«Αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που το Πακιστάν βιώνει αυτό που χαρακτηρίζεται ως "έτος δίχως άνοιξη"» είπε η υπουργός Κλιματικής Αλλαγής της χώρας, Sherry Rehman.
Τον περασμένο μήνα στο Νέο Δελχί κατεγράφησαν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών επί επτά συναπτές ημέρες, τη στιγμή που η μέση θερμοκρασία για τον μήνα είναι περί τους 3 βαθμούς κάτω. Σε ορισμένες περιοχές, μάλιστα, έκλεισαν τα σχολεία, για την προστασία των μαθητών, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν να απέχουν από τις δραστηριότητές τους για να προστατευθούν από τον καύσωνα.
Οι θερμοκρασίες στη χώρα αναμένεται να πέσουν αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το IMD, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν πως η κλιματική κρίση θα φέρνει πιο συχνά και μεγαλύτερα σε διάρκεια κύματα καύσωνα, τα οποία θα επηρεάζουν περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άτομα στις δύο χώρες.
Η Ινδία, άλλωστε, είναι ανάμεσα στις χώρες που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, όπως έχει προειδοποιήσει η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).
«Αυτός ο καύσωνας είναι σίγουρα πρωτοφανής» είπε η Dr. Chandni Singh, ανώτατη ερευνήτρια στο Ινδικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Οικισμών. «Έχουμε δει μία αλλαγή στην ένταση, την περίοδο έλευσης και τη διάρκεια. Αυτό προέβλεψαν οι ειδικοί σε θέματα κλίματος και αυτό θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην υγεία» προειδοποίησε.
Χάθηκαν σοδειές
Στην Ινδία οι καύσωνες είναι συχνοί από τον Μάιο και τον Ιούνιο, αλλά φέτος οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί σημαντικά από τον Μάρτιο και Απρίλιο.
Στη βόρεια επαρχία της Παντζάμπ, γνωστή και ως «το καλάθι με το ψωμί της Ινδίας», οι ακραίες συνθήκες δεν επηρεάζουν μόνο στους πολίτες αλλά και τα χωράφια, που τρέφουν πάμπολλες οικογένειες.
Ο Gurvinder Singh, διευθυντής γεωργίας στην περιοχή, επεσήμανε πως η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 7 βαθμούς τον Απρίλιο, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή σιταριού.
«Εξαιτίας του καύσωνα είχαμε απώλειες πάνω από 500 κιλά ανά εκτάριο» είπε.
Ακόμα ένα πρόβλημα που εντοπίζεται στη χώρα είναι οι διακοπές ρεύματος, λόγω της αυξημένης ζήτησης. Περιοχές μένουν χωρίς ηλεκτρισμό ακόμα και 9 ώρες ημερησίως.
Τα αποθέματα άνθρακα μειώθηκαν σημαντικά σε τρία από τα πέντε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στο Δελχί και ακυρώνονται εκατοντάδες διαδρομές επιβατηγών τρένων, ώστε να φτάσουν στην περιοχή εμπορικά τρένα με προμήθειες άνθρακα.
Η Chandni Singh επισημαίνει την ανάγκη καλύτερης, μελλοντικής, προετοιμασίας για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά τονίζει πως και αυτό έχει όρια. «Αυτός ο καύσωνας δοκιμάζει τις αντοχές της ανθρώπινης επιβίωσης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου