θ

Translate

10 Απριλίου 2022

Από τις ψηφιακές συντάξεις Βρούτση στις «φαστ τρακ συντάξεις Χατζηδάκη» και στη… μαϊμού

Χρησιμοποιώντας διαρκώς ανακυκλωμένα «υλικά» από το 1980 μέχρι σήμερα ο υπουργός Εργασίας, προφανώς για προεκλογικούς λόγους, δίνει νέες υποσχέσεις, αυτή τη φορά για «φαστ τρακ συντάξεις» – Με «κατά δήλωση» στοιχεία θα εκδίδονται συνταξιοδοτικές αποφάσεις και τα λάθη θα αναζητούνται μετά την αποχώρηση από το ταμείο…

– «Μη ψειρίζετε την μαϊμού» και βγάλτε συντάξεις, ζητά από τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ ο υπουργός, σαν να τους λέει να μην είναι και ιδιαίτερα σχολαστικοί, τη στιγμή που το σχέδιο του για επίσπευση των διαδικασιών μέσω της εμπλοκής ιδιωτών «ναυαγεί». Η εισφορά τους φαίνεται ότι κυμαίνεται στο 0,09% επί του συνόλου των αποφάσεων που εκδίδονται

Σε νέες υποσχέσεις – «πυροτεχνήματα» προχώρησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης προς όσους βρίσκονται -ή θα βρεθούν σύντομα- στην αναμονή για αρκετά χρόνια μέχρι να λάβουν τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις. Από τις «ψηφιακές συντάξεις μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα» του προκατόχου του κ. Γιάννη Βρούτση (ένα σχέδιο στο οποίο η κυβέρνηση γύρισε την πλάτη όταν έγινε αλλαγή προσώπων στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας) ο κ. Χατζηδάκης υποσχέθηκε «συντάξεις fast track» και… «εμπιστοσύνης» (συντάξεις «κατά δήλωση»;). Και επιβεβαίωσε ότι «ναυαγεί», πριν καλά καλά εφαρμοστεί, το σχέδιό του για την επίσπευση της διεκπεραίωσης των εκκρεμών συνταξιοδοτικών υποθέσεων με την εμπλοκή ιδιωτών.

Στην παρέμβασή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το Σάββατο 9 Απριλίου, ο υπουργός μοίρασε υποσχέσεις οι οποίες μοιάζουν με επικοινωνιακές «φούσκες» ενόψει ενδεχόμενων εκλογών, που μπορεί μάλιστα να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που τυχόν θα λύσουν, αφού δεν βασίζονται σε ένα συνολικό πλάνο – προϊόν γνώσης, εξέτασης και ανάλυσης των χρόνιων αλλά και των νεότερων παθογενειών του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος. Έκανε λόγο για ένα επερχόμενο, νέο πακέτο ρυθμίσεων – εγκυκλίων μετά το Πάσχα για την επιτάχυνση της έκδοσης των συντάξεων, που φαίνεται ότι θα στηρίζεται σε «εκπτώσεις» επί της διαδικασίας τήρησης της νομοθεσίας (γεγονός το οποίο θα προκαλέσει αδικίες σε βάρος ασφαλισμένων και ακόμη μεγαλύτερο μπάχαλο στις αποδεκατισμένες από προσωπικό υπηρεσίες του ΕΦΚΑ).

Συντάξεις φαστ τρακ και συντάξεις εμπιστοσύνης ή… συντάξεις κατά δήλωση!

Ποιες θα είναι οι δύο βασικότερες παρεμβάσεις του «ασφαλιστικού Χατζηδάκη», όπως ανέφερε ο υπουργός; Oι συντάξεις «fast track» και «εμπιστοσύνης», στις οποίες ο υπουργός υπόσχεται ότι θα φτάσει ως εξής:

1) Έκδοση συντάξεων «fast track» για τις νέες συντάξεις: Από εδώ και στο εξής, κατά τον κ. Χατζηδάκη, ο ΕΦΚΑ θα είναι υποχρεωμένος να εκδίδει συντάξεις εντός τριών μηνών, να ολοκληρώνει δηλαδή τον σχετικό έλεγχο εντός αυτού του διαστήματος.

Ενδιαφέρουσα σημείωση, σε σχέση με αυτή την «πρωτοποριακή» ιδέα: Σχετική νομοθεσία υφίσταται από τις αρχές της δεκατείας του 1980, έχει επανέλθει από την εποχή Γιαννίτση με νομοθετικές επικαλύψεις πολλές φορές, αλλά δεν τηρείται λόγω αρκετών υπαρκτών προβλημάτων που εξακολουθούν να υφίστανται (κομματικοποίηση, αδιαφορία και έλλειψη πολιτικής βούλησης με στόχο τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, έλλειψη υποδομών και προσωπικού, κ.λπ.).

Επίσης, όπως ανέφερε ο υπουργός, αν η προθεσμία αυτή δεν τηρείται, τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες για να εκδώσουν την απόφαση θα πρέπει να στηρίζονται σε δυο δεδομένα: Αφενός στα  στοιχεία που περιέχει το ηλεκτρονικό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» για το ασφαλιστικό ιστορικό του αιτούντος, αφετέρου στα επιπλέον στοιχεία που έχει ο ίδιος προσκομίσει για τον χρόνο της ασφάλισής του.  «Ο έλεγχος δηλαδή θα γίνεται στη βάση αυτών μόνο των στοιχείων και η σύνταξη θα βγαίνει σε χρόνο-ρεκόρ. Πρόκειται για καινοτομία όχι μόνο για τον Φορέα, αλλά και για τη  δημόσια διοίκηση συνολικά», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Αυτό σημαίνει ότι το μέτρο αυτό θα αρχίσει να αποδίδει μετά από καμία δεκαπενταετία, όταν με το καλό φτάσει προς η συνταξιοδότηση η γενιά που μπήκε για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, από τη δεκαετία του 1990 και μετά. Οι υπόλοιποι μπορούν (θέλουν, δεν θέλουν) να συνεχίσουν να περιμένουν.

2) Συντάξεις εμπιστοσύνης: Όπως σημείωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αυτό το επερχόμενο μέτρο, το οποίο φαίνεται ότι θα στηριχθεί σε «εκπτώσεις» επί της τήρησης των δικλείδων ασφαλείας της νομοθεσίας (τόσο για τα συμφέροντα των ασφαλισμένων, όσο και για τη διασφάλιση της τήρησης των απαραίτητων ελέγχων για την προστασία του δημόσιου χρήματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων του ΕΦΚ) θα αφορά στο «στοκ» των εκκρεμών συντάξεων (ο όρος «απόθεμα» προφανώς δεν καλύπτει το επικοινωνιακό -τοπ- επίπεδο των «αρίστων»).

Σε αυτή την περίπτωση, μάλιστα, δεσμεύτηκε ο κ. Χατζηδάκης, η διαδικασία θα είναι ακόμη ταχύτερη: Για τους συνταξιούχους δηλαδή που είναι ήδη σε αναμονή, η σύνταξη θα εκδίδεται με βάση τα στοιχεία του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», τα στοιχεία που έχουν οι ίδιοι προσκομίσει στον ΕΦΚΑ, αλλά και με βάση τις δηλώσεις τους για επιπλέον ασφαλιστικό χρόνο, ακόμα και αν γι’ αυτές δεν έχουν υποβάλει αποδεικτικά!

Σχέσεις… εμπιστοσύνης

Δηλαδή, η σύνταξη θα εκδίδεται «κατά δήλωση» θα μπορούσε ένας ασφαλισμένος να ρωτήσει τον κ. Χατζηδάκη καλοπροαίρετα; Από τους Δελφούς ο υπουργός, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ήταν σαφής: «χωρίς περαιτέρω έλεγχο, με βάση τη δήλωση – ”απάντηση” του ασφαλισμένου στο ιστορικό ασφαλιστικό που λαμβάνει από τον ΕΦΚΑ  θα βγαίνει η σύνταξη. Γι’ αυτό και η διαδικασία σε αυτή την περίπτωση θα είναι ακόμη ταχύτερη και θα στηρίζεται στην εμπιστοσύνη του κράτους προς τον ασφαλισμένο».

«Και στις δυο περιπτώσεις», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης, «ο ΕΦΚΑ θα διενεργεί εκ των υστέρων ελέγχους για να διαπιστώσει εάν τα στοιχεία που έχει δηλώσει ο ασφαλισμένος είναι σωστά και να προχωρήσει στις απαραίτητες αναπροσαρμογές του ποσού της σύνταξης, αν είναι απαραίτητο. Σε  περίπτωση υποβολής πλαστών στοιχείων, θα επιβληθούν και οι αντίστοιχες ποινές».

«Μην ψειρίζετε τη μαϊμού»!!

Ο «κορμός» της σκέψης στον οποίο στηρίζεται το επερχόμενο σχέδιο Χατζηδάκη για την επίσπευση των εκκρεμών συνταξιοδοτικών υποθέσεων, προφανώς εμπεριέχεται στη δήλωση του υπουργού, στο τέλος της σχετικής ανακοίνωσης: «Θα ήθελα να καλέσω τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και τους υπαλλήλους που ασχολούνται με τις συντάξεις να σταματήσουν να ψειρίζουν τη μαϊμού», υπογραμμίζοντας τη βούληση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να επιταχύνει την έκδοση των συντάξεων όσο περισσότερο γίνεται.

«Ναυαγεί» το σχέδιο της εμπλοκής των ιδιωτών

Ο κ. Χατζηδάκης, στην παρέμβασή του στο Φόρουμ των Δελφών ανέφερε ότι «το 2021 εκδόθηκαν 224.000 αποφάσεις  για κύριες συντάξεις, που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών για τον ΕΦΚΑ και τα προκάτοχε ταμεία του». Αν ληφθεί ως δεδομένο ότι μέσα σε 3 μήνες από τους ιδιώτες νομικούς και λογιστές που έχουν εμπλακεί σε αυτή την, πραγματικά πολύ δύσκολη, διαδικασία της διεκπεραίωσης συνταξιοδοτικών αιτημάτων, σε πέρας ήρθαν μόλις 50 και αρκετές αποφάσεις ήταν λανθασμένες (όπως έχει υποστηρίξει η ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ) τότε, εάν οι αριθμοί «λένε την αλήθεια», τα αποτελέσματα είναι τραγικά. Ακόμη και αφήνοντας εκτός συλλογισμού τα λάθη (που οδηγούν σε επανεξέταση του φακέλου, άρα σε διπλάσια απώλεια χρόνου), στον αντίστοιχο μέσο όρο τριμήνου (56.000) οι ιδιώτες ολοκλήρωσαν το 0,09% του συνόλου των υποθέσεων που ολοκληρώθηκαν. Τις υπόλοιπες, τις διεκπεραίωσε το συρρικνωμένο αριθμητικά προσωπικό του ΕΦΚΑ.

μονταζ teo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.
">ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ>"

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.