α

==► Το Μαγικό Πέρασμα στο Άγνωστο   ==► Σιροπιαστό αφράτο ραβανί – Δεν φαντάζεσαι πόσο εύκολο είναι  ==► ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΕΡΑΣΕ (ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ)  ==► Τζάμπα το άγχος για τον αδερφό του Φλωρίδη – Άρειος Πάγος: Πρόεδρος η Αναστασία Παπαδοπούλου – Νέος εισαγγελέας ο Κωνσταντίνος Τζαβέλλας  ==► «Δεν είμαι προφήτης»: Σε πανικό οι Ιάπωνες για τεράστιο σεισμό σήμερα εξαιτίας ενός μάνγκα – Η έκκληση της κυβέρνησης  ==► Η Μάχη του Μαραθώνα (1824)  ==► Το δημοψήφισμα του 2015: Πώς φτάσαμε από τα δάκρυα χαράς στο ποτάμι φόρων και περικοπών   ==► ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ:.... Έλα ευρώ στον τόπο σου!!!   ==► Το αιχμηρό σκίτσο της «Αυγής» για τα δύο χρόνια από το δημοψήφισμα: Είπαμε «Οχι» και ψηφίσαμε τα πάντα  ==► ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: Η διαπλοκή σύσσωμη συνιστά “Ναι”. Εσύ;...ΝΑΙ ΣΤΟ ΣΚΥΨΙΜΟ...ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ......ΟΧΙ ΡΕ...ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ....!!!!!  ==► Μήλος: Διαδρομές στον εσωτερικό και εξωτερικό κόσμο της ομορφιάς  ==► Η ιστορία του μπικίνι  ==► Η απίστευτη ιστορία του Αμερικάνου φαντάρου που πολέμησε στο πλευρό του Κόκκινου Στρατού και ερωτεύτηκε τη γυναίκα διοικητή του   ==► Μάχη του Κουρσκ (1943): H μεγαλύτερη μάχη τεθωρακισμένων στην Ιστορία (βίντεο)  ==► Ευρωλιγούρη Εγκώμιον  ==► Η φωτιά στην Ιεράπετρα έφτασε μέχρι και τη θάλασσα  ==► Η γυναίκα του Ζελένσκι εν μέσω πολέμου αγοράζει Bugatti Tourbillon αξίας 4,5 εκατομμυρίων..΄Δωσε κι αλλα λεφτά του Έλληνα Κυριάκο!!  ==► Ήρθε η ώρα και για τη θεούσα με τις μίζες!   ==► Όταν ο Άγγελος έστειλε την Ελλάδα στα ουράνια: 21 χρόνια από το έπος του 2004 (vids)  ==► Ακόμα σε θυμούνται η Σάντος και ο Πελέ...(Βιντεο)  ==► Το Ρεφραίν & άλλα δισκοπωλεία.  ==► Η «Ημέρα της Ανεξαρτησίας» των ΗΠΑ  ==► «Πουλάς Ελλάδα, Μακρυγιάννη»;! ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΧΙ ΤΑ ΘΕΡΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΑΡΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΡΑΓΚΟΙ ΥΠΟΚΛΙΝΟΝΤΑΝ!!!  ==► Ποια η αλήθεια για τη φυλή Χούνζα; Αυτοαποκαλούνται "απόγονοι του Μεγαλέξανδρου" και έχουν ανοσία στον καρκίνο!  ==► Ο μύθος του Καιάδα. Οι Σπαρτιάτες δεν πέταγαν στη χαράδρα τα ασθενικά παιδιά, αλλά προδότες, εγκληματίες και αιχμαλώτους...     By The best widgets

Translate

07:52:56 AM

06/07/2025

15.6.25

Μάγκνα Κάρτα

Ο καταστατικός χάρτης δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, τον οποίο παραχώρησε στους άγγλους υπηκόους του ο βασιλιάς Ιωάννης ο Ακτήμων στις 15 Ιουνίου 1215, μπροστά στην απειλή εμφύλιου πολέμου. Ο πρωτότυπος τίτλος του εγγράφου στα λατινικά είναι Magna Carta Libertatum (Μεγάλος Χάρτης των Ελευθεριών)
και ως «Μάγκνα Κάρτα» έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη εμβρυακή μορφή διακήρυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Ιωάννης του οίκου των Πλανταναγετών, ο επονομασθείς Ακτήμων διότι έχασε την κληρονομιά των γαλλικών κτήσεων από τον πατέρα του λόγω της συμμαχίας του με τον εχθρό, βασίλεψε από το 1199 έως τον θάνατό του το 1216 και προσπάθησε να κυβερνήσει απολυταρχικά τη χώρα του, όπως και οι προκάτοχοί του. Επέβαλε μεγάλους φόρους στους ευγενείς, στον κλήρο και στις πόλεις και παραβίαζε τα φεουδαλικά δικαιώματα των ευγενών. Όλα αυτά δημιούργησαν γενική δυσαρέσκεια κι ένωσαν εναντίον του τους άγγλους ευγενείς, τον ανώτερο κλήρο και τους αστούς σε ανοιχτή εξέγερση.
Ο βασιλιάς απομονώθηκε και αναγκάστηκε στις 15 Ιουνίου 1215 να υπογράψει ένα έγγραφο με μεγάλη σημασία, τη «Μάγκνα Κάρτα», όπου για πρώτη φορά ορίζονταν δικαιώματα των πολιτών κι έμπαιναν περιορισμοί στη βασιλική εξουσία. Τα σημαντικότερα σημεία - διατάξεις του εγγράφου αυτού ήταν τα ακόλουθα:
  • Κάθε εισφορά ή νέος φόρος έπρεπε, προτού επιβληθεί, να εγκριθεί από το Συμβούλιο του Βασιλείου, που το συγκροτούσαν ανώτεροι κληρικοί και ευγενείς.
  • Αναγνωρίστηκαν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες της Εκκλησίας.
  • Καθορίστηκαν τα φεουδαλικά δικαιώματα του βασιλιά, καθώς και των άλλων αρχόντων, πάνω στους υποτελείς τους, σ’ όλη την ιεραρχία.
  • Κανένας πολίτης δεν επιτρεπόταν να συλληφθεί, να φυλακιστεί, να εξοριστεί και γενικά να διωχθεί αυθαίρετα, παρά μόνο όπως όριζαν οι νόμοι και με τη νόμιμη διαδικασία.
  • Το εμπόριο στη χώρα, σε καιρό ειρήνης, μπορούσε να διεξάγεται ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς, από Άγγλους και ξένους.
  • Εάν τυχόν ο βασιλιάς παραβίαζε τον χάρτη, οι ευγενείς είχαν δικαίωμα να αντισταθούν.
Είναι αλήθεια ότι η «Μάγκνα Κάρτα» προστάτευε πρώτα τα δικαιώματα των ευγενών και του ανώτερου κλήρου και ύστερα των άλλων τάξεων. Έχει, όμως, μεγάλη σημασία το ότι για πρώτη φορά καθορίζονταν και προστατεύονταν βασικά δικαιώματα πολιτών κι έμπαιναν περιορισμοί στην αυθαιρεσία του μονάρχη.
sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς. Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.