θ


Translate

24 Φεβρουαρίου 2019

24 Φεβρουαρίου 1975: Το «πραξικόπημα της πυτζάμας» και οι μαζικές συλλήψεις και προφυλακίσεις Ελλήνων αξιωματικών

Συμπληρώνονται σήμερα 44 χρόνια από το περίφημο «πραξικόπημα της πυτζάμας» που στην ουσία δεν ήταν πραξικόπημα αλλά μια προσπάθεια των μερίδας Ελλήνων αξιωματικών, κυρίως του Στρατού να ανακτήσουν τον απωλεσθείσα δυνατότητα παρέμβασης στα πολιτικά πράγματα
της χώρας, αλλά και μια προσπάθεια να αποτρέψουν τις δίκες των κινηματιών του 1967.
Την ενέργεια προκάλεσε η έγκριση στις 17 Ιανουαρίου του 1975 από την Βουλήτου Δ΄ Ψηφίσματος, σύμφωνα με το οποίο «η δημοκρατία δικαίω ουδέποτε κατελύθη» και χαρακτήριζε ως πραξικόπημα την κατάλυση της δημοκρατίας στις 21 Απριλίου 1967 και όχι ως επανάσταση που παράγει δίκαιο, ανοίγοντας το δρόμο για την ποινική δίωξη των πρωταιτίων της δικτατορίας.
Αμέσως μετά την έκδοση του ψηφίσματος, προφυλακίστηκαν τα ηγετικά στελέχη της επταετίας που ως τότε εκρατούντο στην Τζια, οι Γεώργιος Παπαδόπουλος, Στυλιανός Παττακός, Νικόλαος Μακαρέζος, Δημήτριος Ιωαννίδης, Μιχαήλ Ρουφογάλης, Ιωάννης Λαδάς, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος.
Αυτή φέρεται να ήταν η αφορμή για μια ομάδα πιστών στον Ιωαννίδη αξιωματικών να κινηθούν προκειμένου να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στις εξελίξεις με συγκεκριμένα αιτήματα.
Ποιά ήταν αυτά;
Η άσκηση πίεσης στην κυβέρνησή του να παύσει τη δίωξη εθνικοφρόνων πολιτών, να αναγνωριστούν ως «πεσόντες εν ώρα καθήκοντος» οι στρατιωτικοί που σκοτώθηκαν στην Κύπρο κατά την τουρκική εισβολή, να μειώσει τη δραστηριότητα του ΚΚΕ, να επαναφέρει την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ και να αποφυλακίσει τους προφυλακισθέντες πρωταιτίους του κινήματος της 21ης Απριλίου.
Έχει υποστηριχθεί δηλαδή ότι επρόκειτο για ένα είδος προνουντσιαμέντου και όχι για ένα τυπικό πραξικόπημα.
Η όλη ενέργεια διέρρευσε στην ΚΥΠ από αμερικανικές πηγές και οι επίδοξοι κινηματίες συνελήφθησαν.
Το απόγευμα της 24ης Φεβρουαρίου του 1975 με κυβερνητική ανακοίνωση αποκαλύφθηκε το κίνημα που είχε κατασταλεί εν τη γεννέσει του.
Σε πρώτη φάση συνελήφθησαν 37 αξιωματικοί, οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα αποστρατεύθηκαν άλλοι 200 ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί.
Το ποινικό σκέλος της υπόθεσης ανέλαβε η Στρατιωτική Δικαιοσύνη.
Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης επιβεβαιώθηκε ότι στόχος των κινηματιών δεν ήταν η ανατροπή της κυβέρνησης του Κ.Καραμανλή, αλλά η διατύπωση συγκεκριμένων αντιρρήσεων στην διακυβέρνησή του και ειδικά στην προφυλάκιση των αξιωματικών οι οποίοι είχαν αποδεχθεί λίγους μήνες ενωρίτερα την επιστροφή του στην Ελλάδα.
Ο σχεδιασμός των κινηματιών περιελάμβανε την κατάληψη του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων, την απομόνωση του αεροπορικού στρατηγείου και την κατάληψη του στρατηγείου της Στρατιάς στη Λάρισα, καθώς και τον περιορισμό των διοικητών ορισμένων νευραλγικών στρατιωτικών μονάδων.
Ως χρόνο δράσεως οι κατηγορούμενοι είχαν προσδιορίσει το διάστημα μεταξύ 23 Φεβρουαρίου και 8 Μαρτίου του 1975.
Τελικά, σε δίκη ενώπιον του Στρατοδικείου Αθηνών, με τη βασική κατηγορία της ένωσης προς στάση, παραπέμφθηκαν οι 21 από τους 37 συλληφθέντες. Η δίκη ξεκίνησε στις 21 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε με την έκδοση της απόφασης στις 10 Αυγούστου του 1975. 14 καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης από 4 έως 12 χρόνια, ενώ οι 7 αθωώθηκαν.
Λίγους μήνες αργότερα έγινε και η κατ’ έφεση δίκη ενώπιον του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου Αθηνών (12 – 22 Ιανουαρίου 1976) και στους 14 καταδικασθέντες πρωτόδικα επιβλήθηκαν μειωμένες ποινές. Η δίκη είχε διαχωρισθεί για τους εν αποστρατεία αξιωματικούς Δημήτριο Ιωαννίδη και Δημήτριο Παπαποστόλου, οι οποίοι δικάσθηκαν από πολιτικό δικαστήριο και καταδικάσθηκαν αντίστοιχα σε κάθειρξη δεκατεσσάρων και δέκα ετών.
Η αυλαία του αποτυχημένου «πραξικοπήματος της πιτζάμας» έπεσε στις 27 Απριλίου του 1977, όταν πέντε από τους Ελληνες αξιωματικούς (Λαμπούσης, Ρετζέπης, Μπόλαρης, Αντωνόπουλος και Θανόπουλος) αποβλήθηκαν από το σώμα των αξιωματικών και μετέπεσαν στην τάξη του απλού στρατιώτη. Οι υπόλοιποι είχαν ήδη αποστρατευτεί.
 πηγη pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.