θ

Translate

29 Οκτωβρίου 2017

Ο ΗΡΩΑΣ, Ο ΔΟΣΙΛΟΓΟΣ, Ο ΜΑΣΩΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης
Χαράλαμπος Κατσιμήτρος. Στρατηγός. Μόνο στρατηγός; Ήρωας του πολέμου 1940, αρχιτέκτονας της μεγάλης νίκης. Συνάμα, όμως και δοσίλογος, καταδικασθείς σε φυλάκιση 5,5 ετών για συνεργασία με τον κατακτητή με τη συμμετοχή του στον κυβέρνηση Τσολάκογλου ως υπουργός Εργασίας...

Πέθανε μόνος και ξεχασμένος από φίλους και συμπολεμιστές. Σύμφωνα με τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, είχε την ιδιότητα του Τέκτονα και ανήκε στη στοά «Φοίνιξ» της Αθήνας.
Ήταν κι άλλα πολλά ο στρατηγός. Κατ `αρχήν ήταν ο πρώτος, πολύ πριν από τη συνάντηση του Μεταξά με τον Ιταλό πρεσβευτή, ο οποίος ήξερε την ακριβή ημέρα της ιταλικής επίθεσης. Κατά την επεξεργασία των πληροφοριών που έφτασαν στις 27 Οκτωβρίου 1940 στο στρατηγείο της VIII Μεραρχίας, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα εκδηλωθεί ιταλική επίθεση, ίσως και πριν ξημερώσει η 28η Οκτωβρίου 1940.
Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το ΓΕΣ στις 27.10.1940, και γύρω στις επτά το απόγευμα, μεταβίβασε τα ακόλουθα: «Αναφέρατε παρακαλώ εις τον Αρχηγόν του Γ.Ε.Σ. ότι η προσωπική μου γνώμη είναι ότι αύριον την πρωίαν, ίσως δε και κατά την διάρκειαν της νυκτός 27 με 28 Οκτωβρίου, θα έχωμεν ιταλικήν επίθεσιν». Το τελεσίγραφο των Ιταλών επιδόθηκε μετά από οκτώ ώρες, οπότε και άρχισε η επίθεση.

Τις πρώτες ημέρες του πολέμου, ως διοικητής της 8ης Μεραρχίας εξουδετέρωσε την εχθρική επίθεση, όμως ο Αρχιστράτηγος Α. Παπάγος, εκτιμώντας ότι ήταν μάταιη η αντίσταση τον διέταξε να εγκαταλείψει τη θέση άμυνας επί της μεθορίου και να υποχωρήσει σταδιακά προς το νότο έως την κοιλάδα του Αράχθου. Ο Χ. Κατσιμήτρος αγνόησε τη διαταγή του Αρχιστρατήγου και με την ηρωική του αντίσταση στο Καλπάκι, συντέλεσε στην τελική νίκη σε βάρος των Ιταλών.
Αν ο Χ. Κατσιμήτρος είχε υπακούσει, τότε προφανώς, η έκβαση του πολέμου θα ήταν διαφορετική. Η διαταγή του υποστράτηγου Κατσιμήτρου, κόντρα στις «εντολές» της πολιτικής και στρατιωτικής ήταν αυτή που έγραψε Ιστορία και οδήγησε στο Έπος του 1940.

apodytiriakias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.