θ

Translate

30 Οκτωβρίου 2017

ΕΚΤΑΚΤΟ – Εξόριστη η κυβέρνηση της Καταλονίας, ξεκινά…αντάρτικο – Τον επικήρυξε ο Ραχόι

Nτόμινο» εξελίξεων με την ΕΕ να ζει πρωτοφανείς καταστάσεις. Ο πρόεδρος της Καταλονίας διέφυγε στο εξωτερικό, συγκεκριμένα στο Βέλγιο, μαζί με συνεργάτες και μέλη της κυβέρνησης ενώ ο Ραχόι τον επικήρυξε! Πλέον έχουμε μια εξόριστη κυβέρνηση έτοιμη για…αντάρτικο.

Ο πρώην πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, διέφυγε από τη Μαδρίτη στις Βρυξέλλες, με πηγή της ισπανικής κυβέρνησης.
Από αριστερά προς δεξιά καταζητούνται οι:
Carles Puigdemont, Meritxell Borràs, Joaquim Forn, Meritxell Serret, Antoni Comín, και Dolors Bassa
Antoni Comín ERC (Υγείας); Joaquim Forn PDeCAT (Εσωτερικών). Dolors Bassa (Εργασίας και Κοινωνικών Σχέσεων), Meritxell Serret,  (Γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας ).
Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας φέρεται να ταξίδεψε με αυτοκίνητο ως την Μασσαλία και στη συνέχεια αεροπορικώς στις Βρυξέλλες, χωρίς ωστόσο ουδείς να τον έχει ως τώρα συναντησει δημοσίως.
Το εθνικιστικό κόμμα της Φλάνδρας N VA, το οποίο βελγικά μέσα ενημέρωσης το εμφάνιζαν να έχει καλέσει τον Κάρλες Πουτζντεμόν, προέβη σε διάψευση.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Βελγίου που βρίσκεται στην αντιπολίτευση κάλεσε τον πρωθυπουργό της χώρας Σαρλ Μισέλ να δώσει διευκρινίσεις, χωρίς προς το παρόν αυτό να συμβεί.
Νωρίτερα, βαρύτατο ήταν το κατηγορητήριο για τον Κάρλες Πουτζδεμόν κι άλλα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης. Ο γενικός εισαγγελέας υπέβαλε μηνύσεις για «επαναστατική δράση, εξέγερση και κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος» και ζητά να κληθούν για κατάθεση. Αν κατηγορηθούν και καταδικαστούν, απειλούνται με φυλάκιση 30 ετών!
Μεταξύ εκείνων στους οποίους ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας καλεί να ασκηθεί δίωξη βρίσκονται, πλην του κ. Πουτζντεμόν, καθαιρεθέντες περιφερειακοί υπουργοί.
Δίωξη θα ασκηθεί κατά και της τέως προέδρου του Κοινοβουλίου της Καταλονίας, Κάρμε Φορκαντέλ, καθώς και κατά του τέως αντιπροέδρου της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες «ο Κάρλες Πουζδεμόν θα συναντηθεί με τους «Φλαμανδούς ηγέτες»», όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα El Periodico και το τηλεοπτικό κανάλι La Sexta.
Το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Μισέλ δεν σχολίασε τις πληροφορίες για την άφιξη του καθαιρεμένου καταλανού προέδρου στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Belga, κυβερνητική πηγή, επιβεβαίωσε ωστόσο ότι ο βρίσκεται στο Βέλγιο.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Τέο Φράνκεν είχε δηλώσει λίγες ώρες νωρίτερα ότι ο τέως πρωθυπουργός της Καταλονίας θα μπορούσε να ζητήσει άσυλο σε βελγικό έδαφος.
Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης των Φλαμανδών του Βελγίου, οι οποίοι επίσης ζητούν την ανεξαρτησία τους, είχε προσφέρει μονομερώς άσυλο στον Πουτζντεμόντ, αν η Ισπανία ασκούσε δίωξη εναντίον του.
Για την ώρα δεν είναι γνωστό αν η χώρα έδωσε άσυλο στον Καταλανό ηγέτη, ενώ ο ίδιος ο Πουτζντεμόντ είχε δηλώσει ότι θα παραστεί στο καταλανικό κοινοβούλιο τη Δευτέρα, ωστόσο, φαίνεται ότι έκανε δεύτερες σκέψεις.
Σημειώνεται ότι το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT μετέδωσε ότι ο Πουτζντεμόντ βρίσκεται καθ’ οδόν προς τις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί με δικηγόρους.
«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόν μεταβαίνει στις Βρυξέλλες και βρίσκεται καθ’ οδόν» έγραψε το VRT στον ιστότοπό του. «Ο Πουτζντεμόν θα συναντηθεί εδώ με δικηγόρους και εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων» επισημαίνεται στο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου.
Στο μεταξύ η κυβέρνηση Ραχόι έχει «επικηρύξει» τον Καταλανό πρόεδρο με αντίτιμο… 6 εκατομμύρια ευρώ.
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο Κάρλες Πουτζδεμόν την… έκανε για Βέλγιο προκειμένου να γλυτώσει την σύλληψή του.
Μαζί του διέφυγαν και άλλα μέλη της περιφερειακής κυβέρνησης, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Αφού απαγγέλθηκαν στον Καταλανό πρόεδρο κατηγορίες για ανταρσία και εξέγερση κατά της Ισπανικής κυβέρνησης, στην συνέχεια «επικηρύχθηκε» για 6 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι οι κατηγορίες αυτές επιφέρουν φυλάκιση μέχρι και 30 χρόνια.
Την ίδια στιγμή μόνο… χαρούμενος δεν φαίνεται να είναι ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της εφημερίδας De Morgen, οργανωτής της «επίσκεψης» του Πουτζντεμόν στο Βέλγιο φέρεται ο πρώην εκπρόσωπος του επιτρόπου και αντιπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης στην ΕΕ, Αμαντέου Αλταφάι ο οποίος επίσης παύθηκε από τα καθήκοντά του.

.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.