Στις 10 Ιανουαρίου του 1965 ο 24χρονος Νίκος Γιούτσος, που νωρίτερα είχε μεταγραφεί από την ουγγρική Τσέπελ (Czepel) στον Ολυμπιακό, κάνει το ντεμπούτο του σε αγώνα εναντίον του Παναθηναϊκού. Το παιχνίδι είχε γίνει στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και είχε λήξει ισόπαλο 1-1 με σκόρερ τους Ανδρέα Παπαεμμανουήλ και Παύλο Γρηγοριάδη.
Δεκαεπτά ημέρες μετά το ντεμπούτο του με τα ερυθρόλευκα πέτυχε το πρώτο του γκολ, στο ιστορικό 0-4 του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Παιδί πολιτικών προσφύγων, γεννημένος στο σλαβόφωνο χωριό Κονόμλαντι (μετέπειτα Μακροχώρι) στην Καστοριά το 1941. Αγωνιζόμενος αρχικά με το όνομα Γιούτσοφ, θα διαπρέψει με τους «ερυθρόλευκους» και θα αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου το Μακροχώρι βομβαρδίστηκε ανηλεώς από τον εθνικό στρατό και 69 χωριανοί έχασαν τη ζωή τους.
Έτσι, οι αντάρτες του ΔΣΕ σε συνεννόηση με τους γονείς των παιδιών πήραν 219 παιδιά απ’ το χωριό και τα μετακίνησαν στις Λαϊκές Δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης όπου θα ήταν ασφαλή. Ανάμεσά τους και ο Γιούτσος με την αδερφή του. Μόνοι τους! Ο πατέρας τους είχε πεθάνει και η μητέρα τους είχε ξαναπαντρευτεί.
Μέσα από πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια κατάφερε να αναδειχθεί ως άνθρωπος και ως ποδοσφαιριστής. Στη δεκαετία που αγωνίστηκε με τα χρώματα του Ολυμπιακού, 1964-1974, σήκωσε τέσσερα πρωταθλήματα και τέσσερα Κύπελλα, ενώ λατρεύτηκε όσο λίγοι ποδοσφαιριστές της πειραιώτικης ομάδας.
Η ιαχή «Έμπαινε, Γιούτσο, έμπαινε», που ακούστηκε στις εξέδρες, έγινε το σλόγκαν που τον συνόδεψε σε όλη του την καριέρα, αλλά και τη ζωή του. Ο Νίκολα, Νικολάι ή Μίκλος Γιουτσόφ νίκησε στον προσωπικό του αγώνα και κατάφερε να κάνει μια αξιοζήλευτη καριέρα, αφήνοντας ένα όνομα που λατρεύεται από κάθε παλαιό φίλαθλο του Ολυμπιακού!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου