α

==► Με Μητσοτακη “φεσώσαμε” ακόμη και το Χόλυγουντ: Οι καθυστερημένες πληρωμές του ελληνικού κράτους προς διεθνείς παραγωγές ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια  ==► Γαλλία: Σεφ σκότωσε, τεμάχισε και μαγείρεψε τον γείτονά του  ==► Πώς έλεγαν τους Έλληνες οι Γερμανοί; Τεμπέληδες; Τώρα τους γύρισε μπούμερανγκ  ==► Δείτε το μοναδικό ασημένιο νόμισμα με τον Μινώταυρο που βρήκαν οι αρχαιολόγοι στη Γόρτυνα  ==► Λάδων. Ο Ακοίμητος Δράκων  ==► ΑΠΩΤΑΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ   ==► Georges Moustaki (Ζωρζ Μουστακί): μια αναμφισβήτητη μορφή στον καλλιτεχνικό χώρο (3 Μαΐου 1934 – 23 Μαΐου 2013)  ==► ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ:....Ζορζ Μουστακί: Μακάρι η Ελλάδα να γαμ... το μπου...λο, την Ευρωπαϊκή Ένωση  ==► Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε! Σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης... Παρών!  ==► Μια τραγική ιστορία αγάπης και ένα στοιχειωμένο σπίτι στην Καλλιθέα   ==► Δες τι σημαίνει το όνομά σου στα Αρχαία Ελληνικά!  ==► ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ   ==► Τα πρώτα αυτοκίνητα στην Ελλάδα: Ιστορική αναδρομή (1894-1913)  ==► ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: «Τρίζουν τα κόκκαλα» του Μ. Αλεξάνδρου: Αυτοί είναι οι 153 «Εφιάλτες» που εκχώρησαν το όνομα – Η Μακεδονία «εάλω»  ==► ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΛΥΚΟΥΣ»-ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ, ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ «ΓΥΠΕΣ»-FUNDS ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ...   ==► Ζωρζ Σαρή (1925 – 2012)  ==► Ρότζερ Μουρ 1927 – 2017  ==► Φρικιαστικά ντοκουμέντα: Οι μεταθανάτιες φωτογραφίες «επωνύμων» που σόκαραν τον κόσμο! (Photos)  ==► Μπόνι και Κλάιντ  ==► BISCAYA . JAMES LAST  ==► ΧΑΘΗΚΑ (ΒΑΣ.ΠΑΠΑΛΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ)  ==► Άτυπο κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών εντοπίστηκε σε αγρόκτημα στο Έσεξ της Βρετανίας  ==► ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: 99 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΙΑ ... ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΕΜΕΤΙΣΜΑ ΕΧΙΔΝΩΝ..... ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙ.... Ο ΛΑΟΣ....!!!  ==► ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΩΓΟΥ Μη με σταματάς. Ονειρεύομαι.   ==► Οι μαρτυρικές στιγμές των Ελλήνων Εβραίων στο Άουσβιτς    By The best widgets

Translate

12:19:20 AM

24/05/2025

6.4.25

Ραφαήλ

Τα 37ά γενέθλια του Ραφαήλ σηματοδοτούν ταυτόχρονα και το θάνατό του. Ακόμα και σήμερα παραμένει μυστήριο η αιτία του θανάτου του. Πέθανε από υψηλό πυρετό ή από κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια, αφού λέγεται ότι είχε αδυναμία στο ωραίο φύλο.
Την ώρα που στην Ιταλία κλείνουν σχολεία και πανεπιστήμια από τον κορωνοϊό και αναβάλλονται εκθέσεις τουρισμού και βιβλίου, στη Ρώμη ετοιμάζεται πυρετωδώς η μεγάλη αναδρομική έκθεσή του. Οι Ιταλοί διοργανωτές δεν φείδονται επιχειρημάτων και εξόδων ώστε να φιλοξενήσουν στο μουσείο Scuderie del Quirinale τα 120 αριστουργήματα του Ραφαήλ.
Η έκθεση αυτή απαιτεί χρόνια προετοιμασιών και διεθνών συνεργασιών. Το μουσείο Scuderie del Quirinale άλλωστε δεν διαθέτει μόνιμη συλλογή αλλά είναι υποχρεωμένο να παρουσιάζει εκθέσεις που βασίζονται σε δάνεια. Για τη συγκεκριμένη έκθεση συνεργάστηκαν μουσεία από όλο τον κόσμο, όπως είναι το Λούβρο, το Βρετανικό Μουσείο, το ΜοΜΑ στη Νέα Υόρκη, τα Μουσεία του Βατικανού, το Μουσείο Πράδο στη Μαδρίτη.
Ο Ραφαήλ έχαιρε μεγάλης εκτιμήσεως από τους ομότεχνους του και το Βατικανό. Έκανε τα πορτρέτα πολύ ισχυρών ανθρώπων της εποχής του, ανάμεσα σε αυτούς και τα πορτρέτα δυο Παπών.
Ένα ταλέντο που δεν κρυβόταν
Η έκθεση παρουσιάζεται μέχρι τις 2 Ιουνίου του 2020 και ξεκινάει με το θάνατο του Ραφαήλ στη Ρώμη το 1520 και φθάνει μέχρι τη γέννηση του μεγάλου ζωγράφου και αρχιτέκτονα στο Ουρμπίνο το 1483. Στην έκθεση παρουσιάζονται σχέδια, πίνακες, γλυπτά και έγγραφα.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 500 χρόνων από τον θάνατο του Ραφαήλ διοργανώνονται εκθέσεις σε όλο τον κόσμο προς τιμήν του.
Όλες οι εκθέσεις πάντως έχουν ένα κοινό στοιχείο. Δείχνουν ότι όσο μεγάλος και σημαντικός ζωγράφος και εάν ήταν ο Ραφαήλ, ξεκίνησε από χαμηλά. Δάσκαλός του υπήρξε ο Περουτζίνο. Σιγά-σιγά κατάφερε να αποδευσμευθεί από το ύφος του δασκάλου του και να πάει στη Ρώμη μέσω Φλωρεντίας. Μαζί με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι και τον Μικελάντζελο Μπουοναρότι δημιουργούν την πολύ σημαντική τριάδα Ιταλών καλλιτεχνών της Αναγέννησης.
Ο Ραφαήλ γεννήθηκε το 1483 στο Ουρμπίνο. Ο πατέρας του ήταν επίσης ζωγράφος αλλά πολύ μικρός έχασε και τους δυο γονείς του. Τον μεγάλωσε ο θείος του και ήδη όταν ήταν 17 χρόνων το ταλέντο του ήταν ολοφάνερο. Στα λίγα χρόνια που έζησε κατάφερε να δημιουργήσει αριστουργήματα, τα οποία γίνονται αντικείμενο θαυμασμού μέχρι και στις ημέρες μας.
Ναντίν Βόιτσικ
πηγη  in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες. Το blog δημοσιεύει άρθρα από διάφορες πήγες. Δεν φέρει καμιά ευθύνη για όσους τα υπογράφουν. Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στον διάλογο που πρέπει να υπάρξει στους κόλπους της αριστεράς. Το Ιστολογιο δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.