θ

Translate

15 Ιουλίου 2018

Αρχαιοελληνικής τεχνοτροπίας η επιχρυσωμένη μάσκα που βρέθηκε στη Σακκάρα

Παγκόσμια αίσθηση έχει προκαλέσει η ανακαλυψη του εργαστηρίου μουμιοποίησης στη Σακκάρα, κοντά στις πυραμίδες της Πίζας. Εκτός όμως από τις μούμιες και τα μυστικά που αναμένεται να αποκαλυφθούν, το ενδιαφέρον των αιγυπτιολόγων έχει προκαλέσει η επιχρυσωμένη μάσκα μούμιας που βρέθηκε στο σημείο.
Η μάσκα είναι από ασήμι και είναι μερικώς επιχρυσωμένη. Τα μάτια της ήταν ένθετα, με ένα μαύρο κόσμημα, από ασβεστίτη και οψιανό.
Ο επικεφαλής της αιγυπτιογερμανικής ομάδας Ραμαντάν Χουσεΐν του Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν, επισήμανε ότι πολύ λίγες μάσκες από πολύτιμα μέταλλα έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα. «Στην πλειοψηφία τους οι τάφοι των αρχαίων Αιγυπτίων αξιωματούχων είχαν ήδη λεηλατηθεί στα χρόνια της αρχαιότητας», ανέφερε κατά την παρουσίαση των ευρημάτων της Σακκάρα. Οι ληστές έκλεψαν το μεγαλύτερο μέρος από τις μάσκες των νεκρών τις οποίες κατά πάσα πιθανότητα, στη συνέχεια, τις πούλησαν.
Τυπική της αρχαίας Ελλάδας η κατασκευή της μάσκας
Ο Ραμαντάν Χουσεΐν περιέγραψε το εύρημα της μάσκας ως πολύ σημαντικό: «Από το 1939, δεν έχει ανακαλυφθεί παρόμοια μάσκα». Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι το ασήμι. «Το ασήμι ήταν σπανιότερο τότε και πιο ακριβό από το χρυσό εκείνη την εποχή». Δεδομένου ότι δεν υπήρχε ασήμι στην Αίγυπτο, πιθανόν να εισήχθη από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αιγυπτιογερμανικής ομάδας, η τεχνική κατασκευής της μάσκας είναι επίσης ενδιαφέρουσα. Τα στολίδια και ο τρόπος χύτευσης του χρυσού πάνω στο ασήμι είναι εξαιρετικός.
«Μια τέτοια τεχνική δεν ήταν διαδεδομένη στην Αίγυπτο. Αυτή ήταν περισσότερο τεχνική που ακολουθούνταν στην αρχαία Ελλάδα», σημείωσε.
Η μάσκα βρισκόταν στο πρόσωπο μιας μούμιας. Ο νεκρός μπορεί να ήταν ιερέας που έζησε μεταξύ του 7ου και του 5ου αιώνα π.Χ.. Η μούμια ανακαλύφθηκε σε νεκροταφείο νότια των πυραμίδων στη νεκρόπολη της Σακκάρα. Το συγκρότημα έχει μελετηθεί από τους αιγυπτιολόγους του Τίμπιγκεν χρησιμοποιώντας τις τελευταίες μεθόδους για δύο χρόνια. Οι πυραμίδες στη Σακκάρα είναι οι παλαιότερες πυραμίδες στην Αίγυπτο.
Για την ανακάλυψη ενός κτηρίου που πιθανότατα χρησίμευε ως εργαστήριο για την ταρίχευση του νεκρού, ο Ραμαντάν Χουσεΐν υπογράμμισε: «Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά βρέθηκε ένα κτήριο, το οποίο περιλαμβάνει χώρους για ταρίχευση και άλλες θέσεις για ταφή. Ο χώρος μπορεί να θεωρηθεί δημόσιος τάφος και έχει βάθος 30 μέτρων».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Tagesschau.de.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.