θ

Translate

31 Μαρτίου 2017

Εικονική προσβολή της νήσου Παναγιά από δύο τουρκικά F-16 πριν από λίγο – Η Άγκυρα τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί στο Αιγαίο

Μια νέα υπέρπτηση πάνω από τη νήσο Παναγιά πραγματοποίησαν πριν από λίγη ώρα τουρκικά μαχητικά δείχνοντας με τον τρόπο αυτό πώς η Άγκυρα είναι αποφασισμένη το επόμενο διάστημα και όσο το δημοψήφισμα στην Τουρκία παραμένει αμφίρροπο να ξεδιπλώσει όλες της τις αξιώσεις στο Αιγαίο. Σημειώνεται πώς
για την Κυριακή 2 Απριλίου έχει δεσμεύσει με NAVTEX περιοχή στο νοτίως του Καστελόριζου για άσκηση με πραγματικά πυρά.
Η πτήση πάνω από τη νήσο Παναγιά σημειώθηκε στις 10:44 από δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16, τα οποία είχαν παραβιάσει το FIR Αθηνών μόλις ένα λεπτό πριν Πέταξαν σε ύψος 17.000 ποδών. Είναι η δεύτερη υπέρπτηση αυτή την εβδομάδα από τουρκικά μαχητικά την ώρα που διεξάγεται στο Αιγαίο η μεγάλη αεροπορική, πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος» με τη συμμετοχή συνολικά 36 αεροσκαφών από ΗΠΑ, Ισραήλ, ΗΑΕ και Ιταλία.
Δεν είναι όμως μόνο αυτές οι προκλήσεις που δείχνουν πώς η Τουρκία πηγαίνει σε περαιτέρω κλιμάκωση την ένταση στο Αιγαίο. Την Τρίτη ο Ρ.Τ. Ερντογάν μίλησε για «ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα» στο Αιγαίο και σκληρή στάση στο Κυπριακό στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, δύο εβδομάδας πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Τη στιγμή μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος», την οποία διεξάγει η Πολεμική μας Αεροπορία με τη συμμετοχή αεροσκαφών από τέσσερις ξένες χώρες ακόμη (ΗΠΑ, Ισραήλ, ΗΑΕ και Ιταλία) η Τουρκία επιλέγει να προκαλέσει με την έκδοση νέας NAVTEX για αεροναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά νότια του Καστελόριζου στις 2 Απριλίου.
Η περιοχή δεν είναι τυχαία. Στο Καστελόριζο αναπτύχθηκαν σενάρια της «Ηνίοχος», ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη δύο ακόμη ασκήσεις, η «Noble Dina» στην οποία συμμετέχουν Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισραήλ και Κύπρος και μια έρευνας-διάσωσης με τη συμμετοχή δυνάμεων από Γαλλία και Κύπρο.
Με το Αιγαίο και την Κύπρο ασχολήθηκε ιδιαιτέρως ο Ερντογάν μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας προαναγγέλλοντας περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης της Τουρκίας. Ειδικά για το Αιγαίο ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει την δημιουργία τετελεσμένων», ενώ στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας επισημαίνεται ότι «έγινε περιεκτική αξιολόγηση των διαφορών στο Αιγαίο και των νόμιμων και ζωτικών δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας στο Αιγαίο, σε σχέση με τις εξελίξεις της τελευταίας περιόδου». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.