θ

Translate

5 Μαΐου 2024

Αρνί και κατσίκι: Πόση ώρα τα ψήνουμε στο φούρνο και στη σούβλα;

Πως θα καταλάβεις ότι το ψητό σου είναι έτοιμο
Σήμερα Κυριακή του Πάσχα την τιμητική τους έχουν το αρνί και το κατσίκι και κάποιοι επιλέγουν παραδοσιακό σούβλισμα στα κάρβουνα και άλλοι το ψήσιμο στο φούρνο. Ωστόσο, πόση ώρα θέλει στην κάθε περίπτωση; Καταρχήν είναι σημαντικό να ξέρετε ότι για ένα αρνί 8 – 10 κιλών στη σούβλα υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούμε γύρω στα 15 κιλά κάρβουνα.
Η προετοιμασία της φωτιάς θα μας πάρει περίπου 30 – 45 λεπτά, ειδικά αν δεν έχουμε εμπειρία.
Πως θα καταλάβεις ότι το ψητό σου είναι έτοιμο
Πέραν του χρόνου που θα αναφέρουμε λίγο πιο κάτω η αρχική ένδειξη ότι το αρνάκι ή το κατσικάκι φτάνει στην τελική ευθεία και είναι έτοιμο, είναι όταν πλέον οι αρθρώσεις στα μπούτια του αποκαλυφθούν και φανεί κόκκαλο και έχει δορίσει εξωτερικά.
Το καλό ψήσιμο ενός μεγάλου αρνιού βάρους 12-14 κιλών γίνεται σε χαμηλή φωτιά και χρειάζεται περίπου 5 ώρες. Αν είναι μικρότερο, βάρους 8-10 κιλών χρειάζεται 4 ώρες περίπου ανάλογα με το πόσο δυνατή είναι η φωτιά.
Αν θέλουμε το αρνί μας να είναι έτοιμο μέχρι το μεσημέρι θα πρέπει να το τοποθετήσουμε στη φωτιά το αργότερο μέχρι της 8.30 το πρωί. Για μεγαλύτερο σε ηλικία ζώο, ακόμα και το ίδιο βάρος να έχει, χρειάζεται περισσότερος χρόνος (γύρω στις 6 ώρες). Ο χρόνος ψησίματος, βέβαια, εξαρτάται από τη δύναμη της φωτιάς και, φυσικά, την ένταση του αέρα.
Για το αρνί στο φούρνο παίζει σημαντικό ρόλο το μέρος του ζώου και τα κιλά. Θα πολογίζετε για ένα μπούτι 1,5 κιλού περίπου 1,5 ώρα
 πηγη pronews.gr
 μονταζ teo 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.