θ

Translate

28.8.18

Η τροφή που ρίχνει τη χοληστερίνη και αυξάνει την αντοχή στην κρεβατοκάμαρα

Οι βαθυκόκκινοι βολβοί τους δίνουν χρώμα στο τραπέζι (και στο τραπεζομάντιλο αν δεν προσέξουμε), ενώ οι γλυκιά γεύση τους δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Τα απολαμβάνουμε με δεκάδες τρόπους και αυτά μας χαρίζουν τα πολλά θρεπτικά συστατικά τους. Δείτε, λοιπόν, όσα αξίζει να ξέρετε για τα παντζάρια.

salata-patzaria-me-roz-skordalia
Ρίζες με ιστορία
Ιδιαίτερα γνωστά από τη 2η χιλιετία π.Χ. στους τότε γνωστούς πολιτισμούς, με αναφορές στον 8ο αιώνα π.Χ. στη Βαβυλωνία, αργότερα στον Αριστοτέλη, το Θεόφραστο και την Κίνα του 850 μ.Χ., τα παντζάρια έχασαν για λίγο τη δόξα τους με την εμφάνιση του σπανακιού αλλά επανήλθαν δυναμικά και, μάλιστα, στις αγορές της κεντρικής Ευρώπης.

Οι βολβοί του έρωτα!
Στην Ελλάδα τα έχουμε σε υπόληψη και για λόγους που συνδέονται με τη μυθολογία μας: λέγεται ότι η Αφροδίτη έτρωγε πολλά παντζάρια για να διατηρεί τα κάλλη της και ότι οι αρχαίοι τα προσέφεραν στον Απόλλωνα σε ένδειξη αφοσίωσης. Επίσης, ο θρύλος λέει ότι, αν ένας άνδρας και μια γυναίκα δαγκώσουν το ίδιο παντζάρι, ακολουθεί σφοδρός έρωτας…

pantzaria_2
Τι μας προσφέρουν
Μπορεί τα παντζάρια να λερώνουν χέρια και ρούχα αλλά αφήνουν και καλά «σημάδια»! Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο και βιταμίνη C. Επίσης, περιέχουν φυτικές ίνες αλλά και σάκχαρα γι’ αυτό αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση.

Η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, ενώ αποτρέπει και τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ο χυμός τους ενισχύει τις αντοχές του οργανισμού, ειδικά όταν γυμναζόμαστε.
Πώς τα απολαμβάνουμε
Αγαπημένο χειμωνιάτικο κυρίως συνοδευτικό, που δίνει χρώμα και γεύση στο τραπέζι μας. Τα απολαμβάνουμε συνήθως βραστά, σε φέτες ή ξυσμένα, με ελαιόλαδο και ξίδι ή γιαούρτι με σκόρδο και καρύδια σαν παντζαροσαλάτα δηλαδή. Επιπλέον, μπορείτε να τα ψήσετε σε αλουμινόχαρτο με αλατοπίπερο και βαλσαμικό ξίδι, καθώς και να φτιάξετε μαζί τους σούπα βελουτέ ή πέστο παντζαριού με λευκό τυρί. Όσο για τα φύλλα τους, δεν είναι για πέταμα αφού μπορείτε να τα ζεματίσετε και να τα σοτάρετε με λίγα μανιτάρια και σκόρδο, να τα περιχύσετε με ξίδι και να φτιάξετε σαλάτα.

smoothie-pantzari.
 πηγη  olivemagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς. Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.