όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.
Το τυρί είναι ένα από τα παλαιότερα γαλακτοκομικά
προϊόντα, η μέθοδος παρασκευής του ανακαλύφθηκε από τον αρχαίο άνθρωπο, πριν οργανωθεί σε κράτη.
Πιστεύεται ότι η παραγωγή τυριού εφευρέθηκε περί την 8η χιλιετία,
όταν ο άνθρωπος εξημέρωσε τους αμνούς.
Η πατρίδα του τυριού παραμένει άγνωστη, αλλά είναι γνωστό ότι παρασκευάζονταν
στην Ευρώπη, στην Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Μια ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον Richard Evershed από το πανεπιστήμιο
του Μπρίστολ (Ηνωμένο Βασίλειο), έχει προσθέσει νέα επιχειρήματα υπέρ της ανάληψης
της ‘ευρωπαϊκής’ προέλευσης του τυριού, σύμφωνα με τα ευρήματα που ανακάλυψε σε
τοιχώματα αρχαίων κεραμικών σκευών.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, θραύσματα κεραμικών, ως είδος
κόσκινου που χρησιμοποιούν οι σύγχρονοι τυροκόμοι, βρέθηκαν πριν από 30 χρόνια
την επαρχία Kujawsko-Pomorskie της Πολωνίας. Τα θραύσματα αυτά καθορίστηκαν τότε ως εργαλεία
αρχαίων τυροκόμων- αλλά η υπόθεση αυτή είχε
αμφισβητηθεί επανειλημμένα. Συγκεκριμένα ορισμένοι αρχαιολόγοι πιστεύουν
ότι τα σκεύη αυτά χρησιμοποιούνταν για παραγωγή
ζύθου ή μελιού από την κηρύθρα.
Ο Evershed και οι συνεργάτες του κατάφεραν να αφαιρέσουν μικρά κομμάτια
αγγειοπλαστικής από τα τοιχώματα των αγγείων και μελέτησαν τη χημική σύνθεση
των μορίων του λίπους και της πρωτεΐνης που είχαν ‘παγιδευτεί’ μέσα τους.
Η χημική ανάλυση έδειξε ότι τα
αρχαία ‘σουρωτήρια’ είχαν λίπη και πρωτεΐνες γάλακτος.
Αυτό σήμαινε ότι τα σκεύη αυτά χρησιμοποιούνταν για το διαχωρισμό του
τυροπήγματος από το τυρόγαλα, που σχηματίζεται με την πήξη του γάλακτος.
Μετά τον έλεγχο της εγκυρότητας των υποθέσεων τους, οι επιστήμονες έχουν
προσπαθήσει να υπολογίσουν την ηλικία των γαλακτοκομικών σκευών, συγκρίνοντας
το ποσοστό των ισοτόπων του άνθρακα στα απομεινάρια του λίπους και της πρωτεΐνης
στα τοιχώματα του δοχείου.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, το πιο αρχαίο θραύσμα που βρήκαν είναι
ηλικίας 7,5 χιλιάδων ετών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου