θ

Translate

24.11.21

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ

Το παράδειγμα
της καταστροφής της Παλμύρας
από τους ρωμαίους
Για σχεδόν 1.000 χρόνια η όμορφη πόλη Παλμύρα, κτισμένη σε μια όαση κοντά στη Δαμασκό, ήταν εγκαταλελειμμένη, ξεχασμένη κάτω από την άμμο της ερήμου. Ήταν ένα θύμα καταστροφής που σόκαρε τον αρχαίο κόσμο, ένα παράδειγμα τού τι μπορούν να κάνουν οι ισχυροί.

IMAGE DESCRIPTIONΗ Παλμύρα είχε καλή θέση στις εμπορικές οδούς κι έτσι έγινε σημαντικό εμπορικό κέντρο. Έμεινε ονομαστή για τον πλούτο της για 300 χρόνια κατά τη ρωμαϊκή εποχή.
Αλλά τον 3ο αιώνα, η πόλη θέλησε να ελευθερωθεί. Τότε βασίλευσε η θρυλική Ζηνοβία, μια όμορφη γυναίκα, ευφυής, θαρραλέα και υπέρμετρα φιλόδοξη. Στη διάρκεια της πεντάχρονης βασιλείας της (267-272 μ.Χ.) η Παλμύρα απολάμβανε μεγάλη ευημερία, ήταν μια χρυσή εποχή για την πόλη.

Η βασίλισσα είχε όραμα για την Παλμύρα, ήθελε να ανεξαρτητοποιηθεί. Τελικά, τα κατάφερε. Εισέβαλε σε Αίγυπτο και Μικρά Ασία και ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Ρώμη.

Αλλά οι φιλοδοξίες της θα δοκιμάζονταν. Ο αυτοκράτορας Αυρηλιανός έστειλε στρατεύματα. Ο στρατός της Ζηνοβίας ηττήθηκε στη Μικρά Ασία. Η ρωμαϊκή επίθεση στην πόλη ήταν αναπόφευκτη. Το 272 μ.Χ. ο Αυρηλιανός περικύκλωσε την Παλμύρα. Η Ζηνοβία έφυγε στα ανατολικά, αλλά την έπιασε το ιππικό. Η πολεμίστρια βασίλισσα αιχμαλωτίστηκε. Η Παλμύρα παραδόθηκε.

Κατά τη θριαμβευτική πομπή που έκανε ο Αυρηλιανός στη Ρώμη, η Ζηνοβία στολισμένη, κατά διαταγή του αυτοκράτορα, με τους πολύτιμους λίθους της και όλα τα κοσμήματά της, σύρθηκε δεμένη με χρυσές αλυσίδες πίσω από το άρμα του. Λέγεται ότι φυλακίστηκε μέχρι που πέθανε. Κατ’ άλλους, ελευθερώθηκε, παντρεύτηκε ένα ρωμαίο συγκλητικό και πέρασε την υπόλοιπη ζωή της μέσα σε ανέσεις και πολυτέλεια στη ρωμαϊκή έπαυλή του.

Η πόλη της είχε πιο άμεσο και βίαιο τέλος. Μετά από λίγους μήνες κατοχής έγινε πάλι εξέγερση κατά της Ρώμης. Ο Αυρηλιανός επέστρεψε για να την διαλύσει εντελώς. Επέτρεψε στα στρατεύματα να βιάσουν, να κλέψουν από ναούς κ.ά..
Έγινε σφαγή.

Στη συνέχεια, η Παλμύρα έγινε στρατιωτική βάση για τις ρωμαϊκές λεγεώνες. Ο Διοκλητιανός την επεξέτεινε έτσι ώστε να χωρά ακόμα περισσότερο στρατό και την περιτείχισε για να την προστατεύσει από την απειλή των Σασσανιδών. Η Βυζαντινή περίοδος προσέθεσε μόνο λίγες εκκλησίες κι η πόλη παρήκμασε.

Πανοραμική άποψη της Παλμύρας, νωρίς το πρωί.

Αυτό ήταν το φρικτό τέλος της Παλμύρας της Ζηνοβίας. Υπενθύμιζε στον αρχαίο κόσμο τη δύναμη της ισχυρής Ρώμης.

 πηγη freeinquiry.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς. Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.