Ειδικότερα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά τα δύο περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε Πιερία και Ξάνθη, που χρειάστηκαν νοσηλεία σε νοσοκομείο, εκ των οποίων το ένα παρουσίασε συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, υπογραμμίζοντας ότι τα συμπτώματα για το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό ιού του Δυτικού Νείλου για φέτος ξεκίνησαν στις 21 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφονται από το 2010 στην Ελλάδα (πλην των ετών 2015-2016), σε διάφορες περιοχές της χώρας και σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες, κάτι που υποδηλώνει ότι ο ιός έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας.
Μάλιστα, όπως σημειώνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, τα περιστατικά σε Πιερία και Ξάνθη είναι τα πρώτα που εντοπίζονται για εφέτος στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση, από τις 13 ως τις 18 Ιουλίου καταγράφηκαν άλλα τρία περιστατικά λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου, σε διαφορετικές περιοχές και πιο συγκεκριμένα σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Λάρισας και Καρδίτσας.
Τέλος, ο ΕΟΔΥ συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, όπως η ένδυση με κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα) καθώς και τη χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, εφόσον είναι εγκεκριμένα στη χώρα.
Άλλα μέτρα προστασίας του ΕΟΔΥ είναι τα συχνά ντους για την απομάκρυνση του ιδρώτα που προσελκύει τα κουνούπια, η χρήση κουνουπιέρας ιδίως σε παιδικά κρεβάτια, η χρήση σίτας σε πόρτες και παράθυρα σπιτιών, ανεμιστήρα ή κλιματιστικού, εντομοαπωθητικών οικιακής χρήσης και η απομάκρυνση κάθε αντικειμένου με λιμνάζον νερό όπως οι θήκες των γλαστρών. 
πηγη in.gr