θ

Translate

13.9.24

Το πρώτο ευρωπαϊκό ματς του Θρύλου

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1959 ο Θρύλος έγραψε Ιστορία.
 Ο Ολυμπιακός παραχωρεί ισοπαλία 2-2 στη Μίλαν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Είναι η πρώτη εμφάνιση ελληνικής ομάδας στη διοργάνωση. Ο αγώνας ήταν στο πλαίσιο της τέταρτης σεζόν του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, προγόνου του σημερινού Τσάμπιονς Λιγκ.
Τηλεόραση δεν υπήρχε και η δυνατότητα να δει κάποιος από κοντά παίκτες μεγάλης αξίας δεν ήταν εφικτή για όλους. Το τέλος του αγώνα βρήκε τον Ολυμπιακό να έχει σημειώσει μια μεγάλη για τα χρονικά επιτυχία, υποχρεώνοντας σε ισοπαλία 2-2 τους πρωταθλητές Ιταλίας. Στο 19′ ο Υφαντής εκτελεί κόρνερ, ο Κώστας Παπάζογλου απογειώνεται, βρίσκει την μπάλα και τη στέλνει στα δίχτυα και μέσα σε πανδαιμόνιο κάνει το 1-0. Στο 33′ ο Λίντχολμ βρίσκει δεξιά τον Ντανόβα.
Οι Σούλης και Στεφανάκος ολιγωρούν, η μπάλα φτάνει στον Αλταφίνι, που με κεφαλιά ισοφαρίζει (1-1). Στο 45' ο Μπέμπης βρίσκει τον Υφαντή, ο οποίος είναι κλεισμένος μέσα στην περιοχή από τους Οκέτα και Μαλντίνι. Ο σέντερ φορ του Ολυμπιακού, όμως, καταφέρνει να ελευθερωθεί με εξαιρετικό ελιγμό και σουτάρει για το γκολ (2-1). Στο 76' ο Λίντχολμ από αριστερά κόβεται με φάουλ από τον Πολυχρονίου. Εκτελεί, βρίσκει τον Αλταφίνι, που με κεφαλιά ισοφαρίζει (2-2).
Ο ύμνος του Ολυμπιακού παίχτηκε 32 φορές από τα μεγάφωνα του γηπέδου μέχρι να αρχίσει το ματς. Ο αγώνας είχε ξεσηκώσει όλους τους Έλληνες φιλάθλους. Ακόμα και τους αντιπάλους του Ολυμπιακού Έλληνες ποδοσφαιριστές. Έτσι, αντιπροσωπεία ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού με τους Νεμπίδη, Λινοξυλάκη και Αγγελόπουλο επισκέφθηκαν τους «ερυθρόλευκους» στο ξενοδοχείο όπου είχαν καταλύσει, τους προσέφεραν ανθοδέσμη, φωτογραφήθηκαν και τους ευχήθηκαν «καλή επιτυχία». Τα 20.482 εισιτήρια απέφεραν το εκπληκτικό ρεκόρ του 1.268.000 δρχ., ποσό απίστευτο για την εποχή. Η ρεβάνς έγινε δέκα μέρες αργότερα στο Μιλάνο και ο Ολυμπιακός έχασε 3-1, αλλά είχε γράψει Ιστορία απέναντι στη Μίλαν του Σουηδού Νιλς Λίντχολμ.
Oι ενδεκάδες με τις οποίες αγωνίστηκαν οι δύο ομάδες στο ιστορικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο παιχνίδι της 13ης Σεπτεμβρίου 1959:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπρούνο Βάλε): Σάββας Θεοδωρίδης, Ηλίας Ρωσσίδης, Θανάσης Κίνλεϊ (Σούλης), Μίμης Στεφανάκος, Κώστας Πολυχρονίου, Μπάμπης Κοτρίδης, Κώστας Παπάζογλου, Γιώργος Σιδέρης, Ηλίας Υφαντής, Θανάσης Μπέμπης, Στέλιος Ψύχος.
ΜΙΛΑΝ (Λουίτζι Μπονιζόνι): Τζανκάρλο Γκαλέζι, Άλφιο Φοντάνα, Τσέζαρε Μαλντίνι, Φραντσέσκο Ζαγκάτι, Νιλς Λίντχολμ, Βιτσέντσο Οκέτα, Τζανκάρλο Ντανόβα, Κάρλο Γκάλι, Ζοζέ Αλταφίνι, Ερνέστο Γκρίλο, Γκαστόνε Μπεάν.
 πηγη fosonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.