Όπως πολύ καλά γνωρίζετε ο Μάρτης και γδάρτης είναι και
"κακός παλουκοκαύτης". Πολλά μπορεί να σκαρφιστεί κανείς για να
προστατευθεί από το κρύο, όμως η ελληνική παράδοση, που χάνεται στα βάθη
των αιώνων έχει ένα και μοναδικό αρωματικό μυστικό. Το σαλέπι.
Το καροτσάκι με τους πύργους που μοιάζουν με μινιατούρα του
Ταζ Μαχάλ είναι γνώριμη εικόνα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
Η ιαχή ακούγεται από τις αρχές Νοέμβρη και τα πρώτα κρύα και
μπορεί να ηχεί σαν φάντασμα στα σοκάκια του κέντρου της πόλης ως και τα
τέλη Μαρτίου. "Σαλέπιιιιι. Σαλεπάκι ζεστό" φωνάζει ο σαλεπιτζής που
μοιάζει το ζεστό παχύ ρόφημα πασπαλισμένο με κανέλα στους περαστικούς.
Πρόκειται για ένα ζεστό ρόφημα, που παρασκευάζεται με βασικό συστατικό τη σκόνη αποξηραμένων βολβών ορχιδέας αναμεμειγμένο με διάφορα μπαχαρικά. Το ρόφημα αυτό είναι παραδοσιακό σε όλη την ανατολική Μεσόγειο και αποτελούσε το ζεστό ποτό στην Τουρκία πριν σαρώσει τα πάντα ο καφές και το τσάι.
Η λέξη σαλέπι προέρχεται από το τουρκικό sahlep ή salep, ενώ
ο παρασκευαστής και πωλητής του αποκαλείται salepci, ο γνωστός σε εμάς
σαλεπιτζής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι πρώτοι σαλεπιτζήδες στην
Ελλάδα ήταν Μικρασιάτες.
Κυκλοφορούν στην αγορά συσκευασίες με έτοιμο σαλέπι σε σκόνη, αλλά μπορείτε να βρείτε το μαγικό συστατικό και σε καλά μπαχαράδικα. Η σκόνη αυτή βράζει με γάλα ή νερό και σε αυτό προστίθενται κατά βούληση μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο και ξύλο κανέλας. Σερβίρεται ζεστό με αρωματική τριμμένη κανέλα και φυσικά ζάχαρη ή μέλι.
Το σαλέπι φαίνεται πως έχει μαλακτική, αλλά και θερμαντική
δράση γι' αυτό και βοηθά ιδιαίτερα τις κρύες ημέρες. Επιπλέον, το ρόφημα
έχει και αντιφλεγμονώδη δράση, την οποία οφείλει κυρίως στα διαλεχτά
μυρωδικά. Έτσι, ένα τέτοιο ρόφημα μπορεί να συμβάλει στην εξομάλυνση της
αδιαθεσίας, όπως πονόλαιμο, πονοκέφαλο, βήχα, συνάχι και καταρροή.
Το σαλέπι όμως είναι και το κλασικό αρωματικό συστατικό ή για την ακρίβεια ένα από τα τρία συστατικά που μπορεί να επιλέξει κανείς για να παρασκευάσει το παγωτό καϊμάκι. Αντίστοιχα, χρησιμοποιείται από την τουρκική και μικρασιάτικη κουζίνα για την παρασκευή κρεμώδων επιδορπίων.
news247.gr
Τι είναι το σαλέπι;
Πρόκειται για ένα ζεστό ρόφημα, που παρασκευάζεται με βασικό συστατικό τη σκόνη αποξηραμένων βολβών ορχιδέας αναμεμειγμένο με διάφορα μπαχαρικά. Το ρόφημα αυτό είναι παραδοσιακό σε όλη την ανατολική Μεσόγειο και αποτελούσε το ζεστό ποτό στην Τουρκία πριν σαρώσει τα πάντα ο καφές και το τσάι.
Πώς φτιάχνεται το σαλέπι;
Κυκλοφορούν στην αγορά συσκευασίες με έτοιμο σαλέπι σε σκόνη, αλλά μπορείτε να βρείτε το μαγικό συστατικό και σε καλά μπαχαράδικα. Η σκόνη αυτή βράζει με γάλα ή νερό και σε αυτό προστίθενται κατά βούληση μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο και ξύλο κανέλας. Σερβίρεται ζεστό με αρωματική τριμμένη κανέλα και φυσικά ζάχαρη ή μέλι.
Το συστατικό του ανατολίτικου παγωτού
Το σαλέπι όμως είναι και το κλασικό αρωματικό συστατικό ή για την ακρίβεια ένα από τα τρία συστατικά που μπορεί να επιλέξει κανείς για να παρασκευάσει το παγωτό καϊμάκι. Αντίστοιχα, χρησιμοποιείται από την τουρκική και μικρασιάτικη κουζίνα για την παρασκευή κρεμώδων επιδορπίων.
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου