Το κόστος είναι δυσβάσταχτο για τα οικονομικά του μέσου νοικοκυριού, ειδικά σε συνθήκες κρίσης, με τον υψηλό πληθωρισμό να δυσχεραίνει την ικανοποίηση ακόμη και βασικών αναγκών.
Οι ξαπλώστρες στις – άλλοτε ελεύθερες για όλους – ελληνικές παραλίες έχουν μετατραπεί σε βιομηχανία με τζίρο εκατομμυρίων ευρώ. Οι διαμάχες μεταξύ των επαγγελματιών που εκμεταλλεύονται τις πλαζ λαμβάνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καταγγελίες εκτοξεύονται ένθεν κακείθεν, ενώ στον χώρο έχουν εισέλθει και μεγάλες εταιρείες που αλλάζουν άρδην το τοπίο.
Ενδεικτικά της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι τα επεισόδια που προκλήθηκαν πρόσφατα στο Δημαρχείο Ρόδου, λίγο πριν ξεκινήσει ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκμετάλλευση της κεντρικής παραλίας του νησιού. Στον πρώτο όροφο του κτιρίου, έξω από το γραφείο του αρμόδιου αντιδημάρχου, εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους με κλωτσιές, μπουνιές, βρισιές και απειλές, μία γυναίκα να λιποθυμά και έναν άνδρα να… κόβει τις φλέβες του μετά από γροθιά που έριξε οργισμένος σε κάδρο.
Ολα ξεκίνησαν όταν μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες με έδρα την Αθήνα αποφάσισαν να λάβουν μέρος στον σχετικό διαγωνισμό, διεκδικώντας την εκμετάλλευση της κεντρικής παραλίας της Ρόδου, από το Καζίνο μέχρι το Ενυδρείο, αλλά και άλλων δημοφιλών πλαζ, όπως της Τσαμπίκας. Με τον τρόπο αυτό επεδίωξαν να θέσουν εκτός συναγωνισμού την κοινοπραξία μικροεπαγγελματιών που έχουν την εκμετάλλευση της συγκεκριμένης περιοχής επί πολλά έτη. Οταν οι δικηγόροι που εκπροσωπούσαν τις εταιρείες εμφανίστηκαν στο Δημαρχείο, το κλίμα έγινε εκρηκτικό και η κατάσταση παρεκτράπηκε.
Τελικώς, οι θέσεις κατακυρώθηκαν στην κοινοπραξία των «ομπρελάδων» της Ρόδου, όμως οι εταιρείες επενδύσεων από την Αθήνα υποστηρίζουν πως οι πλειστηριασμοί είναι άκυροι, διότι οι εκπρόσωποί τους δεν κατάφεραν να μπουν στην αίθουσα και να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Ετσι, όλα δείχνουν πως η υπόθεση θα έχει συνέχεια μέσω της δικαστικής οδού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου