θ

Translate

9.8.19

Το ινστιτούτο RAND «ορίζει» το μέλλον της Τουρκίας: «Σοβαρό χτύπημα στη συμμαχία η απομάκρυνση από το ΝΑΤΟ» – «Αλλάζει το πολιτικό τοπίο στην Άγκυρα»

Έχουν «πέσει από τα σύννεφα» όλοι οι φιλότουρκοι αναλυτές και διάφορα ινστιτούτα όπως το γνωστό για την ανθελληνική στάση του RAND, από την σθεναρή νέο-οθωμανική στάση του Ερντογάν που θέλει αναβίωση της πάλαι ποτέ οθωμανικής αυτοκρατορίας, και σχέσεις κατά δοκούν με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα,
φτάνει να εξυπηρετούνται πρωτίστως τα μεγαλόπνοα επεκτατικά τουρκικά σχέδια.

Μπορεί να πρόκειται, από τουρκικής πλευράς, για μια λογική που εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα και καλά κάνουν οι νεο-οθωμανοί, αλλά δεν γίνεται ανεκτή πλέον μια τέτοια στάση από κανέναν στην δύση, προμηνύοντας ακόμα και αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.      
«Οι ΗΠΑ πρέπει να αφήσουν ανοικτές πόρτες στις σχέσεις τους με την Τουρκία και να αναπτύξουν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική», δηλώνει ο ειδικός αναλυτής Stephen Flanagan του ινστιτούτου RAND.
Η Τουρκία μπορεί να απομακρυνθεί πραγματικά από το ΝΑΤΟ εάν συνεχίσουν να εκδηλώνονται απαράδεκτες απαιτήσεις και απειλές από τις Η.Π.Α, αντιμετωπίζοντας πιθανότατα η συμμαχία ένα θανατηφόρο πλήγμα, προειδοποίησε ο ίδιος αναλυτής, ξεχνώντας επιμελώς ότι όλα τα μέλη μιας συμμαχίας οφείλουν να έχουν κοινές αρχές.
«Ο στρατός της Τουρκίας είναι δεύτερος μετά τις ΗΠΑ στην συμμαχία. Η απομάκρυνση από το ΝΑΤΟ θα αποτελέσει σημαντικό κτύπημα για τη συμμαχία», γράφει ο Stephen Lendman σε άρθρο για το Κέντρο Έρευνας της Παγκοσμιοποίησης (CRG-RAND), που εδρεύει στον Καναδά.

«Αν συνεχιστούν οι απαράδεκτες απαιτήσεις και απειλές των Η.Π.Α., η [απόσυρση] των Τούρκων μπορεί να είναι αναπόφευκτη», δήλωσε ο ίδιος.
Ο εν λόγω κύριος, ξεχνώντας προφανώς ότι τα «πάντα ρει» και στην διεθνή πολιτική και παντού, έκανε τα σχόλια αυτά σε μια εποχή που το στρατηγικό μέλλον της Τουρκίας αντιμετωπίζει σοβαρές κυρώσεις και δυσκολίες.
Ξεχνά βέβαια ο ίδιος, ο οποίος εκπροσωπεί μια παλαιότερη θεώρηση των πραγμάτων στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή, ότι η Τουρκία μπορεί να διαθέτει σε μέγεθος το δεύτερο στράτευμα στο ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και το δεύτερο σε μαχητική ισχύ ανάμεσα στις άλλες χώρες.
Οι Τούρκοι συμμετείχαν με όπλα μόνο σε «σίγουρες» ειρηνευτικές επιχειρήσεις (Βαλκάνια-Αφρική-Αφγανιστάν) χωρίς να ρισκάρουν το παραμικρό, ενώ όποτε τους χρειάστηκαν ΗΠΑ- ΝΑΤΟ πραγματικά αρνήθηκαν (Ιράκ 1991-2003).
Η Άγκυρα πολέμησε πραγματικά μόνο για τα δικά της συμφέροντα, σε Συρία και Ιράκ αγνοώντας το ΝΑΤΟ και τα σχέδια του, στην λογική του σχεδίου «Εθνικός όρκος», όπως με την πρόσφατη επέμβαση στο βόρειο Ιράκ.
Πρόκειται λοιπόν για φιλολογίες και αντιλήψεις που δεν χωρούν πλέον στο ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο μας, στον οποίο βαίνουμε συνεχώς προς μια μεγάλη παγκόσμια σύγκρουση στην οποία οι δύο πλευρές μετρούν πιστούς φίλους μόνο.
Ινστιτούτο RAND για Τουρκία-ΗΠΑ
Τον Δεκέμβριο του 2017, η Τουρκία συμφώνησε να αγοράσει ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 μετά από τις άκαρπες πρωτοβουλίες της για την αγορά των πυραύλων Patriot.
Στο πιο επικίνδυνο σημείο του εξελισσόμενου εμφύλιου πολέμου στη Συρία που απειλούσε τα νότια σύνορα της Τουρκίας, η Ουάσιγκτον γνώριζε την ανάγκη της Τουρκίας για ένα σύστημα αεροπορικής άμυνας, αλλά ζήτησε ένα υπερβολικό τίμημα για τους πυραύλους της.
Σε συνέντευξή του τον Απρίλιο για ζητήματα άμυνας και αεροναυπηγικής, ο Stephen Flanagan, ανώτερος πολιτικός επιστήμονας του ινστιτούτου RAND Corporation, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν «ανησυχίες» για την Τουρκία εκείνη τη στιγμή.
Το 2013, οι ΗΠΑ υποθέτουν ότι η Τουρκία δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει τις αμυντικές ανάγκες της μέσω άλλων προμηθευτών, ιδίως της Ρωσίας, δεδομένου ότι οι δύο χώρες διαφωνούν μεταξύ τους  στον πόλεμο στη Συρία μέχρι το 2016.
Η Τουρκία τότε αναζήτησε ευρωπαϊκές εναλλακτικές λύσεις, αλλά το 2017, όταν η Ρωσία προσέφερε τους S-400 σε λογική τιμή και με δίκαιο συμβόλαιο, η τουρκική κυβέρνηση υπέγραψε αμέσως την συμφωνία.
Από τότε, παρόλο που οι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα τονίσει τη δέσμευσή τους στην αποστολή του ΝΑΤΟ και δήλωσαν ότι η χώρα τους δεν επιλέγει τη Ρωσία για το ΝΑΤΟ, η Ουάσιγκτον ακολουθεί συνεχώς μια πολιτική έκδοσης απειλών.
Μακροπρόθεσμη στρατηγική που απαιτείται στις σχέσεις με την Τουρκία
Ο Φλάναγκαν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να «αφήσουν ανοικτές θύρες» στις σχέσεις τους με την Τουρκία και να αναπτύξουν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική.
«Αν κοιτάξετε πίσω στις τελευταίες εκλογές και στις πρόσφατες τοπικές εκλογές στην Τουρκία, τον Ιούνιο του 2016 σχεδόν το 47% του τουρκικού πληθυσμού ψήφισε κατά των κυβερνητικών πολιτικών. Και αυτά ακόμη, τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, επικαλέστηκαν μια πλατφόρμα βελτίωσης των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Πιστεύω λοιπόν ότι είναι σημαντικό να έχουμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την αντιμετώπιση της Τουρκίας, και νομίζω ότι θα δούμε αυτήν την αλλαγή», δήλωσε ο Φλάναγκαν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το πολιτικό τοπίο στην Τουρκία θα αλλάξει στις μελλοντικές εκλογές.
«Η Τουρκία παραμένει μια πολύ διχασμένη χώρα. Νομίζω ότι η χώρα δεν βρίσκεται σε μια αναπόφευκτη πορεία προς την κατεύθυνση της ευθυγράμμισης στην αποκαλούμενη Ευρασιατική επιλογή», κατέληξε ο ίδιος.
Πρόκειται όμως για εντελώς λανθασμένη αξιολόγηση του τουρκικού λαού και των αρχέγονων προσανατολισμών του, από δυτικούς ειδικούς επιστήμονες που κρίνουν κλεισμένοι σε ένα γραφείο με ένα υπολογιστή.
Αυτή που βλέπουμε σήμερα είναι η αληθινή Τουρκία με το πραγματικό της πρόσωπο, είτε τους αρέσει είτε όχι.
Κινείται πάντα κατά το δοκούν ικανοποιώντας τα δικά της μιλιταριστικά και οθωμανικά ένστικτα, «διψασμένη» για κυριαρχία και αυτοκρατορίες, έναντι άλλων λαών τους οποίους θέλει να έχει «υποτακτικούς».
Υπάρχει περίπτωση οι σημερινοί Τούρκοι, που εξολοθρεύουν εκατοντάδες Κούρδους χωρίς οίκτο σε Τουρκία, Συρία και Ιράκ, εκτελούν εθνοκάθαρση στο Αφρίν της Συρίας, θέλουν να κάνουν την Ιερουσαλήμ πλήρως ισλαμική πόλη, απειλούν Ελλάδα και Κύπρο και έχουν φυλακίσει 100.000 και πλέον πολίτες τους, να ανήκουν στην δύση και στα δημοκρατικά καθεστώτα του πολιτισμένου κόσμου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς. Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.