Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η τροπολογία για την ΕΥΠ - Ονομαστική
ψηφοφορία είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας την ρύθμιση
«πρωθυπουργικό σκάνδαλο» - Ο πρόεδρος της Βουλής είχε απορρίψει το
αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η ψηφοφορία να γίνει το Σάββατο ή
τη Δευτέρα
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η τροπολογία για την ΕΥΠ, που προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Συνολικά, στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν 220 βουλευτές. Υπέρ ψήφισαν 150 βουλευτές της ΝΔ και κατά συνολικά 70 από τις ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Λύσης. Από την διαδικασία αποχώρησαν οι ΚΟ ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.
Ειδικά όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, 25 βουλευτές εκ των 86 απουσίαζαν, μολονότι ήταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζήτησε την ψηφοφορία.
Δείτε (εντός των κύκλων) τους απόντες:
Αντιπαράθεση στη Βουλή για την εν λόγω διάταξη - Αποχώρησαν ΚΚΕ, ΚΙΝΑΛ και ΜΕΡΑ 25
Με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, και τον Μάκη Βορίδη να υποστηρίζουν την τροπολογία για την ΕΥΠ και να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι σήμερα βγάζει «μικροκοματικό μεροκάματο» χωρίς σεβασμό στα θέματα εθνικής ασφάλειας και την αντιπολίτευση να μιλά για φωτογραφική ρύθμιση, συνεχίστηκε στην Ολομέλεια η αντιπαράθεση για την εν λόγω διάταξη, που έχει συμπεριληφθεί στο νοοσχέδιο για τα διπλώματα. Από τη διαδικασία και την ψηφοφορία είχαν δηλώσει το ΚΚΕ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ 25 ότι αποχωρούν, αντιδρώντας τόσο στον κατεπείγοντα χαρακτήρα του νομοσχεδίου, όσο και για την κατάθεση των υπουργικών τροπολογιών.
Η κυβέρνηση κατηγόρησε με σφοδρότητα την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «εργαλειοποιεί» τον ευαίσθητο τομέα της εθνικής ασφάλειας με μόνο στόχο να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη, ενώ ο Γ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι ο προηγούμενος διοικητής της ΕΥΠ δεν πληρούσε τα τυπικά προσόντα, αλλά αυτό δεν αποτέλεσε σημείο επισήμανσης εκ μέρους της τότε αντιπολίτευσης από σεβασμό στο κύρος της υπηρεσίας. Προηγουμένως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, είχε πει προς την κυβέρνηση «να μην διανοηθεί» να καταθέσει τροπολογία «που θα αλλάζει αναδρομικά όρους και προϋποθέσεις για τον ορισμό επικεφαλής δημόσιου φορέα».
Εισηγούμενος την τροπολογία για την ΕΥΠ στην Ολομέλεια, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη ρύθμιση αφού επιχειρείται αποκατάσταση του κύρους της Υπηρεσίας, η οποία και επιβάλλεται να διέπεται από διαφάνεια στις συνεργασίες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Επισήμανε ότι αποδίδεται μεγάλη σημασία στην επαγγελματική εμπειρία του επικεφαλής της Υπηρεσίας, ενώ τόνισε ότι έως σήμερα ουδέποτε ασκήθηκε από κοινοβουλευτικό κόμμα ουσιαστική κριτική σχετικά με το θέμα των διοικήσεων της ΕΥΠ. Ο κ. Οικονόμου έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές στα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας και για αποφυγή μικροπολιτικής προσέγγισης των θεμάτων αυτών και τόνισε ότι οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και υπαρκτοί και απαιτείται να έχουμε συναίνεση για την προσέγγιση αυτών των θεμάτων.
Παίρνοντας τον λόγο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, αναφέρθηκε στην «επίμαχη διάταξη» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει σήμερα να βγάλει μικροπολιτικό μεροκάματο με τα όσα ισχυρίζεται. «Τι έλεγε η αρχική διάταξη; Έλεγε πως ο επιλεγόμενος πρέπει να έχει πτυχίο. Τι λέει η δική μας; Να έχει πτυχίο ή 10ετή επαγγελματική εμπειρία. Και η μια και η άλλη αφήνουν ευρύτατη διακριτική ευχέρεια στον νομοθέτη να επιλέξει το πρόσωπο που θέλει. Εσείς που λέτε ότι πρέπει απλά να έχει ένα πτυχίο δεν βάζετε θέμα ουσίας. Εσείς συζητάτε για να πλήξετε εκ των προτέρων μια επιλογή», είπε χαρακτηριστικά.
«Το κύριο ζήτημα είναι ότι με πρωτοβουλία του κ. Γεραπετρίτη και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη έχουμε σκανδαλώδη τροπολογία. Σας το είχαμε επισημάνει. Ο διορισμός του διοικητή της ΕΥΠ χωρίς να κατέχει τους απαραίτητους από το νόμο τίτλους είναι παράνομη», ανέφερε για την τροπολογία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τζανακόπουλος, και πρόσθεσε: «Με την τροπολογία επιβεβαιώνεται ότι τινάξατε στον αέρα την ΕΥΠ. Η συνταγματικότητα της τροπολογίας θα κριθεί. Είναι ντροπή, αίσχος, απαράδεκτο. Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε από τον κ. Τσίπρα αν ο νέος διοικητής έχει τους τίτλους και ο πρωθυπουργός απάντησε ότι τους έχει και δεν πρόκειται να κάνει αλλαγές. Είστε βαρύτατα εκτεθειμένοι. Κάνετε λαθροχειρίες. Ποιος σας εξαναγκάζει να κάνετε αυτές τις επιλογές; Γιατί εξευτελίζετε με τον τρόπο αυτό την ΕΥΠ και την ελληνική κυβέρνηση στα μάτια του συνόλου της διεθνούς κοινότητας; Είστε υπεύθυνος και οφείλετε να αποσύρετε την τροπολογία όχι για να μην εξευτελιστείτε εσείς αλλά η χώρα διεθνώς».
Νωρίτερα, ο γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, έκανε λόγο για παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και πρόσθεσε ότι η τροπολογία για την ΕΥΠ εκθέτει την κυβέρνηση. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να την ανεχτούμε», επισήμανε ο κ. Κεγκέρογλου και κάλεσε την κυβέρνηση να την αποσύρει αλλιώς το κόμμα του αποχωρεί από τη συζήτηση.
Η Διαμάντω Μανωλάκου, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μίλησε για φωτογραφική ρύθμιση και προανήγγειλε την αποχώρηση του κόμματός της από την συζήτηση.
Ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ
Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία που αφορά την ΕΥΠ κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας την ρύθμιση «πρωθυπουργικό σκάνδαλο»
Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε να γίνει η ψηφοφορία το Σάββατο ή την ερχόμενη Δευτέρα καθώς αρκετοί βουλευτές απουσιάζουν.
«Καλέσαμε την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία την ευθύνη της οποίας έχει αποκλειστικά ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην την αποσύρει και να ολοκληρώσει το σκάνδαλο. Το κοινοβούλιο με ευθύνη της κυβέρνησης εκφυλίζεται. Όμως η κυβέρνηση δεν κατανοεί από αποχωρήσεις κομμάτων. Εμείς δεν θα της κάνουμε την χάρη να αποχωρήσουμε αυτή την φορά. Ζητάμε ονομαστική ψηφοφορία» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος για να προσθέσει «αιτούμεθα η ονομαστική να γίνει είτε αύριο είτε την Δευτέρα. Αυτή είναι η πρακτική που ακολουθούσε το κοινοβούλιο και είναι πάγια κοινοβουλευτική πρακτική. Θα αναλάβετε ένας προς ένας και οι 158 την ευθύνη για την σκανδαλώδη αυτή τροπολογία. Δεν θα την πάρει μόνος την ευθύνη ο Μητσοτάκης. Το πρωθυπουργικό σκάνδαλο θα το μοιραστείτε».
Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας απαντώντας στο αίτημα για μετάθεση της ψηφοφορίας εξήγησε: «Το νομοσχέδιο είναι κατεπείγον και δεν μπορεί να αναβληθεί η ψήφισή του. Ποτέ δεν έχει γίνει στο παρελθόν αναβολή ψήφισης κατεπείγοντος νομοσχεδίου λόγω ονομαστικής ψηφοφορίας. Εχει γίνει με νομοσχέδια που ακολούθησαν άλλη διαδικασία και μετά από συνεννόηση των γραμματέων των ΚΟ. Συνεπώς, η ψηφοφορία θα γίνει σήμερα».
πηγη protothema.gr
μονταζ teo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου