θ

Translate

19 Δεκεμβρίου 2023

Λογαριασμοί ρεύματος: Στο σκοτάδι των χρωματιστών τιμολογίων οι καταναλωτές

Με τρικ και εσωτερικές ανακατατάξεις απαντούν οι παίκτες στη νέα «κανονικότητα» της τιμολόγησης του ρεύματος από τον Ιανουάριο, αλλά και στο «ειδικό» πράσινο τιμολόγιο που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. . Έτσι προκαλείται περαιτέρω σύγχυση στα νοικουριά, καθώς ακόμη δεν είναι γνωστές οι τελικές τιμές σε κανένα κυμαινόμενο τιμολόγιο, ενώ δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για την εξέλιξη των τιμών από μήνα σε μήνα.

Το αποτέλεσμα είναι αυξημένα τιμολόγια (κιλοβατώρα+πάγιο) ανεξαρτήτως χρώματος και κανένα φως για τους καταναλωτές, ενώ και η χονδρεμπορική απελευθερώνεται από τα δεσμά της ανάκτησης μέρους των υπερκερδών. Πάντως, και σε αυτές τις πρακτικές πρωτοστατεί η ΔΕΗ, επαναβεβαιώνοντας ότι έχει χαθεί κάθε επαφή με τον άλλοτε κοινωνικό της ρόλο. Φαίνεται πως βασικό μέλημα ΔΕΗ και κυβέρνησης, τουλάχιστον κατά τον πρώτο μήνα του χάους της μετάβασης στην ελεύθερη αγορά και στα κόστη της, είναι να περάσουν όσο το δυνατό πιο κεκαλυμμένα το τέλος των επιδοτήσεων και την παγίωση ανατιμήσεων.
Προσοχή στις εκπτώσεις
Μια βασική παράμετρος που θα πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές στα κυμαινόμενα τιμολόγια, δηλαδή στο πράσινο και στο κίτρινο, είναι οι εκπτώσεις που προσφέρουν οι προμηθευτές. Θυμίζουμε ότι το ένα σκέλος των τιμολογίων αυτών αφορά τη λεγόμενη «βασική τιμή» και το άλλο συνδέεται με το τι θα βγάλει ο «μηχανισμός διακύμανσης» (δηλαδή η ρήτρα), ο οποίος συνδέεται απευθείας με τη χονδρεμπορική τιμή του τρέχοντος μήνα και δεν έχει ακόμη «κλείσει» (εικόνα θα έχουμε στις 30 Δεκεμβρίου και τελικές ανακοινώσεις την Πρωτοχρονιά). Σήμερα γνωρίζουμε μόνο το πρώτο κομμάτι, και μάλιστα η ΔΕΗ δίνει τον τόνο με δύο τιμές: βασική τιμή και τελική βασική τιμή, που περιλαμβάνει έκπτωση 20%. Αυτό σημαίνει ότι η βασική τελική τιμή μπορεί να ισχύει για τον Ιανουάριο, αλλά όχι απαραίτητα για τους επόμενους μήνες, καθώς μπορεί να αλλάξει, να μειωθεί ή και να εκλείψει η έκπτωση. Έτσι, η τελική βασική τιμή μάλλον δεν είναι σταθερή. Θυμίζουμε ότι, κατά τη ρύθμιση του ΥΠΕΝ για το «ειδικό» τιμολόγιο, η βασική τιμή πρέπει να παραμείνει στα ίδια επίπεδα για έξι μήνες.

Ποια τιμή θα ισχύει όμως μέχρι και τον Ιούνιο; Η βασική τιμή διαμορφώνεται σε 16-17,2 λεπτά/κιλοβατώρα, ενώ η τελική βασική τιμή (με έκπτωση 20%) σε 12,8-13,76 λεπτά/κιλοβατώρα. Πρόκειται για μεγάλη διαφορά, και μάλιστα χωρίς τη ρήτρα που θα διαμορφώσει την τελική τελική τιμή. Μήπως εδώ υπάρχει κάποια παρέκκλιση από τα θεσμοθετημένα; Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι αρκετοί προμηθευτές που δεν είχαν περιλάβει αρχικά εκπτώσεις τώρα εμφανίζονται έτοιμοι να το πράξουν, με μπούσουλα τη ΔΕΗ και τη συναίνεση της κυβέρνησης.
 πηγη karditsastakra
μονταζ  teo  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.