Χωριά του Πόντου που γλίτωσαν τη Γενοκτονία   ==► Η πιο τρομακτική νύχτα στη Γενοκτονία των Ποντίων: Η σφαγή των νηπίων της Σάντας (φωτό & βίντεο)   ==► Η Γενοκτονία των Ποντίων σε χάρτη: Τα χωριά του Πόντου, μεταξύ αυτών χωριά που κάηκαν και χάθηκαν  ==► Αυτά έλεγε ο νέος υπουργός Μετανάστευσης Δ.Καιρίδης: “Είμαστε παιδιά Οθωμανών, δεν υπάρχει καμιά γενοκτονία Ποντίων” – Αυτούς ψηφίσατε για να σας κάνουν τα ρουσφέτια (Βίντεο)  ==► Οι Τούρκοι έκαναν τους Πόντιους ζωοτροφές! (Βιντεο)  ==► Φρικιαστικά ντοκουμέντα: Οι μεταθανάτιες φωτογραφίες «επωνύμων» που σόκαραν τον κόσμο! (Photos)  ==► Τι ήταν η επέμβαση της λοβοτομής που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για την αντιμετώπιση ψυχικών παθήσεων  ==► ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: Απ’ έξω Ρουβάς κι από μέσα… κουβάς   ==► Χο Τσι Μινχ, ο «φωτισμένος» Βιετναμέζος     By The best widgets

Translate

08:35:35 PM

20/05/2025

31.1.25

Η ελληνική τηλεόραση αποκτά χρώμα

Στις 9 Ιανουαρίου του 1979 η ελληνική
 τηλεόραση αποκτά χρώμα χάρη στο γαλλικό σύστημα SECAM.
Στις 9 Ιανουαρίου του 1979 η ελληνική τηλεόραση αποκτά χρώμα χάρη στο γαλλικό σύστημα SECAM και την αγορά έγχρωμων βίντεο 1 και 2 ιντσών, που αργότερα θα αντικατασταθεί από το γερμανικό PAL. Η χρήση του γαλλικού συστήματος έναντι του γερμανικού έφτασε να γίνει πολιτικό ζήτημα, αφού ήταν προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Η πρώτη εγχώρια έγχρωμη παραγωγή τηλεοπτικής σειράς ήταν η διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Κοσμά Πολίτη «Εκάτη». Επρόκειτο για κοινωνική σειρά που αποτελούταν από 13 επεισόδια των 45 λεπτών. Ο Κωστής Λειβαδέας ανέλαβε τη διασκευή για το σενάριο, όπως είχε κάνει και πριν από έναν χρόνο με το «Λεμονόδασος», πάλι για την ΕΡΤ, και τη σκηνοθεσία ο Παύλος Φιλίππου, σκηνοθέτης πολλών φιλμ του ελληνικού σινεμά για τριάντα χρόνια (1959-1989), ο οποίος είχε κάνει και τηλεοπτικό σουξέ με την αστυνομική σειρά «Υποψίες» με ήρωα τον αστυνόμο Λέκκα. Πρωταγωνιστές ήταν οι Γιώργος Μούτσιος και Δέσποινα Νικολαΐδου.
Η σειρά ξεκινάει με υψηλές φιλοδοξίες, όμως δεν καταφέρνει να κερδίσει το ενδιαφέρον των τηλεθεατών, παρόλο που προβάλλεται και καλή μέρα (Σάββατο) και καλή ώρα, και ξεχνιέται γρήγορα. Ο κύριος λόγος που δεν αρέσει στον κόσμο είναι ότι πρόκειται για μεταφορά του μυθιστορήματος στη σύγχρονη εποχή, γεγονός που δεν επιτρέπει να φανούν ο λυρισμός και η ποιητικότητα του συγγραφέα.
Επίσης, το 1979 ακολουθεί η σειρά 14 επεισοδίων «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια», βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Στρατή Μυριβήλη. Η σκηνοθεσία ήταν του Κώστα Αριστόπουλου και το σενάριο της Μαργαρίτας Λυμπεράκη. Συμμετείχαν οι ηθοποιοί: Κάτια Δανδουλάκη (Σαπφώ), Γιάννης Φέρτης (Λεωνής), Νικήτας Τσακίρογλου, Ειρήνη Ιγγλέση, Μαρία Μαρμαρινού, Τάνια Τσανακλίδου, Γιώργος Λουκάκης, Τιτίκα Βλαχοπούλου, Κώστας Τσιάνος, Χρήστος Βαλαβανίδης, Βασίλης Τσάγκλος, Κωνσταντίνος Τζούμας, Κώστας Δίπλαρος, Αντώνης Κατσαρής, Τάσος Περζικιανίδης, Γιώργος Κοτανίδης, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Γιάννης Αρμενίδης, Μαρία Παπαδομανωλάκη, Κώστας Μανδήλας, Γκέλυ Τριάντη, Ασπασία Διβόλη, Στρατής Καραλής, Χρίστος Παξός.
Στις 28 Μαΐου του ίδιου έτους πραγματοποιείται από το Ζάππειο η απευθείας μετάδοση της τελετής ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, ενώ στις 10 Δεκεμβρίου η ΕΡΤ μεταδίδει τη μαγνητοσκόπηση της τελετής απονομής του βραβείου Νόμπελ στον Οδυσσέα Ελύτη από την αίθουσα συναυλιών της Στοκχόλμης.
Στις 6 Σεπτεμβρίου 1982 πραγματοποιήθηκε η πρώτη έγχρωμη ζωντανή μετάδοση των Πανευρωπαϊκών Αγώνων Στίβου από το νεόκτιστο Ολυμπιακό Στάδιο της Καλογρέζας σε όλη την Ελλάδα και μέσω του δικτύου της Eurovision σε Ευρώπη και Αμερική. Η μετάδοση ολοκληρώθηκε τρεις μέρες μετά (9 Σεπτεμβρίου) με το πέρας των αγώνων. Η πρώτη ελληνική σειρά η οποία γυρίστηκε σε έγχρωμο φιλμ ήταν η «Κατοχή» (1973), αλλά είχε προβληθεί στην ασπρόμαυρη ελληνική τηλεόραση της δεκαετίας του '70.
Η πρώτη φορά που μεταδόθηκε έγχρωμο πρόγραμμα στη χώρα ήταν τον Ιούνιο του 1978 με την προβολή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στην Αργεντινή. Η ΕΡΤ, που προετοιμαζόταν εκείνη την εποχή, έδειξε πειραματικά τους αγώνες σε έγχρωμο, καλώντας όσους ελάχιστους ακόμα είχαν ήδη έγχρωμους δέκτες, σε μεγάλες πόλεις, να συντονιστούν στις κατάλληλες συχνότητες.
 πηγη fosonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς. Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.