θ

Translate

26 Μαρτίου 2019

Βλέπουμε τον κόσμο όχι όπως αυτός είναι, αλλά όπως είμαστε εμείς

Εφόσον κανείς μας δεν έχει αντικειμενική άποψη των πραγμάτων, ο καθε ένας από εμάς απαραίτητα έχει μόνον υποκειμενική άποψη του εξωτερικού κόσμου.
Καθώς δεν είμαστε μηχανές αλλά ζωντανοί οργανισμοί που

ονομάζονται "άνθρωποι",
οι αντίστοιχες αντιλήψεις μας για τον κόσμο, τα γεγονότα και τους άλλους ανθρώπους έρχονται από μια υποκειμενική, και όχι αντικειμενική, οπτική γωνία.
Αν το θέσουμε διαφορετικά, όλα τα στοιχεία που λαβαίνουν οι αισθήσεις μας περνάνε μέσα από το υποκειμενικό μας φίλτρο.

Δεν βλέπουμε, ακούμε, αισθανόμαστε, γευόμαστε, ή αγγίζουμε τον εξωτερικό κόσμο με έναν ανεπηρέαστο τρόπο. Ερμηνεύουμε αυτό που βιώνουμε με σκοπό να το βιώσουμε.

Και ο τρόπος που ερμηνεύουμε τα πράγματα, τα γεγονότα, και τους ανθρώπους καθορίζεται από την ιστορία μας, από το κάρμα μας.

Υπάρχει μια πληθώρα παραγόντων που αποτελούν το υποκειμενικό φίλτρο μέσα από το οποίο πρέπει να περάσουν όλα τα εξωτερικά στοιχεία ώστε να γίνουν κατανοητά.

Η γλώσσα που μιλάμε και οι γλωσσικές κατηγορίες με τις οποίες σκεφτόμαστε, το πολιτισμικό και ιστορικό παρελθόν και οι πεποιθήσεις του τόπου και του χρόνου μας - όλα αυτά αποτελούν ένα μέρος του υποκειμενικού φίλτρου.

Επί πλέον υπάρχουν ακόμη περισσότεροι ατομικοί παράγοντες, όπως η προσωπική μας ιστορία, η ιδεολογία ή το σύστημα πεποιθήσεων που τηρούμε, η ψυχοσύνθεση μας, ακόμα και πως αισθανόμαστε την κάθε συγκεκριμένη μέρα, και οι προκαταλήψεις που απορρέουν και διαμορφώνονται από όλες αυτές τις καταστάσεις.
Το "υποκειμενικό φίλτρο" είναι στην πραγματικότητα ένα ακόμα όνομα για αυτό που ονομάζουμε ο "κάποιος εαυτός". Και έτσι βλέπουμε τον κόσμο όχι όπως αυτός είναι αλλά όπως είμαστε εμείς.

Άλλαξε τον εαυτό σου, άλλαξε τον κόσμο
Αυτό, το αναγνωρίζω πλήρως, είναι υπερβολικά δύσκολο για οποιονδήποτε από εμάς να το πιστέψει.
Είναι κυριολεκτικά ασύλληπτο να σκεφτούμε ότι εμείς σαν άτομα έχουμε αυτό το είδος της δύναμης, καθώς μας συντρίβει το να φορτωθούμε με αυτό το είδος της βαρειάς ευθύνης.
Είναι απλό το να σκεφτούμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε τον εαυτό μας. 
Ενώ οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ότι αυτό είναι δυνατόν, φαίνεται πραγματικά παρα-τραβηγμένο ότι υπάρχει οποιαδήπότε σχέση μεταξύ μιας εσωτερικής μεταμόρφωσης και μιας αλλαγής στον εξωτερικό κόσμο.
Αλλά ό,τι κάνουμε στην ζωή μας έχει αντίκτυπο πολύ πέρα από ότι πιστεύουμε συνήθως.
Ό,τι κάνουμε, λέμε, και σκεφτόμαστε καθορίζει όχι μόνον το ποιοί είμαστε αλλά επίσης σε τί είδους κόσμο ζούμε και τι είδους ανθρώπους συναντάμε.
Αν πραγματικά επιθυμούμε να βοηθήσουμε τους άλλους και να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο, το να βοηθήσουμε τον εαυτό μας αποδεικνύεται ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουμε αυτό.
Και αν πρόκειται τελικά να το πιστέψουμε αυτό πραγματικά, θα πρέπει πολύ προσεκτικά να δούμε την λογική γιατί συμβαίνει αυτό,
Είστε έτοιμοι
Αποσπάσματα από το βιβλίο του Lama Marut: "Be Nobody"
 πηγη awakengr.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.