θ

Translate

8.2.20

Τυρί 7.500 ετών...

Η χημική ανάλυση ιχνών γάλακτος, στα τοιχώματα κεραμικών ‘σουρωτηριών’ που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Ευρωπαίοι, έδειξε ότι ο βορειο-ευρωπαίοι είχαν ανακαλύψει την τέχνη της τυροκομίας πριν τουλάχιστον 7,5 χιλιάδες χρόνια,
όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.
Το τυρί είναι ένα από τα παλαιότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, η μέθοδος παρασκευής του ανακαλύφθηκε από τον  αρχαίο άνθρωπο, πριν οργανωθεί σε κράτη. Πιστεύεται ότι η παραγωγή τυριού εφευρέθηκε περί την 8η χιλιετία, όταν ο άνθρωπος εξημέρωσε τους αμνούς.
Η πατρίδα του τυριού παραμένει  άγνωστη, αλλά είναι γνωστό ότι παρασκευάζονταν στην Ευρώπη, στην Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Μια ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον Richard Evershed από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ (Ηνωμένο Βασίλειο), έχει προσθέσει νέα επιχειρήματα υπέρ της ανάληψης της ‘ευρωπαϊκής’ προέλευσης του τυριού, σύμφωνα με τα ευρήματα που ανακάλυψε σε τοιχώματα αρχαίων κεραμικών σκευών.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, θραύσματα κεραμικών, ως είδος κόσκινου που χρησιμοποιούν οι σύγχρονοι τυροκόμοι, βρέθηκαν πριν από 30 χρόνια την επαρχία Kujawsko-Pomorskie της Πολωνίας. Τα  θραύσματα αυτά καθορίστηκαν τότε ως εργαλεία αρχαίων τυροκόμων- αλλά η υπόθεση αυτή είχε  αμφισβητηθεί επανειλημμένα. Συγκεκριμένα ορισμένοι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι  τα σκεύη αυτά χρησιμοποιούνταν για παραγωγή ζύθου ή μελιού από την κηρύθρα.
Ο Evershed και οι συνεργάτες του κατάφεραν να αφαιρέσουν μικρά κομμάτια αγγειοπλαστικής από τα τοιχώματα των αγγείων και μελέτησαν τη χημική σύνθεση των μορίων του λίπους και της πρωτεΐνης  που είχαν ‘παγιδευτεί’ μέσα τους.
Η χημική ανάλυση έδειξε ότι  τα αρχαία ‘σουρωτήρια’ είχαν λίπη και πρωτεΐνες γάλακτος.
Αυτό σήμαινε ότι τα σκεύη αυτά χρησιμοποιούνταν για το διαχωρισμό του τυροπήγματος από το τυρόγαλα, που σχηματίζεται με την πήξη του γάλακτος.
Μετά τον έλεγχο της εγκυρότητας των υποθέσεων τους, οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να υπολογίσουν την ηλικία των γαλακτοκομικών σκευών, συγκρίνοντας το ποσοστό των ισοτόπων του άνθρακα στα απομεινάρια του λίπους και της πρωτεΐνης στα τοιχώματα του δοχείου.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, το πιο αρχαίο θραύσμα που βρήκαν είναι ηλικίας 7,5 χιλιάδων ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.